Meseszép karácsonyi virágcsokrok, amik sokáig elállnak

G.P. | 2021. December 19.
Hogyan díszítsd az otthonodat pazar, karácsonyi dekorációnak is beillő virágcsokrokkal? Mutatjuk, milyen virágokat válassz, és mire figyelj, hogy az ünnepek alatt végig szép legyen a virágcsokrod!

Ahány ház, annyiféle karácsonyi dekoráció létezik, de talán karácsonykor a vágott virágcsokrokra sokan nem is gondolunk, mint dekorációs eszköz. Pedig van élet a mikulásvirágon, a fagyöngyön és a magyalon túl is!

Nagyon sok múlik azon is, mibe teszed a virágaidat
(Fotó: Getty Images)

Milyen virágokból készítsünk karácsonyra virágcsokrokat?

Ahhoz talán nem fér kétség, hogy ha sokáig elálló virágra gondolunk, a legtöbbünknek laikusként a rózsa jut az eszébe, ami valóban nem 1-2 nap alatt veszít a szépségéből. De a rózsa mellett még sok olyan virág van, ami pazar dísze lehet az otthonunknak karácsonykor.

Az egyik legtartósabb vágott virág a liliom. Ennek a virágnak több bimbója van, és nyílás után még sokáig szép marad, de amint elvirágzik az egyik fej, már bontja a szirmait a másik. Ha a liliom mellett döntesz, akkor azt vedd figyelembe, hogy a virágpora könnyen hullik, ami könnyen nyomot hagyhat az asztalterítőn, ezért inkább kint, az udvaron vagy az erkélyen, esetleg a fürdőben vágd vissza a virág szárát, ne az abrosz fölött.

A liliom és a rózsa gyönyörű asztaldísz is lehet
(Fotó: Getty Images)

A krizantém is olyan virág, ami kifejezetten sokáig virít – ha gondos vagy, akár 3-4 hétig is. Hatalmas, dús feje akkor tud igazán jól érvényesülni, ha több szálat teszel egy csokorba – akár az egyszínű, akár a többszínű virágcsokorra voksolsz, biztos, hogy pompás dísze lesz az otthonodnak.

A kedves szegfű és a különleges hagymavirág is azok közé a virágok közé tartoznak, amik nem kifejezetten kényesek, és sokáig, hosszú hetekig is szépek maradnak.

Az egzotikus virágok közül a kifinomult inkaliliom, a lenyűgöző papagájvirág és a különleges rákollóvirág (heloconia) azok, amikre a legjobb szó az, hogy kitartók. Persze, ahhoz, hogy sokáig szép maradjon a karácsonyi virágcsokrod, be kell tartanod néhány szabályt.

A sokáig elálló karácsonyi virágcsokrok titka

Tény, hogy ideális esetben télen a lakásban meleg van, de ha van rá lehetőséged, tedd a virágcsokrot hűvösebb helyre, mert úgy tovább eláll. A napfényes előszoba például tökéletes hely lehet a karácsonyi virágcsokornak: a lakásba belépőket gyönyörű látvány fogadja, és az alacsonyabb hőmérséklet miatt tovább szépek maradnak a virágok. Az ideális hőmérséklet rendszerint 18-20 fok körül van.

A gerbera kifejezetten sokáig eláll, ha hűvösebb helyiségbe teszed
(Fotó: Getty Images)

Ha a virágcsokor a konyhába vagy az étkezőasztalra kerül, akkor a gyümölcstálat mindenképp helyezed messzebb, mert a gyümölcsök erjedése során felszabaduló gázok felgyorsíthatják a növények hervadását.

De nemcsak a levegő, hanem a víz hőmérséklete sem mindegy. Felejtsd el a jéghideg vizet, helyette használj langyosat, ugyanis azt könnyebben fel tudják szívni a virágok. Fontos még az is, hogy ha túl meszes a csapvíz, akkor forrald fel, és langyosra visszahűtve tedd bele a virágcsokrot.

A virágok szárát 2-3 naponta vágd vissza egy ollóval, lehetőleg olyannal, ami éles, ugyanis a szétroncsolódott szárvégek hamarabb elrothadhatnak.. Ez alól kivételt képeznek a fás szárú virágok, amiknél kifejezetten jót tesz, sőt, kell is, hogy kicsit megroncsold a szár végeit, pont azért, hogy könnyebben felszívják a vizet. A visszavágáskor nem kell sokat lecsippentened a szárból, elég 2-3 centit.

