Mézeskalács

Csokoládé feketén és fehéren: 2 ünnepi torta

Akár fehér, akár ét, fenséges ünnepi desszert készülhet belőle. Két ínyenc recept csokirajongóknak.

 Fehér csokoládés charlotte rózsaszín babapiskótával

Engedjük szárnyalni fantáziánkat: díszíthetjük a tortát gyümölcsökkel, illatos cukrokkal vagy csokoládégolyókkal.

Csokoládé feketén és fehéren: 2 ünnepi tortaHozzávalók 6 személyre:
20 db rózsaszín babapiskóta
5 levél zselatin
250 g fehér csokoládé
2 evőkanál zsíros tej
3 tojás
1 zacskó vaníliás cukor
1 csipet só
20 cl cukrozott sűrített tej

A sziruphoz:
6 cl víz
20 g porcukor
2 evőkanál narancsvirágvíz

1. A vízzel, cukorral és narancsvirágvízzel szirupot készítünk. Amikor a szirup sűrűsödni kezd, öntsük egy nem túl mély tálba. Gyors ütemben egyenként belemártogatjuk a babapiskótát, és óvatosan kibélelünk velük egy charlotte-formát, majd hideg helyre tesszük.

2. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A fehér csokoládét a tejjel vízgőz fölött megolvasztjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját összekeverjük a vaníliás cukorral, majd beledolgozzuk az olvasztott fehér csokoládét. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben beleszórjuk a sót.

3. Lassú tűzön felmelegítjük a sűrített tejet. Amikor már elég meleg, levesszük a tűzről, és belekeverjük az előzőleg lecsepegtetett zselatint. A zselatinos tejet a csokoládés masszához vegyítjük, végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot, és simára keverjük. A masszát a charlotte-formába töltjük, és 5-6 órára behűtjük.

Elkészítés: 30 perc
Hűtés: 5-6 óra

 Lágy csokoládétorta kandírozott gyömbérrel

Egy kis eredetiség soha nem árt: íme egy enyhén pikáns, fűszeres édesség.

Csokoládé feketén és fehéren: 2 ünnepi tortaHozzávalók 6 személyre:
120 g vaj + diónyi a formához
200 g étcsokoládé
170 g porcukor
2 csipet só
70 g liszt
3 tojás
60 g kandírozott gyömbér

1. A sütőt 180 °C-ra (gázsütőben 6-os fokozat) előmelegítjük. A kis darabokra vágott vajat és csokoládét a cukorral és a sóval 1-2 perc alatt megolvasztjuk a mikrohullámú sütőben. Beleszitáljuk a lisztet, simára keverjük, és egyenként jól eldolgozva, hozzáadjuk a tojásokat.

2. Beleforgatjuk a vékony csíkokra vágott gyömbért, amiből előzőleg félreteszünk egy keveset a díszítéshez. Kivajazunk egy tűzálló formát, beleöntjük a masszát, és 20 percig sütjük a sütőben. Akkor jó, ha a közepébe szúrt késre rátapad a krémes csokoládé.

3. Hűlni hagyjuk, és tálra borítjuk. Kandírozott gyömbércsíkokkal díszítjük.

Elkészítés: 10 perc
Sütés: 20 perc

Csokoládé feketén és fehéren: 2 ünnepi tortaAjánló: Csokiban utaznak
Egy közgazdász, egy újságíró és egy cukrász. A közös bennük az, hogy szeretik a lyukas csokoládét, a kerek csokoládét, a töltött csokoládét… és ma már hivatásszerűen is a mesés édességgel foglalkoznak. »

Tipp: Még több csokis receptért kattints ide! »

Csokoládé feketén és fehéren: 2 ünnepi tortaCikkünk részleteket közölt a Corvina Kiadó gondozásában megjelent Csokoládés édességek kiskönyvtára című könyvből.

A csalogató díszdoboz nyolc könyvecskét rejt, tele bámulatos csokoládéreceptekkel, ámulatba ejtő színes fotókkal. Vannak közöttük régimódi csokoládék, krémesek és elegánsak, ropogósak és extravagánsak – Gombóc Artúr is komolyan zavarba jönne a kínálat láttán. A receptekre pedig a Larousse kiadó vállal garanciát – az általuk felkért francia cukrászok és szakácsok tollából születtek a finomságok. A könyvek tárolására szolgáló díszdoboz titkos fiókja aprócska receptfüzetet rejt, melybe mindenki beleírhatja saját, kedvenc receptjeit. Pazar ajándék – csak legyen szívünk megválni tőle!

Ára: 6990 Ft
Kiadó: Corvina Kiadó
Rendeld meg kedvezményes áron a Polc.hu weboldalon! » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top