nlc.hu
Dekor

Retro karácsonyi ajándékok

Neon walkman és Casio karóra – Karácsonyi ajándékok, amikért megörültünk a 80-as, 90-es években

A mai gyerekeknek már történelem, de azoknak, akik a 80-as, 90-es években várták a karácsonyi ajándékokat, ezek voltak a slágerek.

Kisiskolásként kevés dolog miatt várta az ember a karácsonyi szünet végét – tulajdonképpen nem is vártuk –, egyedül az jelentett némi izgalmat, hogy kiderülhetett, az osztályból ki kapott valami különlegesebbet karácsonyra.

Sétálsz és szól a zene!

Bár a 80-as években a hazai választék még nem volt túl változatos, azért sokaknál érkezett nyugat felől valami a fa alá. Az egyik ilyen nagy kedvenc volt a walkman. Hiszen mi menőbb, mint az utcán sétálva zenét hallgatni? A Sony 1979-ben mutatta be az első walkmant, hatalmas siker lett, azóta több mint 200 millió darabot adtak el a hordozható kazettás magnóból.

Ketten két walkmant lehetett hallgatni (Fotó: Getty Images)

Ketten két walkmant lehetett hallgatni (Fotó: Getty Images)

Mutasd a csuklód!

Főleg a fiúk körében volt népszerű a kvarcóra. Digitális kijelző a 80-as években, beépített stopperrel és az igazán menő darabok akár 16-féle ébresztőhangot tároltak. Meglepő, de az első kvarcórát 1927-ben építették meg, igaz, szó sem volt karóráról, akkora volt ugyanis, hogy egy egész laboratóriumi termet elfoglalt.

A kvarcóra nagyon menő volt (Fotó: Getty Images)

A kvarcóra nagyon menő volt (Fotó: Getty Images)

A lakótelep sztárja

Az egyik legmenőbb ajándék a 80-as években be sem fért a karácsonyfa alá. Sok gyerek szíve vágya ugyanis egy BMX volt. A Bicycle Moto-Cross, vagyis a bicikli és a motokrossz alapjaira épülő járgánnyal már a 70-es években versenyeztek, de igazán népszerű a 80-as évekre lett, részben köszönhetően az 1983-as BMX banditák című filmnek, amelyben a tini Nicole Kidman játszott.

Rengeteg gyerek örült a BMX-nek (Fotó: Getty Images)

Rengeteg gyerek örült a BMX-nek (Fotó: Getty Images)

Gyere, neveljünk állatot!

Ugyan a 90-es évekre itthon is kinyílt a világ, egyre változatosabb ajándékok kerülhettek a fa alá, volt még egy olyan termék, ami egy időben hatalmas sláger lett. Ez nem volt más, mint a tamagocsi.

A tamagocsival törődni kellett (Fotó: Getty Images)

A tamagocsival törődni kellett (Fotó: Getty Images)

Az őrület Japánból indult, eredetileg kislányoknak szánták, de hamar a fiúk körében is népszerű lett a virtuális kisállat, akivel törődni kell, virtuális ennivalóval etetni, ha ugyanis gazdája elhanyagolta, kimúlt és nem lehetett újraindítani. Szokatlan módszerrel tanította a gyerekeket a felelősségvállalásra, élelmes üzletemberek pedig még tamagocsitemetőket is üzemeltettek, hogy méltó módon búcsúztathassa el megrendült gazdája a kimúlt elektromos kütyüjét.

Kalandozz és játszd az életet!

A 90-es évek népszerű társasjátékaiért is sokan megőrültünk. Akkoriban internet hiányában a Walt Disney mesedélután reklámszüneteiben tájékozódtunk arról, hogy mi is az igazán menő újdonság a nagy cégektől. Ki ne emlékeznek a Hotelre, vagy Az élet játékára?

Az élet játéka

Neked is volt? (Fotó: http://www.retrojatekmuzeum.hu/)

De aki a hazai kiadású társasra vágyott, annak ott voltak a tévéműsorokból leképzett játékok, mint például a Kérdezz! Felelek!, vagy a Szerencsekerék!

A vagányabb, kalandvágyó gyerekek pedig megőrültek a Kalandozás a vadnyugat társasért!

Kütyük és mütyürök!

Nemhogy okostelefon, de mobil sem nagyon volt még a kezünkben, amikor elindult hódító útjára a viszonylag olcsón megvásárolható, klasszikus Tetris játék. A világ királyának érezhettük magunkat, hogy 9999 játékot játszhattunk egyetlen eszközön. Akkor is, ha alig 10 pályát nyomtunk állandóan…

Régi Tetris játék

Ez még csak 8 játékot ismert. A kis buta… (Fotó: YouTube)

A szivárványos lépcsőjáró, vagy lépcsőn lépegető már jóval az Ace Ventura előtt hódító útjára indult! Ez is olyan kütyü, amiért teljesen odáig voltunk a 90-es években, és nagyon vártuk, hogy ezt találjuk a karácsonyfa alatt. A Tetrishez hasonlóan ez is újra kapható.

Lépcsőjáró játék

Semmi értelme nem volt, de imádtuk (Fotó: Profimedia)

Sindy és Barbie

Térjünk át a babákra! Azt gondolod, hogy 30 évvel ezelőtt is Barbie volt az egyedüli uralkodó babaföldön? Tévedsz! Hát nem emlékszel, mennyi lány írt levelet a Jézuskának, azért könyörögve, hogy görkoris Sindy besuhanjon a karácsonyfája alá? Oké, persze Barbie is nagy sláger volt. Főleg a kabriós Barbie-ért volt mindenki odáig, de csak egyetlen egy lánynak hozott a Jézuska, így mindenki hozzá járt át. 

A babáknál maradva a Mattel dobta piacra a zsebben is elférő mini bababirodalmat, a Polly Pocket játékot, aminek darabajait pillanatok alatt lehetett elhagyni, de mennyire imádtuk!

Polly Pocket játék

Polly Pocket, a mütyür játék (fotó: Profimedia)

Végezetül jöjjön a lányok IGAZI kedvence: Miss Pixy, aminek már a reklámja is csodálatos…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top