Dekor

Csináld magad: ünnepi asztaldísz saját kezűleg

Egyetlen más alkalommal sem díszítjük fel olyan gazdagon és szeretettel a lakást, mint az adventi és karácsonyi időszakban. A készülődést már hetekkel karácsony előtt érdemes megkezdeni, hogy szenteste gondjainkat hátrahagyva, megelégedetten ülhessünk a karácsonyi asztal és a karácsonyfa köré. A hangulatos, ünnepélyes és olcsó asztaldísz készítéséhez már most hozzálátunk Nagy Jucó, a Balkonada bloggere segítségével.

A tartósság követelménye szinte kizárja az élő növények használatát, viszont a természetességről nem kell lemondani, hisz a különböző natúr vagy festett termések, tobozok, bogyók gazdag szín- és formavilága nagyszerű lehetőségeket rejt. Érdemes előre végig gondolni milyen lesz a karácsonyfa és a lakásdíszítés uralkodó színe, stílusa és ezzel harmonizálva készíteni a kiegészítőket, így az asztaldíszt is.

Jól jönnek most a kirándulások alkalmával begyűjtött kincsek, ezeket natúr is felhasználhatjuk, de színező spray-vel vagy műhóval lefújva új színt és üzenetet adhatunk nekik. Gyönyörű színes termésekre bukkanhatunk a minőségi potpourri csomagokban is. Az illatos fűszerek, mint a fahéjrúd, a csillagánizs nemcsak szagló szerveinknek kedveznek, hanem formájukkal is szépen díszítenek. Előkerülhetnek az előző évi dekorációkról megmentett gömbök, csillagok, díszek. Az asztaldísz alapja is bátran lehet újrahasznosított, pl. konzervdoboz, befőttes üveg, már nem használt üvegedény.

Ünnepi asztaldísz saját kezűleg

Ha összegyűjtöttünk és előkészítettünk minden kelléket, kezdődhet a dísz összerakása. Tradicionális karácsonyi színeket és ezüstszínű konzerves dobozt használva készült el a díszem.

Amire szükségünk lesz:

– alap, amibe a dísz kerül pl. konzervdoboz, üvegtál, kaspó, virágcserép,
– gyertya,
– száraz tűzőhab, esetleg hungarocell
– szalag, zsinór, textil darab,
– apró díszek (termések, gömbök, moha, kóc)
– színező spray, műhó
– illatos fűszerek (fahéjrúd, csillagánizs),
– ragasztó pisztoly vagy folyékony ragasztó,
– erős drót,
– metsző olló, drótvágó, olló.

A kiválasztott konzervdoboz ezüstje beleillett az általam elképzelt színvilágba, ezért nem takartam el. Ha a doboz színe nem megfelelő vagy valami különlegesebbre vágyunk, vonjuk be textillel (kötött anyag, filc, farmer) vagy fakéreggel. Ha csak szalagokat és egyéb díszeket szánunk rá, akkor a doboz dekorálása legyen az utolsó lépés.

A konzervdoboz aljára egy nagyobb követ tettem, hogy alacsonyan legyen a súlypontja és stabilon álljon majd. Erre került a száraz tűzőhab, úgy hogy teljesen kitöltse a dobozt és felül 1-1,5 cm-rel magasabb legyen a doboz síkjánál. A tűzőhabra a barnás kócot tettem, ami segít, hogy a tűzőhab szürkéje ne villanjon majd ki a díszek közül. Moha vagy zuzmó is nagyon jó erre a célra.

Először a gyertya helyét határoztam meg. A gyertya csak akkor áll szépen és nem mellékesen akkor lesz kevésbé tűzveszélyes, ha alaposan rögzítjük. Az 5 – 8 centis drót darabok egyik végét felmelegítettem egy gyertya lángjánál és így dugtam a gyertya talpába. A drót másik végét beragasztózva szúrtam a száraz tűzőhabba.

Ünnepi asztaldísz saját kezűleg

Először a nagyobb, meghatározóbb díszeket helyeztem fel, majd folyamatosan forgatva kerültek fel a kisebb összetevők. A díszeket (gömböket, harangokat, száraz terméseket, gyöngyfüzéreket, szárított narancskarikát, fahéjat, csillagánizst, stb.) legegyszerűbben ragasztópisztoly segítségével rögzíthetjük az alapra, használhatunk azonban egyszerű ragasztót is. 

Ünnepi asztaldísz saját kezűleg

A nagyobb tobozok, nehezebb tárgyak stabilabban állnak, ha köréjük tekert dróttal erősítjük azokat az alaphoz. Az ehető díszeket, almákat, szárított gyümölcsöket, mézeskalácsot, stb fogpiszkálóval vagy hurkapálcával rögzíthetjük, így ezek el is fogyaszthatjuk majd.

Ünnepi asztaldísz saját kezűleg

Ha már minden hagyományos díszt, jelképet felragasztottunk és nincs lyuk a díszek között, akkor jöhet a doboz dekorálása. Egy kis textillel, szalagokkal ünnepélyesebbé varázsolhatjuk. Törekedjünk arra, hogy ez alap díszítése összhangban legyen a felragasztott díszekkel. Jó, ha a használt dekorációs elemek és színek a fenti részen is visszaköszönnek.

Ahogy egy ajtódíszt, az asztaldíszt is elkészíthetjük karácsonyi ajándéknak, a saját készítésű, tartós alkotás sokáig emlékeztet majd a készítőjére.

További ötleteket, tippeket a Balkonada oldalán olvashatsz.  

Ünnepi asztaldísz saját kezűleg

Még több karácsonyi dekorációs cikk itt az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top