Dekor

Karácsonyi kaktusz – így gondozd!

A karácsony közeledtével egyre ünnepélyesebb ruhát ölt: a teljes növényt beborítják a színpompás, hófehér, rózsaszín vagy tűzpiros virágok. Ám akár a karácsony, ez is csak egy évben egyszer történik meg.
Karácsonyi kaktusz (Schlumbergera)
Karácsonyi kaktusz (Schlumbergera)

Életerős hegyvidéki szépség

A karácsonyi kaktusz csodálatos megjelenésű, hálás, könnyen tartható szobanövény. Különleges hangulatot kölcsönöz a lakás bármely helyiségének. Régies, nosztalgikus megjelenésű, a zöld levelek és a színes virágtömeg kontrasztja lenyűgöző. Brazília hegyvidéki területeiről származik, alapvetően hidegigényes növény. Betegsége, kártevője nem ismert.

A névadó

A karácsonyi kaktusz tudományos nevét Frederique Schlumberger francia kaktuszgyűjtőről kapta. Az első növényeket 1817-ben hozták be Brazíliából Angliába és Európa más országaiba. A karácsonyi kaktusz azóta is a szürke téli napok virágzó dísznövénye, színt és fényt visz a lakásba.

Hűséges és bőkezű

A karácsonyi kaktusz megkapó látványa mellett hűséges szobanövény: minden évben virágzik, és többféle színből választhatunk. Van közte fehér és piros változat: Schlumbergera „Zaraika”, valamint rózsaszín, például a „Naomi” és a „Dark Eva” fajta. A virágok száma a növény méretétől függ: minél nagyobb a növény, annál több virágbimbó fejlődik rajta.

Virágzás idején a karácsonyi kaktuszt helyezzük fényes helyre, és rendszeresen, kis vízadagokkal öntözzük. Heti egy alkalommal egy kevés tápoldatot is keverjünk az öntözővízhez. A hosszú virágzási idő után pihentessük a növényt úgy, hogy csökkentsük a vízadagot, és egyáltalán ne tápoldatozzuk.

Nyáron havi egy alkalommal adjunk csak vizet neki, és tartsuk hűvös helyen, hogy a virágbimbók kialakulhassanak. Amikor a levélvégeken megjelentek az új rügyek, az egész folyamat kezdődik elölről.

Karácsonyi kaktusz

 

Karácsonyi kaktuszMikulásvirág ápolási kisokos
Vörös kabátkájában tündököl a nevében is ünnepi növényünk, a mikulásvirág. Persze ahhoz, hogy megérje a karácsonyt, és lakásod pompázatos dísze legyen, érdemes megfogadni a tanácsainkat. »

 


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top