Azoknál a virágoknál, amik nem fás szárúak nem mindegy , hogy milyen irányban vágod vissza a szárvégeket: a legjobb, ha haránt irányban, és nem egyenesen, tekintve így több edénynyaláb tud érintkezni a vízzel, és több víz juthat a növény szárába. Fontos: a külső héját ne fejtsd le, mert ebben az esetben is könnyen rothadásnak indulhat a szár.

Hófehér karácsonyi virágcsokor
(Fotó: Getty Images)

A vázán is múlik, meddig lesz szép a virágcsokor

Alapvető fontosságú a víz mennyisége. Alapszabály, hogy minél keményebb, vagyis fásabb egy virág szára, annál több vizet igényel. Ügyelj arra, hogy ha erősen fás, akkor minimum a feléig engedd tele vízzel a vázát, de az sem baj, ha majdnem tele engeded.

Szedd le a szár feléig a leveleit, hiszen, ha azok is a vízbe érnek, akkor azok is könnyen beindíthatják a rothadási folyamatokat, ami magával vonja azt is, hogy a virágod is hamar lelankad, és 1-2 nap múlva már dobhatod is ki.

Talán, nem is gondolnád, de az is számít, hogy a váza átlátszó, vagy sem.  Amelyik átlátszó, az könnyebben algásodhat, könnyebben elszaporodhatnak benne a baktériumok is, és a vízkő is hamarabb megjelenik. Persze, a nem átlátszó is algásodhat, ha nem öblíted el minden nap alaposan a vázát, így ezt a lépést ne spórold ki!

A váza kiválasztásánál arra is figyelj, hogy a virágcsokor ne érjen le a váza aljára, hanem egy kicsit felette végződjön a virágcsokor szára.

A piros rózsából pillanatok alatt varázslatos karácsonyi dekorációt készíthetsz
(Fotó: Getty Images)

Házi praktikák a virágcsokor tartósságához

A különböző házipraktikák sem elhanyagolhatók, ha azt szeretnénk, hogy sokáig szép maradjon a virágcsokrunk. A szinte univerzálisnak számító szódabikarbóna – talán nem meglepő módon – itt is képben van: szórjunk fél mokkáskanál szódabikarbónát a virág vizébe, keverjük el, és biztosak lehetünk benne, hogy tovább eláll, sőt, új életet lehelhet a hervadozókba is.

Ha puha szárú virágokból áll a csokrod, mint amilyen a tulipán vagy a gerbera, akkor különösen hamar lekókadhat még a friss virágcsokor is. Ilyenkor érdemes a szódabikarbónánál is hathatósabb támogatást adnod a virágaidnak: egy kevés keményítőt szórj a vízbe, aminek hatására újra kiegyenesedhetnek a hervadt példányok

A házi praktikák természetesen, az ecet sem maradhat ki, ami nemcsak a fürdő és a konyha tisztításában lehet a segítségedre. Az ecet segít a virágok vizében megakadályozni a különböző baktériumok elszaporodását: keverj el 2 evőkanál ecetet 2 evőkanál cukorral, aztán mehet a virág vízébe az elegy!

Pink karácsonyhoz ez a virágcsokor tökéletesen passzol
(Fotó: Getty Images)

Az ecet helyett egyébként ugyanolyan jó a citromlé is egy kis cukorral vegyítve, vagyis mondhatjuk, hogy a virágok is szeretik a limonádét, nem csak mi, emberek.

Egy másik bevált trükk a szódavíz: fele-fele arányban használj csapvizet és szódavizet. Még jobbat tehet a szénsavas üdítő: negyed csészével önts a vízhez, mert segít a virágcsokor tartósításában. De ne a diétás verziót használd, hanem a cukrosat, ugyanis a cukor jót tesz a virágoknak.

Másik bevált praktika, ha rezet teszel a vízbe, ugyanis a réz oxidációja révén a virágcsokor hosszabb ideig szép marad.

Szintén abszolút használható praktika a hajlakk. Körülbelül 40-50 centis távolságból fújd a virágcsokorra a hajlakkot, ami konzerválja a virágot. Ezt a trükköt egyébként szárításnál is bevetheted.

Hangolódj velünk az ünnepekre!

Exit mobile version