Mézeskalács

Csinálj ehető díszeket! – 2.

A habkarikát és szaloncukrot eddig a boltban vetted a fára? Idén csináld magad!

Zserbós és kókuszos szaloncukrok

Csinálj ehető díszeket! – 2.Hozzávalók 20-20 szaloncukorhoz:

A kókuszoshoz:

8 dkg kókuszreszelék
néhány teáskanálnyi kókusztej (helyettesíthető sima tejjel vagy sűrített tejjel)
2 teáskanál porcukor
10 dkg étcsokoládé a kimártáshoz

A zserbóshoz:

10 dkg darált dió
1 evőkanál baracklekvár
1 teáskanál méz
2 teáskanál aszalt sárgabarack apróra vágva
10 dkg étcsokoládé a kimártáshoz

A kókuszos szaloncukorhoz a reszeléket a kókusztejjel és a porcukorral összekeverjük, majd kicsit felfőzzük kb. 3-4 perc alatt. A masszából kézzel szaloncukrokat formálunk. 5 percre a fagyasztóba tesszük, közben gőz felett felolvasztjuk az étcsokoládét. A szaloncukrokat kimártjuk az étcsokoládéban, majd sütőpapírra ültetjük, és a hűtőben hagyjuk kidermedni.

A zserbós szaloncukorhoz az alapanyagokat a csokoládé kivételével összedolgozzuk, majd a masszából kézzel szaloncukrokat készítünk. 5 percre a fagyasztóba tesszük, közben gőz felett felolvasztjuk az étcsokoládét. A szaloncukrokat kimártjuk az étcsokoládéban, majd sütőpapírra ültetjük, és a hűtőben hagyjuk kidermedni.

Mindkettőt szép papírba csomagoljuk, szalagot kötünk rá, és fellógatjuk a fára.

Elkészítés: 45 perc

Csinálj ehető díszeket! – 2.Habkarika és jégcsap

Hozzávalók 25-25 darabhoz:

4 tojásfehérje
csipet só
13 dkg porcukor
3 dkg keményítő
ehető cukorgyöngy

A sütőt előmelegítjük 100 C fokra. A fehérjét csipet sóval elkezdjük felverni, amikor már majdnem kemény, apránként hozzáadjuk a porcukrot, keményre verjük. A legvégén beleszitáljuk a keményítőt, beleforgatjuk.

Habzsákba merjük a masszát, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre 2 emelet magas karikákat (egy karika nagyon lapos lenne, ezért kell kettő egymásra), illetve jégcsap formákat nyomunk. (A jégcsapok tetején úgy nyomjuk a habot, hogy legyen hova befűzni a szalagot!) Megszórjuk a gyöngyökkel, majd 100 fokon 2 órát szikkasztjuk. Ha légkeverés a sütőnk, 80 fok is elegendő. Szép masnit fűzünk át rajta, majd a karácsonyfára akasztjuk.

Elkészítés: 20 perc
Sütés: 2 óra

Ostyatölcsérek pisztáciás bonbonnal

Csinálj ehető díszeket! – 2.Hozzávalók 8 darabhoz:

A tölcsérekhez:

2 tojásfehérje
8 dkg vaj
9 dkg cukor
6,5 dkg liszt
vaj a formához

30 darab bonbonhoz:

30 dkg marcipán
5 dkg vágott natúr pisztácia
10 dkg étcsokoládé
porcukor a nyújtáshoz

A tölcsérekhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük. Egy másik edényben a vajat a cukorral felhabosítjuk, belekeverjük a lisztet, majd a fehérje harmadát, ezzel fellazítjuk. Óvatosan hozzákeverjük a maradék kétharmadnyi fehérjehabot.

Vajjal kikenünk egy sütőlemezt, és 1-1 teáskanálnyi masszát szétkenünk 8 cm sugarú körré. 180 C fokon 5 perc alatt addig sütjük, amíg aranysárga lesz. A széle kicsit meg is barnulhat. Spatulával felszedjük, és amíg meleg, tölcsért formálunk belőle. (Igyekezzünk melegen tartani, kihűlve már nem lehet tekerni!) Pohárban hagyjuk kihűlni, keményedni.

A bonbonokhoz a marcipánt összegyúrjuk a vágott pisztáciával, majd porcukrozott deszkán 3 mm vastagra nyújtjuk. Kicsi karácsonyi formákat szúrunk ki belőle, majd a talpát megmártjuk olvasztott étcsokoládéban. Sütőpapírra ültetjük, hűtőben hagyjuk kidermedni. A tölcséreket szalagra fűzzük, és a bonbonokkal megrakva akasztjuk fel.

Elkészítés: 60 perc

Csinálj ehető díszeket! – 2.Szívküldi forró csokoládé

Hozzávalók kb. 5 darabhoz:

30 dkg étcsokoládé
2-3 evőkanál tejszín
pálcika

A csokoládét és a tejszínt gőz felett összeolvasztjuk, majd jégkockatartóba adagoljuk. Pálcikát szúrunk bele, hűtőbe tesszük, és készen is van a gasztroajándék. Forró tejbe mártogatva oldhatjuk fel.

Tipp: Mogyorónugátot (készen kapható) is keverhetünk bele tejszín helyett, akkor 15 dekához számoljunk 20 dkg étcsokoládét, és ezeket olvasszuk össze.

Elkészítés: 15 perc + hűtés

A recept a Nők Lapja Konyha decemberi–januári számában jelent meg. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top