Tuti Tippek

Ezekkel a virágokkal dekoráljuk a lakást karácsonykor

Nem mindenki szereti a villogó, ünnepi díszfényeket. Nekik nemcsak a gyertyák nyújthatnak alternatívát, hanem a hagyományos, karácsonyi virágok is.
  1. Mikulásvirág

Hatalmas vörös leveleivel az ünnep legragyogóbb virága. Kevesen tudják, de a Mikulásvirág alapvetőn egy nagyra megnövő bokor. Az ünnepek alatt és után a virágot világos helyre tegyük, és vigyázzunk, hogy ne öntözzük túl. Kevés tápoldatot igényel. Ha itt az ideje az átültetésnek, B-típusú, tőzeges virágföldet válasszunk.

Prága, 2018. november 22.
Mikulásvirágot (Euphorbia pulcherrima) gondoz egy cseh virágkertész a Silva Arauca dísznövény- és tájkertészeti kutatóintézet prágai melegházában 2018. november 22-én. A melegház a hetekben mintegy 15 ezer mikulásvirágot értékesít bolti kereskedelemben, mivel a cserepes szobanövény közkedvelt karácsonyi élõdísz a térségben (Fotó: MTI / EPA / Martin Divisek)

2. Karácsonyi rózsa, vagyis hunyor

A legtöbben a fekete hunyort választják karácsonyi virágnak, ám tévesztő a név, mert a növénynek nem a virága fekete, hanem a gyöktörzse. Körülbelül 30-40 centiméter magasra nő meg és igen terebélyes. Tél végén találkozhatunk vele az erdőkben is.

Karácsonyi rózsa, vagyis hunyor

Karácsonyi rózsa, vagyis hunyor (Fotó: iStock)

3. Fagyöngy

Nem összetévesztendő a magyallal! A fagyöngy alatt bizony – legalábbis az amerikai filmek szerint – csókolózni kell. Koszorúk, ajtódíszek, kisebb csokrok készülhetnek fagyöngyből, amit piacokon és virágosoknál is beszerezhetünk. Remekül illenek a skandináv stílusú karácsonyi dekorációkhoz.

Fagyöngy, karácsonyi virág

Fagyöngy (fotó: iStock)

4. Rozmaring

Igen, rozmaring. Akkor is, ha elsőre furcsának tűnik, hogy fűszernövénnyel dekoráljuk a lakást. A szegények tömjénjének is nevezik, jól illik a karácsonyhoz, és a lakásunk is illatos lesz. Díszeket ne aggassunk rá!

rozmaring, fűszer, karácsony

Rozamring ( Fotó: istock)

5. Magyal

A kertben nagy bokor, de az ünnepek alatt a magyalból készült csokrot, vagy koszorút használjuk. Gyönyörű, piros bogyós növény, ami a hagyományos zöld, piros dekorációkhoz illik jól.

magyal, karácsonyi dekoráció

Magyal (Fotó: iStock)

6. Grincsfa

Sok már karácsonyfa helyett is grincsfát állítanak, ami az ünnep után (egy ideig) remekül elvan a kertben, a teraszon. De mi is az a grincsfa? Készülhet méretre vágott örökzöldekből (tuja vagy fenyőfélé), vagy leylandi ciprusból. Az ágakat hajszálvékony dróttal szorítják össze úgy, hogy felfelé vékonyodó csúcsos alakot formáljon. A végének pedig lefelé kell kanyarodni, akár egy manósapkának. Vehetünk boltban feldekorált fát, vagy mi is rárakhatunk különböző díszeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top