nlc.hu
Mézeskalács
Három különleges szárnyas az ünnepi asztalra

Három különleges szárnyas az ünnepi asztalra

Nemcsak különleges díszei az ünnepi asztalnak az egyben sült szárnyasok, de nagyon finomak is. Három új receptet kínálunk karácsonyra.
 Kacsa illatos narancsmártásban


Hozzávalók:

Kacsa illatos narancsmártásban1,5 kg-os kacsa
5 cl brandy
1 dl Grand Marnier
3 narancs
3 dkg cukor
0,1 dl ecet
1 cm friss gyömbér
6 mentalevél
6 dkg vaj
őrölt bors, só

Elkészítés:

A megtisztított kacsát pirítsuk meg kevés vajban, és sózzuk, borsozzuk meg. Pároljuk 10 percig, majd vegyük ki, és alaposan csurgassuk le a zsírját. Tegyük egy lábasba 3 dkg vajjal együtt, süssük kis lángon 40 percig, majd locsoljuk meg a brandyvel.
A mártáshoz készítsünk karamellt a cukorból az ecettel, öntsük bele a kacsa főzőlevét, a Grand Marnier-t, 2 narancs levét és reszelt héját, a mentát meg a reszelt gyömbért. Sűrítsük be lassú tűz fölött, pirítsuk meg a maradék narancsot a maradék vajban, és sózzuk, borsozzuk.
Tálaljuk a kacsát a naranccsal és a mártással.

 Gesztenyés libasült

Hozzávalók:
Kacsa illatos narancsmártásban3 kg-os liba
1 kg gesztenye
15 dkg szalonna
1 dl fehérbor
1 csokor kakukkfű
1 fej vöröshagyma
só, bors

Pirítsuk meg zsiradék nélkül a feldarabolt libát, majd tegyük tepsibe. Szórjuk meg a hagymával, sózzuk, borsozzuk, és süssük 160 fokon másfél óráig. Hámozzuk meg a gesztenyét, főzzük meg, és húzzuk le a vékony héját is. Tegyük a liba mellé a csíkokra vágott szalonnával és a kakukkfűvel együtt. Süssük még egy óráig, a húsokat gyakran forgatva.

 Gyümölcsös pulyka

Hozzávalók:
Kacsa illatos narancsmártásban3 kg-os pulyka
8 alma
20 dkg aszalt szilva
5 dl fehérbor
20 dkg szeletelt szalonna
1 fej vöröshagyma
4 szelet kenyér
6 dkg reszelt sajt
2 tojás
3 rozmaringág
1 szál zsálya
2 babérlevél
1 gerezd fokhagyma
4 dkg vaj
só, bors

A szilvát és az alma felét meg a babérleveleket áztassuk borba egy órára. Csöpögtessük le, és keverjük össze a tojásokkal, a sajttal, a kenyérrel, a hagymával és a fűszerekkel. Tisztítsuk meg a pulykát, sózzuk, borsozzuk belülről, töltsük meg, és varrjuk össze. Sózzuk meg kívül is, tegyük tepsibe a maradék fűszernövényekkel, és 180 fokon süssük 2,5 óráig, a borral locsolgatva. Takarjuk be a szalonnával, és süssük tovább 190 fokon 30 percig. Pirítsuk meg a maradék almát a vajban a fokhagymával, és tálaljuk a pulyka mellé köretnek. 

Még több recept:  
Karácsonyi előételek:
Mazsolás borleves – csak felnőtteknek »
Libamájpástétom hagymalekvárral »
3 könnyű karácsonyi előétel »
Karácsonyi desszertek:
6 illatos karácsonyi muffin »
Karácsonyi gesztenyés rolád »
Almás-gyömbéres muffin narancsos vajkrémmel »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top