Kezdők karácsonya

5 csomagolási tipp a környezettudatostól az egyszerűig

Fontos a környezetvédelem? Nem szeretnéd a karácsonyi csomagolással is a bolygó hulladékmennyiségét növelni? Vagy teljesen béna vagy, és a legegyszerűbb csomagolási megoldásra vagy kíváncsi? Időhiánnyal küzdesz, de szeretnél egyedi és divatos ajándékokat készíteni? Akármelyik kategóriába is tartozol, ebben a cikkben találsz magadnak ötleteket!

Zero waste karácsonykor is

Ha gyötör a tudat, hogy a megvásárolt csomagolópapír a kukában landol, akkor ne vásárolj és ne ebbe csomagolj. Alternatív megoldás lehet, ha textilbe rejted az ajándékokat, ez számtalan formánál működőképes megoldás, de több dolog együttes csomagolásához nem ajánljuk. A textil lehet akár egy konyharuha, amit az ajándékozott később is tud használni, de akár egy lyukas pólót is szétvághatsz, és lehet az az alapanyag. Hogyan csináld? A téglalap két-két szemben lévő sarkát kell összekötnöd, és pikk-pakk készen is vagy! Szebb lesz a végeredmény, ha enyhén rugalmas textilt használsz.

Készíts dobozt újságból

A vastagabb szóróanyagokat újrahasznosíthatod a karácsonyi csomagoláskor. Ha ékszer vagy más apróság a meglepetés, valósítsd meg a képen látható dobozt. Rajzolj egy megfelelő méretű négyzetet, majd a négyzet minden oldalához egy-egy egyenlő szárú háromszöget, fontos a háromszög magassága legalább akkor legyen, mint a négyzet oldalhossza. Ha megvagy a szerkesztéssel, vágd ki, és a háromszögek csücskeibe készíts egy-egy lyukat. Végül nincs más dolgod, mint a négyzet közepébe tenni az ajándékot, a dobozt pedig a lyukakon átfűzött szalaggal összezárni.

Ha nem megy a masnikötés

 

Elfelejtettél szalagot venni? Vagy éppen mindig az utolsó lépéssel, a masni megkötésével gyűlik meg a bajod? Vagy nem jut már idő a masnival bíbelődni? Akkor rajzolj masnit filccel, így nemcsak egyedi, de a trendeknek megfelelően minimalista lesz a csomagod.

Ezzel feldodhatod a legegyszerűbb csomagot is!

A natúr barna vagy újrahasznosított papírt is elegánssá és széppé teszi egy csipkeszalag. Az ajándék még egyedibb lesz, ha a csipkét egy fenyőfával kombinálod. Rajzolj egy kartonra egy fenyősziluettet, majd rajzold körbe a mintás karton hátoldalán. Ha kivágtad, sniccerrel ejts két bevágást a fenyő közepén. Fontos, hogy a bemetszések olyan szélesek legyenek, hogy a szalagot könnyedén át tudd rajtuk fűzni. A csipkét a csomag hátoldalán celluxszal rögzítsd.

Mutatós csomagolás pékzacskóból

Tényleg egyszerű, akár last minute tippnek is tökéletes: szerezz be a sarki ABC-ből néhány minta nélküli péksüteményes zacskót, és csomagold ezekbe az apróbb tárgyakat. A zacskókat könnyen felturbózhatod: cakkozd be vagy vágd csipkésre a szélét. Majd a száját hajtsd le, készíts egy-egy lyukat a két szélére, az ezeken átfűzött selyemszalaggal zárd le a csomagot.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.