Elkészítési idő: 45 perc, 1 adag: 318 kcal/1327 kJ.
Még több halétel: • 3 különleges halétel az ünnepi asztalra » • Tuti halászlérecept » • Jani ünnepi hallevese » |
Hozzávalók 4 személyre:
• 2 pontyfilé
• ½+1 citrom
• 2+2 evőkanál olaj
• 4-8 zsályalevél
• 1-1 szál tárkony, kakukkfű, zeller zöldje, rozmaring, menta, bazsalikom, lestyán
• 5-6 szál petrezselyem
• 1 közepes fej hagyma
• 4-5 gerezd fokhagyma
• 4 szelet fehér szendvicskenyér
• 1 ek. mustár
• 1 tojássárgája
• só, színes bors
• néhány salátalevél
• 1-2 paradicsom
A halfiléket leöblítjük, lecsepegtetjük, bőr nélküli oldalukra fektetjük, bőrös oldalukat gerincükre merőlegesen, 1-1,5 cm távolságot tartva sűrűn bemetsszük, azaz beirdaljuk – ezáltal átvágjuk az apró Y szálkákat, így azok a sütés végére csaknem eltűnnek. Mindkét oldalukat meglocsoljuk ½ citrom átszűrt levével, majd lefedjük, és 15-20 percig a hűtőben pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Kibélelünk alufóliával egy akkora sütőedényt, amekkorában a két halfilé kényelmesen elfér. Megkenjük 2 ek. olajjal a fóliát, és az aljára fektetjük a megmosott zsályaleveleket.
Az illatos paplanhoz a zöld fűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, leveleiket lecsipkedjük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a zöld fűszerekkel együtt nagyjából felaprózzuk, aztán aprítógépbe szórjük, megöntözzük 2 ek. olajjal, péppé turmixoljuk, végül tálba szedjük. Az aprítógépbe tördeljük a kenyérszeleteket, finom morzsává pörgetjük. A zöld fűszerekhez adjuk, végül összedolgozzuk a mustárral, a tojássárgájával, ½ citrom reszelt héjával, sóval és frissen őrölt borssal.
A halfiléket szárazra törölgetjük, mindkét oldalukat meghintjük sóval és őrölt színes borssal, majd csupasz oldalukkal lefelé a sütőedénybe, a zsályalevelek tetejére fektetjük. Bőrös oldalukat vastagon megkenjük a fűszeres péppel úgy, hogy kerüljön belőle az irdalásokba is. Betesszük a sütőbe, és enyhe pirulásig sütjük (15-20 perc).
A halfiléket hosszúkás tálra emeljük, salátalevelekkel, paradicsom-, valamint citromgerezdekkel díszítjük, körbeszórjuk néhány szem színes borssal, és azonnal tálaljuk. Petrezselymes vagy sült burgonya, párolt zöldség, vegyes saláta illik hozzá.
(Friss zöld fűszerek híján használhatjuk 2-2 csipet szárított változatukat is. A szárított fűszereket öntözzük meg 3-4 evőkanál fehérborral vagy vízzel, hogy felpuhuljanak, és hagyjuk 10-15 percet állni.)