Kínai ötfűszeres tallérok |
Az ötfűszer-keverék egy klasszikus és gyakran használt ázsiai fűszerkeverék, mely öt alkotóeleme révén magába foglalja mind az 5 ízt: a sósat, az édeset, a keserűt, a csípőset és a savanyút. Tradicionálisan a csillagánizs, szegfűszeg, fahéj, szecsuáni bors és a görögszénamag az öt összetevő, de Kína különböző területein előfordulnak olyan variációk is, melyekbe ánizsmag vagy éppen gyömbér kerül.
Ez az ötfűszeres sütemény egy nagyon egyszerű, de annál finomabb recept. Előnye, hogy rövid idő alatt sokat lehet belőle készíteni, és mindenki imádni fogja.
Hozzávalók (kb. 30-40 darabhoz):
• 50 dkg finomliszt
• 2 csapott evőkanál szódabikarbóna
• 2 csapott evőkanál só
• 1,5 evőkanál ötfűszer-keverék (lehet több is, ízlés szerint)
• 45 dkg lágy vaj
• 34 dkg cukor
• 30 dkg barna cukor
• 1 evőkanál narancskivonat
• 1 evőkanál vaníliás cukor
• 2 tojás
Szitáld össze a lisztet, szódabikarbónát, sót és az ötfűszer-keveréket egy tálba. Keverd ki a vajat, cukrot, barna cukrot, vaníliás cukrot egy nagyobb tálban. Add hozzá egyenként a tojásokat, mindet jól beledolgozva. Végül add hozzá a lisztes keveréket. Simán is készítheted a tallért, de ízlés szerint adhatsz hozzá mazsolát, apróra vágott mandulát vagy gyömbért.
Formázz diónyi golyókat a masszából, picit lapítsd le őket és tedd őket a tepsibe. A tepsit nem kell kivajazni, mert elég zsiradék fog kiolvadni a sütikből, és nem ragad le.
Tedd 190 fokos előmelegített sütőbe, és süsd 10 percig, vagy amíg szép aranysárgák nem lesznek. Akkor jó, ha már éppen megszilárdult, és a szélén megjelenik egy sötétebb karima.
Narancsos-csokis muffin |
Ez a recept az Egyesült Államokból származik, finom és mutatós is egyben, elkészíteni pedig olyan egyszerű, hogy nem csoda, hogy a gyerekek mellett az anyukák kedvence is.
Hozzávalók (kb. 12 darabhoz):
• 22 dkg liszt
• 17 dkg cukor
• 6 evőkanál cukrozatlan kakaó
• 2 csapott evőkanál sütőpor
• 1/2 evőkanál szódabikarbóna
• 1/2 evőkanál só
• 5 dkg apróra vágott csokoládé
• 7 cl napraforgóolaj
• 12 cl tej
• 1 db kicsit felhabosított tojás
• 1 narancs reszelt héja és leve
• 1 evőkanál narancskivonat
Melegítsd elő a sütőt 170 fokra. Béleld ki a muffinformákat kapszlikkal vagy vajazd ki őket. A legjobb, ha szilikonosat használsz, mert azzal nem kell csinálni semmit.
Keverd össze a száraz összetevőket egy tálban. Reszeld bele a narancshéjat. Add hozzá az olajat, tejet, narancslevet és a narancskivonatot. Keverd jól össze, és töltsd meg a muffinformákat a háromnegyedükig. Mivel a csoki, narancs és gyömbér nagyon jól harmonizál, a muffinok tetejét díszítheted apróra vágott gyömbérrel. Süsd 12-15 percig, amíg már nem ragad rá a tészta a beleszúrt villára.
Süti, süti, süti!
Különböző nemzetek karácsonyi süteményeiből csemegézhettek és ajándékozhattok most ti is a Fűszer klub ünnepi különkiadása segítségével. Kipróbálhattok egy nem mindennapi, kínai ötfűszeres tallért, megkóstolhattok egy amerikai csokis-narancsos muffint, egy olasz kandírozott gyömbéres biscottit, és végül tökéletes mézeskalácsokat készíthettek a mézeskalácsember-készítő készlet segítségével. A csomag tartalma: A fűszerek a legízletesebb fogások talán legfontosabb hozzávalói. Ha te is szeretnél elmerülni az ízek csodálatosan sokszínű világában, érdemes kipróbálnod egy vadiúj szolgáltatást! A Hónap Ajándéka nevű ajándékküldő szolgálat hónapról hónapra újabb ajándékcsomaggal lepi meg az általod kiválasztott személyt. Konyhatündéreknek kiváló meglepi lehet például a Fűszer klub nevű csomag, mely egy adott ország jellegzetes receptjeit és az elkészítésükhöz szükséges különleges fűszereket tartalmazza. |