Zserbós és kókuszos szaloncukrok
Hozzávalók 20-20 szaloncukorhoz:
A kókuszoshoz:
8 dkg kókuszreszelék
néhány teáskanálnyi kókusztej (helyettesíthető sima tejjel vagy sűrített tejjel)
2 teáskanál porcukor
10 dkg étcsokoládé a kimártáshoz
A zserbóshoz:
10 dkg darált dió
1 evőkanál baracklekvár
1 teáskanál méz
2 teáskanál aszalt sárgabarack apróra vágva
10 dkg étcsokoládé a kimártáshoz
A kókuszos szaloncukorhoz a reszeléket a kókusztejjel és a porcukorral összekeverjük, majd kicsit felfőzzük kb. 3-4 perc alatt. A masszából kézzel szaloncukrokat formálunk. 5 percre a fagyasztóba tesszük, közben gőz felett felolvasztjuk az étcsokoládét. A szaloncukrokat kimártjuk az étcsokoládéban, majd sütőpapírra ültetjük, és a hűtőben hagyjuk kidermedni.
A zserbós szaloncukorhoz az alapanyagokat a csokoládé kivételével összedolgozzuk, majd a masszából kézzel szaloncukrokat készítünk. 5 percre a fagyasztóba tesszük, közben gőz felett felolvasztjuk az étcsokoládét. A szaloncukrokat kimártjuk az étcsokoládéban, majd sütőpapírra ültetjük, és a hűtőben hagyjuk kidermedni.
Mindkettőt szép papírba csomagoljuk, szalagot kötünk rá, és fellógatjuk a fára.
Elkészítés: 45 perc
Habkarika és jégcsap
Hozzávalók 25-25 darabhoz:
4 tojásfehérje
csipet só
13 dkg porcukor
3 dkg keményítő
ehető cukorgyöngy
A sütőt előmelegítjük 100 C fokra. A fehérjét csipet sóval elkezdjük felverni, amikor már majdnem kemény, apránként hozzáadjuk a porcukrot, keményre verjük. A legvégén beleszitáljuk a keményítőt, beleforgatjuk.
Habzsákba merjük a masszát, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre 2 emelet magas karikákat (egy karika nagyon lapos lenne, ezért kell kettő egymásra), illetve jégcsap formákat nyomunk. (A jégcsapok tetején úgy nyomjuk a habot, hogy legyen hova befűzni a szalagot!) Megszórjuk a gyöngyökkel, majd 100 fokon 2 órát szikkasztjuk. Ha légkeverés a sütőnk, 80 fok is elegendő. Szép masnit fűzünk át rajta, majd a karácsonyfára akasztjuk.
Elkészítés: 20 perc
Sütés: 2 óra
Ostyatölcsérek pisztáciás bonbonnal
Hozzávalók 8 darabhoz:
A tölcsérekhez:
2 tojásfehérje
8 dkg vaj
9 dkg cukor
6,5 dkg liszt
vaj a formához
30 darab bonbonhoz:
30 dkg marcipán
5 dkg vágott natúr pisztácia
10 dkg étcsokoládé
porcukor a nyújtáshoz
A tölcsérekhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük. Egy másik edényben a vajat a cukorral felhabosítjuk, belekeverjük a lisztet, majd a fehérje harmadát, ezzel fellazítjuk. Óvatosan hozzákeverjük a maradék kétharmadnyi fehérjehabot.
Vajjal kikenünk egy sütőlemezt, és 1-1 teáskanálnyi masszát szétkenünk 8 cm sugarú körré. 180 C fokon 5 perc alatt addig sütjük, amíg aranysárga lesz. A széle kicsit meg is barnulhat. Spatulával felszedjük, és amíg meleg, tölcsért formálunk belőle. (Igyekezzünk melegen tartani, kihűlve már nem lehet tekerni!) Pohárban hagyjuk kihűlni, keményedni.
A bonbonokhoz a marcipánt összegyúrjuk a vágott pisztáciával, majd porcukrozott deszkán 3 mm vastagra nyújtjuk. Kicsi karácsonyi formákat szúrunk ki belőle, majd a talpát megmártjuk olvasztott étcsokoládéban. Sütőpapírra ültetjük, hűtőben hagyjuk kidermedni. A tölcséreket szalagra fűzzük, és a bonbonokkal megrakva akasztjuk fel.
Elkészítés: 60 perc
Szívküldi forró csokoládé
Hozzávalók kb. 5 darabhoz:
30 dkg étcsokoládé
2-3 evőkanál tejszín
pálcika
A csokoládét és a tejszínt gőz felett összeolvasztjuk, majd jégkockatartóba adagoljuk. Pálcikát szúrunk bele, hűtőbe tesszük, és készen is van a gasztroajándék. Forró tejbe mártogatva oldhatjuk fel.
Tipp: Mogyorónugátot (készen kapható) is keverhetünk bele tejszín helyett, akkor 15 dekához számoljunk 20 dkg étcsokoládét, és ezeket olvasszuk össze.
Elkészítés: 15 perc + hűtés
A recept a Nők Lapja Konyha decemberi–januári számában jelent meg.