Almás táska |
Hozzávalók:
A tésztához: • 40 dkg liszt • 5 dkg vaj • 2,5 dl tej • 25 g élesztő • 50 g porcukor • 2 db tojássárgája • 1 db citrom reszelt héja • só |
Az almatöltelékhez: • 40 g vaníliaízű pudingpor • 3 dl tej • 100 g kristálycukor • 800 g alma • őrölt fahéj A szóráshoz: 100 g liszt A kenéshez: 1 db tojás A tetejére: 50 g porcukor |
Elkészítés:
1 dl tejet meglangyosítunk, hozzáadunk 10 g kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt (kovászkészítés). A lisztből, vajból, tejből csipetnyi sóval, a reszelt citromhéjjal, a tojások sárgájával közepesen kemény tésztát gyúrunk. Gyúródeszkán cipóvá formáljuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.
A krém készítése: a tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a kristálycukrot, a pudingport, és lassú tűzön besűrítjük, kihűtjük.
A tésztát 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, éles késsel négyzetekre vágjuk. A kihűlt krémet a felvágott tésztákra elosztjuk, ráhelyezzük a leszárított almaszeleteket, megszórjuk az őrölt fahéjjal, széleit megkenjük a felvert tojással, és a sarkokat a közepén egymásra hajtjuk. Utókelesztjük, és előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük. Amikor megsült, pihentetjük, tálra rendezzük, a tetejét megszórjuk porcukorral.
Almás-gyömbéres muffin narancsos vajkrémmel |
Tipp: • Így lesz tökéletes a mézes béles » • 3 variáció flódnira » |
Hozzávalók a gyömbéres muffinhoz:
25 dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
egy csipetnyi só
2 kiskanál gyömbérpor
egy nagyobb darab édesebb alma (pl. jonagold)
12 dkg barna cukor
2 tojás
1 dl napraforgóolaj
125 ml natúr joghurt
125 ml tej
Hozzávalók a narancsos vajkrémhez:
20 dkg puha vaj
30 dkg porcukor
egy vaníliarúd kikapart belseje
fél narancs reszelt héja
65 ml narancslé
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt, és béleld ki a papírkosarakkal a muffinformát.
Keverd össze a lisztet, a sütőport, a gyömbérport és a sót. Reszeld bele a megtisztított almát. Egy másik tálban dolgozd össze a tojásokat a cukorral, add hozzá a joghurtot, az olajat és a tejet. Majd több részletben elegyítsd össze a száraz hozzávalókkal, vagyis a fűszeres liszttel.
Kanalazd a masszát a muffinformák 2/3 részéig, és előmelegített sütőben süsd tűpróbáig, kb. 25 percig. Hagyd kihűlni, majd a muffinok tetejét kend meg a narancsos vajkrémmel.
A vajkrémhez egy robotgéppel keverd habosra a vajat és a porcukrot, add hozzá a narancs reszelt héját, a vaníliarúd kikapart belsejét és a narancs kifacsart levét. Tedd a krémet egy nyomózsákba, és formázd a muffin tetejére. Fogyasztásig tárold hűtőszekrényben.
Almás-fahéjas madeleine |
Hozzávalók 18 nagyobb darabhoz:
egy 2,5 decis bögre
fél bögre olvasztott margarin
2/3 bögre barna cukor
2 tojás
1 bögre liszt
fél kiskanál sütőpor
fél bögre finomra reszelt alma
1 púpos kiskanál őrölt fahéj
1 zacskó vaníliás cukor
1 evőkanál darált dió
Elkészítés:
Mikrosütőben olvaszd fel a vajat, és tedd félre hűlni.
Néhány perc múlva egy robotgép segítségével keverd krémessé az egész tojásokat a cukorral. Csurgasd bele a kihűlt, megolvadt vajat. Fakanállal folytasd az anyagok összeforgatását; szitáld bele a sütőporral elkevert lisztet, és add hozzá a pépesre reszelt almát. Szórd bele a vaníliás cukrot, a fahéjat és a darált diót.
Néhány órán át pihentesd a masszát a hűtőszekrényben.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Ha fém madeleine-formát használsz, akkor a tortaformához hasonló módon készítsd elő: kend ki vajjal, szórd meg liszttel. Ha szilikonformád van, akkor nem kell kikenni, csak szilárd sütőlemezre tenni.
Kanalazd a masszát a formába (kb. ¾ evőkanálnyi adag szükséges egy forma megtöltéséhez), majd előmelegített sütőben, kb. 180 fokon süsd 15 percig. A formában hagyd kihűlni. A tetejét szórd meg fahéjas porcukorral.
Tipp: madeleine-forma híján meg lehet próbálni minimuffin alakban is a sütést.