Popcorngömbök
Hozzávalók 6-8 gömbhöz:
2 dkg vaj
5 dkg pattogatni való kukorica (a legtöbb élelmiszerboltban, piacon kapható)
csipet só
10 dkg cukor
hungarocell gömbök vagy mini mandarinok
szalag a fellógatáshoz
Lábasban megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a kukoricát. Lefedjük, és közepes lángon hagyjuk kipattogni. A cukrot világos aljú lábasban közepes lángon megolvasztjuk, közben nem nyúlunk hozzá. Ha már borostyánszínű, belekeverjük a sót, félrehúzzuk a lángról.
A hungarocellgömbünket vagy a mandarinokat megkenjük a folyós karamellel, majd beleforgatjuk a kipattogott kukoricába. Szép, széles masnival kötjük át, így lógatjuk fel.
Elkészítés: 35 perc
Mogyorós kekszek cukorablakkal
Hozzávalók 20 darabhoz:
25 dkg liszt + a nyújtáshoz
5 dkg darált mogyoró
1 teáskanál sütőpor
csipet só
15 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 tojás
16 darab kemény cukorka
A lisztet a darált mogyoróval, a sóval és a sütőporral összekeverjük. A vajat a porcukorral felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojást, azzal is keverjük, végül beleforgatjuk a lisztes keveréket. Cipóvá gyúrjuk, majd fóliába csomagoljuk, a hűtőbe tesszük 30 percre.
Lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, majd (karácsonyi kiszúróval) kiszaggatjuk. A forma közepére „ablakot” szaggatunk, a tetején hurkapálcával lyukat szúrunk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre emeljük.
A kemény cukorkát erős zacskóba öntjük, sodrófával szilánkosra törjük, majd a sütemények közepébe szórjuk (töltsük ki teljesen, hogy ne legyen hézagos az „ablak”). 180 C fokon 12-15 perc alatt világos színűre sütjük. Ez idő alatt a cukor is megolvad, majd hűlés közben visszakeményedik, ez adja az ablakot. Vigyázzunk, a cukor a közepén ne égjen meg! Ha kihűltek a kekszek, szép szalagot fűzünk át a lyukon, és a fára vagy ablakra akasztjuk.
Elkészítés: 35 perc
Sütés: 12-15 perc
Fűszeres mézeskalács-emberke és mikuláspálca
Hozzávalók 6 emberkéhez és 4 mikuláspálcához:
15 dkg liszt
15 dkg darált dió
1 teáskanál sütőpor
csipet só
16 dkg vaj
12 dkg cukor
2 tojás
6 dkg kandírozott, apróra vágott narancshéj
1-1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg és őrölt gyömbér
4 evőkanál tej
A díszítéshez:
10 dkg porcukor
pár evőkanál víz
ehető cukorgyöngy
A lisztet, a darált diót, a sütőport és a csipet sót összekeverjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, és belekeverjük a fűszereket és a narancshéjat. Összeforgatjuk a lisztes keverékkel, fellazítjuk a tejjel. A formába kanalazzuk, 180 fokon 30 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, kiszedjük a formából.
A díszítéshez a porcukorhoz kevés vizet adunk, hogy sűrű massza legyen belőle. Nyomózsákba vagy nejlontasakba töltjük, a végén kis lyukat vágunk, ezzel és a gyöngyökkel díszítjük.
Aki fel akarja akasztani, óvatosan fúrjon lyukat a tésztába, és fűzzön át rajta egy vékony szalagot.
Elkészítés: 20 perc
Sütés: 30 perc
A cikk a Nők Lapja Konyha december–januári számában jelent meg.