Mézeskalács

Mazsolás borleves – csak felnőtteknek

Az inkább édességnek, mint étvágycsináló levesnek mondható illatos borleves hagyományosan a böjtös vacsora kelléke.

Elkészítési idő: 30 perc, 1 adag: 408 kcal/1705 kJ.

Még több előétel:
Franciasaláta »
Gombakrémleves »
Nyakleves pulykából »
Libamájpástétom hagymalekvárral »
Fűszeres vörösboros szilvaleves »

Halgombócleves »

Hozzávalók 4 személyre:

• 50 g mazsola
• 5 cl brandy
• 1 kisebb biocitrom
• 1 liter édeskés/muskotályos fehérbor
• 50 g cukor
• kisujjnyi fahéj
• 4-5 szem szegfűszeg
• 1 csillagánizs
• só
• 4 tojássárgája
• 1 ek. vaníliás pudingpor
• 1+1,5 dl tejszín
• ½ tasak habfixáló
• 1 tasak vaníliás cukor
• 4 citromfűbóbita

Karácsonyi menü Lajos MaritólA mazsolát beáztatjuk a brandybe. A citromot forró folyó víz alatt megmossuk, szárazra töröljük, sárga héjából burgonyahámozóval leválasztunk 4-6 kisujjnyi széles csíkot, a lábaskába öntött borba dobjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a csillagánizst és 1 csipet sót, felforraljuk, azaz forralt bort készítünk. Fedő alatt 10-15 percig pihentetjük.

A tojássárgákat habüstbe csúsztatjuk, simára keverjük a pudingporral és 1 dl tejszínnel. Apránként a tojássárgákhoz szűrjük a bort, majd gőz fölé állítjuk, és folyamatosan keverve sűrűsödésig forrósítjuk. Néhány szem kivételével beleforgatjuk a mazsolát a brandyvel együtt, fedő alatt melegen tartjuk.

Tálalás előtt a habfixálóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük a maradék 1,5 dl tejszínt. A levest erőleveses csészékbe vagy üvegtálkákba szedjük. Két egymásba forgatott evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk a tejszínhabból, kettesével a leves tetejére ejtjük, és a félretett mazsolával, valamint a citromfűbóbitákkal díszítve melegen kínáljuk. Hidegen, sőt vaníliafagylalttal gazdagítva is finom.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top