nlc.hu
Tuti Tippek

A mikulásvirág gondozása

Így lesz jövőre is szép a mikulásvirágod!

Tudd meg, hogyan gondozd a mikulásvirágot, hogy ezután minden évben éppen karácsonykor virágozzon!

Az adventi és karácsonyi időszak egyik legkedveltebb szobanövénye a mikulásvirág. Sokan azonban csak addig gondozzák, ameddig virágzik, aztán, ha már kevésbé mutatós, egyszerűen kidobják. Pedig némi odafigyeléssel még sok szezonon át gyönyörködhetünk ebben a szobanövényben – írja az agrarszektor.hu, jótanácsokat adva a mikulásvirág további gondozásához.

mikulásvirág

Egy mikulásvirág sokáig lehet a házunk dísze, csak alaposan oda kell figyelni a gondozására –  Fotó: iStock

Az újravirágoztatása nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen! A mikulásvirág nem szereti a nagyon nagy melegeket: 18-24 fok körüli hőmérsékletet kedveli, de a virágzás indulásához az is kell, hogy ne legyen túl meleg (21 fok felett már nem tud kifejlődni).

Nyáron ki lehet tenni a szabadba, mert nagy a fényigénye, de a tűző napsütést nem jól tűri, viszont mindenképpen világos helyre tegyük. Ha sikeresen túlélte a nyarat a mikulásvirág, akkor érdemes otthon, a tervezett virágzás előtt 10 héttel már napi 12 órát mesterséges sötétben tartani: minden nap, pontban délután négykor tegyünk rá egy kartondobozt, és hagyjuk rajta 12 órán át! Fontos, hogy minden nap ugyanabban az időben teremtsük meg számára a szükséges sötétséget, mert ez indítja be a rügyképződést.

Meglehetősen vízigényes, amikor virágzik, akkor érdemes a földjét állandóan nedvesen tartani.

Minél többször vágjuk vissza, annál sűrűbb lesz, de arra is figyelni kell, hogy szeptembertől már ne nyúljunk hozzá metszőollóval, mert akkor az a virágzás rovására mehet.

 

Hangolódj az adventre az nlc-vel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top