Balzsamecetes paradicsomleves
Hozzávalók 4 személyre:
2 doboz darabolt paradicsomkonzerv
5 dl paradicsomlé
1 liter zöldségalaplé
0,5 dl beforralt balzsamecet
2 evőkanál mascarpone
1 szál sárgarépa
1 nagyobb fej lila hagyma
2 evőkanál vaj
méz, só, bors
a tálaláshoz reszelt chedar sajt és pirított kenyérkockák
A vajon megfonnyasztjuk a kockákra vágott hagymát, rádobjuk a reszelt répát, majd 4-5 percig pároljuk. Ezután mehet rá a paradicsomkonzerv, majd ha félig megfőtt, ráöntjük a paradicsomlevet és az alaplevet. Ha készre főtt, beletesszük a mascarponét, beforraljuk, majd átturmixoljuk. Ízesítjük a balzsamecettel, a mézzel, a sóval meg a borssal.
Fenyőmagos-diós széles metélt
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg széles metélt (tagliatelle)
20 dkg dió
2 dl tejszín
1 dl olívaolaj
1 dl félszáraz fehérbor (el is hagyható)
só, bors, szerecsendió
10 dkg fenyőmag
A tésztát forró, sós vízben főzzük ki, szűrjük le. A diót pirítsuk meg, majd ha kihűlt, törjük durvára. Az olívaolajat, a tejszínt és a bort kézi habverővel keverjük össze, reszeljünk bele egy kevés szerecsendiót. Ízesítsük sóval, borssal. Az összetört diót tegyük turmixgépbe, és apránként adjuk hozzá a tejszínes-boros-olajos keveréket. A mártást öntsük a tésztára, a tetejére pedig szórjunk pirított fenyőmagot.
Tipp: Fenyőmagot ma már minden nagyobb élelmiszerboltban kaphatunk, száraz serpenyőben pirítsuk.
Spenótos rakott burgonya
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya
75 dkg spenótlevél (vagy mirelit paraj)
3 tojás
2 gerezd fokhagyma
3 dl tejföl
1 dl tejszín
15 dkg reszelt sajt
2 evőkanál vaj
só, szerecsendió
A burgonyákat héjukban főzzük puhára, majd hámozzuk meg és vágjuk karikára. Közben főzzük keményre a tojásokat. A megtisztított spenótleveleket kicsit vágjuk össze, és kevés vajon pároljuk puhára. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a tejszínt, ízesítsük sóval és szerecsendióval. A megtisztított tojásokat vágjuk karikára, és egy vajjal kikent jénai tálban rétegezzük a burgonyát és a spenótot. A rétegek közé tegyünk tojást, és locsoljuk meg tejföllel. A tetejére burgonya kerüljön, amit hintsünk meg reszelt sajttal. 180 fokos sütőben 30 perc alatt süssük készre.