Dekor

Így készíts adventi naptárt házilag

Decemberben a gyerekeknek lassan múlik az idő, a felnőtteknek meg rohan. Mindenki tudja majd, hol is tart a naptárban, ha segít egy adventi kalendárium. Sokáig együtt laktok vele, érdemes olyat készítened, ami illik az otthonotokhoz.

Kalendárium: Pingvinek

A vidám színekbe öltözött pingvinek egyszerű papírpoharakból születnek. A ruhájuk sablonját megkapod, ha egy pohárról levágod a karimát és az alját, behasítod függőlegesen egy helyen az oldalát. Erre a palástra rárajzolhatod a pingvin hasának és arcának a kivágását. Készíts sablont a szárnyaknak, a csőrnek és a lábnak is. Ezekkel a mintákkal szabj ki minden részt, majd a testet ragaszd körbe a pohárra, utána jöhetnek a szárnyak és a csőr. A szemeket kétoldalú ragasztószalaggal rögzítheted. Töltsd meg ajándékokkal a poharakat, és a peremükre ragaszd fel a talpat. A hasukra öntapadós számokat tegyél.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

Kalendárium: Babazoknik új feladata

Ha kedveled az angolszász hagyományokat, lehet a gyerekek kalendáriuma zoknikból is. A kisbabák hamar kinövik a pici darabokat, most ezeket is befoghatod. Öltögess rájuk kis dekorációt: végzáróba ragasztott bojtot, csengettyűt, masnikat, hópelyheket. Egy szalagra aranyszínűre festett csipeszekkel teheted ki a megpakolt zoknikat. Az öntapadós számok alá lyukasztóval szúrhatsz ki medálformákat.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

Kalendárium: Ötórai tea

A felnőttek karácsonyváró naptárába cukorkák helyett kerüljenek különböző finom teafilterek. Délutánonként elkortyolgathatod az aznapi illatos teát, és közben átgondolhatod, hol tartasz a karácsonyi készülődésben. A falikép alapja lehet egy konyharuha, aminek szélességében vágj hat-hat darab dekorszalagot és farkasfogat. Gombostűzd keresztben a konyharuhára, és varrd le a csíkok alsó szélét. A szaténszalagokból a naptár hosszában vágj öt darabot, ezeket is rendezd el, és varrd fel. A számokat filclapokból vághatod ki, és fércöltéssel teheted a zsebekre, melyekbe tegyél egy-egy papírtasakos teafiltert.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

Kalendárium: A napi csokiadag

Csokirajongóknak telitalálat lehet ez a naptár, amihez simíts a sütiszaggatók alá alufóliát, és körben hajtsd fel az oldalukra. A vízfürdőben megolvasztott egyik fajta csokit öntsd a formákba – megszórhatod dekorcukorral is. Hűtőben hamar megdermed, utána lehúzhatod a fóliát, és felülről lefelé kitolhatod a csokit. A többi csokoládéfajtát is öntsd formákba, majd mindet tedd mintás papírlapokra és borítsd be celofánnal. Színes kartonból kivágott számokat tegyél rájuk kétoldalú ragasztóval, némelyikbe szúrhatsz fenyőfás miltonkapcsot is.

Fotó: Csíkszentmihályi Márton
Fotó: Csíkszentmihályi Márton

Kalendárium: Kincsesláda

A tél látványos mikulásvirágával díszítheted a kis ládát, amit naponta kinyithattok egy-egy finomságért. Először fesd belül aranyra, kívül fehérre, majd dekupázsold be a szalvétákkal – a virágot előtte vágd ki. Repesztőlakkal is kend át a használati utasítás szerint két lépésben, majd a repedésekbe dörzsölj antikolópasztát. Csavarozhatsz rá fogantyút, és ha felcéduláztad a számokkal a meglepetéseket, feltöltheted a készletet.

Fotó: Csíkszentmihályi Márton
Fotó: Csíkszentmihályi Márton

Kalendárium: Extra szaloncukrok

Háztartási papírhengerekből kalendárium? Igen, ha metálfóliába csavarod be a 8 cm-re levágott kis csöveket, mert így elegáns szaloncukrok lesznek belőlük. Természetesen előzőleg töltsd meg mindegyiket édességgel, apró ajándékokkal, utána jöhet a borítás, amihez többféle színt is használhatsz. A számok kérdését is egyszerűen oldhatod meg, ha öntapadós matricát ragasztasz rájuk. Tedd tálba a sorozatot, és naponta lehet közöttük keresni a soron következőt.

Fotó: Csíkszentmihályi Márton
Fotó: Csíkszentmihályi Márton

Kalendárium: Egy szelet torta

A papírsüti igazi meglepetést tartogat, mert a szeletek nyithatók, és bennük lapulnak az ajándékok. Vágd ki a 12 nagyobb és a 12 kisebb szeletet a barna kartonokból. A szaggatott vonalakat tompa késsel karcold be, majd kétoldalú ragasztószalaggal állítsd össze a dobozokat. Ragassz az oldalukra krémet utánzó rózsaszín szalagcsíkokat, és ha kivágtad a leveleket és a korongokat is a számokkal, a helyükre ragaszthatod. Töltsd meg a szeleteket, és kétoldalú ragasztóval zárd le a fedőket. A tortatálhoz papírkorongok közé vágj papírhengerből emeletet, rögzítsd melegragasztóval. Tedd egy lefelé fordított kaspóra, és rögzítsd melegragasztóval. A korongok oldalára ragassz papírcsipkecsíkot, és rendezd el a szeleteket tálon.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

Kalendárium: Angyalka tűvel és cérnával

A patchworközés egyik aprólékos, de igen élvezetes módszere, amikor kézzel varrjuk fel a kiválasztott mintát. Így készítheted el az angyalt is, kezdve a létrával, majd rá a ruhát, a testrészeket és a hajat. Az arcot hímzéssel “rajzolhatod” meg, és a színes keret sarkait egy-egy csillagblokkal díszítsd. Az alábélelés és a hátlappal való összedolgozás után varrhatod fel a gombokat, melyekre a kis meglepetésekkel és édességekkel töltött zsákokat akaszthatod. Ezt a míves faliképet a következő években is előveheted majd advent idején.

Fotó: Csíkszentmihályi Márton
Fotó: Csíkszentmihályi Márton

 (Alkotó: Czagány Eszter, Kerékgyártó Szilvia, Kubinyi Szilvia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top