Dekor

Zöld ajándékötletek

Tudtad, hogy azzal is hozzájárulhatsz a környezettudatossághoz, ha olyan ajándékot készítesz, amelyhez környezetbarát, újrahasznosított vagy biológiailag lebomló csomagolást használsz?

Egy zöld ajándéknak nem kell minden áron kézzelfoghatónak lennie. Írhatsz egy verset, vagy szabaddá teheted egy napodat, amikor a barátodnak segítesz a házimunkában. A cél az, hogy hasznos és értékelhető ajándékot adj, úgy, hogy a legkisebb hatást gyakorlod a természetre.

Miért kellene zöld ajándékot adnod?

A gond az, hogy túl sokszor történik meg, hogy vagyonokat költünk ajándékokra, amiket a végén ki sem nyitnak, nem használnak, visszavisznek a boltba, tovább ajándékoznak, vagy csak eldobják. Ha körültekintőbbek vagyunk abban, mit veszünk meg, csökkenthetjük a szemét mennyiségét, amely végül a szemétlerakókban végezné. Azáltal, hogy megújuló vagy újrahasznosítható anyagokból készült zöld ajándékot választasz, csökkented az ökológiai lábnyomodat.

Zöld ajándékötletek

Azt add, amire szükség van

Az első lépés a zöld ajándékok felé, hogy meggyőződj róla, olyan ajándékot adsz, amire tényleg szükség van. Egy kertésznek például kellhet egy új talicska, a könyvkedvelő örülne egy új olvasólámpának, míg a művész egy új ecsetkészletet tudna értékelni. Ha nem vagy biztos benne, hogy mit is adhatnál, még mindig ott vannak az ajándékkártyák, utalványok vagy az örök érvényű pénz.

Készíts egyedi ajándékokat.
Készíts egyedi ajándékokat

Ajándékok szívből

Néha a legjobb és legzöldebb ajándék te magad vagy az időd lehet. Például lehet, hogy az anyukád annak örülne a legjobban, ha együtt tölthetne egy napot a lányával. Vagyis készíthetsz neki egy ajándékkártyát, mely egy Anya-Lánya napra szól, és csak azt és ott fogjátok csinálni egész nap, amit ő szeretne.
Másrészről szintén szívből jövő zöld ajándék lehet, ha pénzt adományozol az illető kedvenc jótékonysági szervezetének, vagy elmentek önkéntesnek egy napra.

Szintén zöld ajándéknak számítanak a saját kezűleg készített ajándékok. Köss egy sálat, varrj egy takarót, horgolj egy babatakarót, készíts egy fülbevalót vagy kártyát. Ha még sose adtál saját készítésű ajándékot, meg fogsz lepődni, mennyire örülnek majd neki. 

Zöldajándék-ötletek mindenkinek

Mit adhatsz, ami hasznos, amit akarnak, zöld és szükséges? Íme, néhány praktikus ötlet:

1. Biztonságos, újrahasználható üvegpalack, amelyet az eldobhatók helyett tud használni.
2. Tartós vászon bevásárlószatyor az eldobható nejlon helyett.
3. CFL izzók, amelyek hosszabb ideig tartanak, és kevesebb energiát használnak a hagyományos izzókkal szemben.
4. Zuhanyrózsa, amely egyszerre kevés vizet hagy átfolyni.
5. Újratölthető elemek.

Zöld ajándékötletekHa ezek a praktikus ajándékok nem a te stílusodat tükrözik, gondolj ki egy kis hangulatos ajándékot, mint például egy kosár finomságot. Biztosítsd be magad duplán, vegyél organikus csokit, sajtokat vagy borokat, és helyben termesztett biogyümölcsöket és -zöldségeket.
Csodálatos szakács vagy? Szeretsz sütni vagy főzni? Készítsd el a saját friss kenyeredet, sütidet, muffinodat, leveseidet, lekvárjaidat vagy bármit, ami a te specialitásod. A másik finom lehetőség, ha összeállítasz egy száraz mixet. Végy egy tiszta befőttesüveget, és rétegezd egymásra az összetevőket egy sütihez, leveshez vagy bármi máshoz. Írj egy kártyát a recepttel és kösd egy szép szalaggal az üvegre, és már kész is az ehető meglepi.

De ugyanúgy adhatsz egy szép üveget, amibe különleges ecetet, olajat vagy szirupot teszel, vagy saját készítésű lekvárt, zselét, vajat vagy szószt.

Ha van olyan valaki a listádon, akinek már mindene megvan, akkor is számtalan lehetőséged van. Sok művész csodálatos dolgokat tud elkészíteni újrahasznosított anyagokból. Lemezekből készült tálat éppúgy találhatsz, mint sílécekből készült bútort vagy újrahasznosított anyagokból készült ékszereket. Az egyszerűtől a hétköznapiig minden kategóriában fellelhetők újrahasznosított anyagból készült tárgyak.

Még mindig nem tudod, mit vegyél? A mindennapos használati cikkek is elérhetők zöld vagy ökováltozatban. Lepedők és takarók szerves pamutból vagy bambuszból, fürdőköpeny, ami különleges összetételű pamutból készült, spa-minőségű termékek teljesen természetes összetevőkből, újrahasznosított vagy famentes papírból készült könyv.

Zöld ajándékok gyerekeknek

Észrevetted valaha, hogy a kisgyerekek gyakran az épphogy kicsomagolt játékuk helyett a csomagolással kezdenek el játszani? Miért? Mert tetszenek nekik az egyszerű dolgok, amiket a saját képzeletük szerint tudnak átalakítani, ahogy ők gondolják. A gyerekek szeretik használni a képzeletüket. Adj olyan zöld ajándékot nekik, ami inspirálja őket: könyvek, kifestők, használt ruhák vagy társasjátékok jöhetnek szóba. Hagyd el a videojátékokat és DVD-ket, felejtsd el a műanyag játékokat, és adj nekik régi jól bevált szórakozást.

Zöld ajándékötletek

Kislányok biztosan örülnek egy doboznak, ami tele van kalapokkal, kesztyűkkel, sálakkal és bizsukkal, amikbe felöltözhetnek. A kisfiúk pedig értékelni fogják a cowboysapkákkal, fakardokkal tömött dobozt, és odáig lesznek egy sátorért vagy egyéb más eszközökért, amiket az akcióhelyzetekben tudnak használni.

Csomagold be!

Amikor zöld ajándékot adsz, ne felejtsd el zöld módon becsomagolni, hiszen a hagyományos csomagolópapír szétzúzza a célt, hogy zöld ajándékot adj. Lemondhatsz teljesen vagy csak félig az ajándék becsomagolásáról. Ha otthoni ajándékot adsz, akkor egy nagyon szép asztalterítőbe, bolyhos törölközőbe vagy dekoratív lepedőbe is csomagolhatsz mindent. Ha spa-csomagot adsz, akkor egy csinos fürdőköpenybe is bebugyolálhatsz mindent és az övével még át is kötheted.

Zöld ajándékötletek

Felhasználhatsz csomagolásként a lakásban heverő dolgokat is. Régi térképeket, újságpapírokat, vagy előzőleg már felhasznált csomagolóanyagokat is hasznosíthatsz. Ha ezek az ötletek nem nyerték meg a tetszésedet, akkor még mindig tudsz olyan csomagolópapírt venni, amik újrahasznosított anyagokból készültek.

Forrás: www.meglepkek.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top