Bazsalikomos sajtleves
Hozzávalók 2 személyre:
- 5 dl húsleves, átszűrve
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- só,
- frissen őrölt bors;
- 1 dl tejszínes krémsajt
- 1 dl tejföl;
- 1 tojássárgája
- 5 dkg füstölt sajt;
- kis csokor friss bazsalikom
A szárított bazsalikommal együtt forraljuk fel a húslevest, sózzuk, borsozzuk, majd gyöngyözve főzzük 10 percet. A krémsajtot keverjük el a tejföllel és a tojássárgájával. Vegyük le a levest a tűzről, keverjünk a tojásos tejfölhöz kevés meleg levest, majd öntsük az egészet a leveshez. Tálaláskor keverjük el benne a reszelt füstölt sajtot és aprított friss bazsalikomot.
Omlós csirke rozmaringos citromszósszal és citromos krumplival
Hozzávalók:
- 1 egész csirke;
- só,
- frissen őrölt bors
- olívaolaj;
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 kg burgonya;
- 2 darab citrom
- 3 dkg vaj;
- 1 ág friss rozmaring
- 1 evőkanál liszt;
- 1,5 dl húsleves;
- 1 dl főzőtejszín
A csirkét mossuk meg, töröljük szárazra. Sózzuk, borsozzuk a bőrét, kenjük meg olívaolajjal. Tegyük egy nagy tűzálló tálba, öntsük alá a bort, alufóliával lefedve süssük 180 °C-on egy órán át. A hámozott krumplit vágjuk hasábokra, tegyük egy tálba, sózzuk, facsarjuk rá fél citrom levét, locsoljunk rá 3 evőkanál olívaolajat. Keverjük el. Tegyük a félig sült csirke köré a negyedelt citrommal együtt, ismét fedjük le a fóliával. Süssük újabb 1 órát 180 °C-on, majd vegyük le a fóliát, és pirítsuk ropogósra a csirkét 250 °C-on. Közben készítsük el a mártást: olvasszuk fel a vajat az aprított rozmaringgal, adjuk hozzá a lisztet, futtassuk meg. Folytonos kevergetés mellett öntsük fel a húslevessel és a tejszínnel. Takarékon sűrítsük be a mártást, facsarjunk hozzá ízlés szerint citromlevet, sózzuk, borsozzuk.
Fahéjas-körtés forralt bor
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 2 darab körte
- 4 dl száraz fehérbor
- 4 dl víz
- 1 csapott evőkanál őrölt fahéj
- fél citrom leve
- cukor ízlés szerint
A körtét kockázzuk fel apróra. Keverjük el a bort a vízzel, a fahéjjal és a körtével. Kezdjük el melegíteni, főzzük, míg a körte megpuhul (kb. 10 perc), közben adjuk hozzá a citrom levét és ízlés szerint cukrot. Ezt a forralt bort használjuk a ricottapuding öntetének elkészítésekor is.