Mézeskalács

Kirúgunk a hámból – luxus halas menü

Évente egyszer, ha a költségvetés engedi, nem árt, ha kirúgunk a hámból. 3 kipróbált, családon tesztelt recept.

Norvég halleves

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 60 dkg tőkehalfilé
  • 3 teáskanál barnacukor
  • 4 evőkanál fehér borecet
  • 1,5 l zöldség alaplé
  • 1 db póréhagyma
  • 1 db fehérrépa
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 6 dkg vaj
  • ízesítéshez petrezselyem
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 dl créme fraiche
Kategórialeves
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A hagymát apróra vágom, a répát, gyökeret és a pórét felkarikázom, az alaplevet felforralom, beleteszem a halat, pár percig főzöm, majd kiszedem, és egy tálba teszem. Egy másik lábosban megolvasztom a vajat, hozzáadom a zöldségeket, majd lefedve, időnként megkeverve 20 percig párolom. Rászűröm az alaplevet, majd hozzáadom a borecetet, cukrot, sót, borsot. A créme fraiche-t a legvégén a hallal együtt teszem a levesbe. Petrezselyemmel megszórva tálalom.

Rozmaringos ördöghalnyárs

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 szelet bacon
  • ízesítéshez őrölt bors
  • sütéshez olívaolaj
  • 1 db lila hagyma
  • 5 ág (fás szárral együtt) rozmaring
  • 1 db kifli
  • 50 dkg ördöghalfilé
Kategóriavacsora
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A halat és a kiflit 2,5 cm-es kockákra vágom. A rozmaringágakról a bóbitát nem, de a többi levelet leszedem, majd ezeket a fokhagymával egy mozsárban összezúzom. 6 evőkanál extra szűz olívaolajat hozzákeverek. A cuccot a hal- és kiflikockákra öntöm és összeforgatom velük. A rozmaringok fás szárára felbökök halat, kiflit, lila hagymát, míg az aljára nem érek, akkor betekerem baconnel is. Sütőlapra helyezem, sózom, megszórom frissen őrölt borssal és meglocsolom egy kis olívaolajjal. 200 fokon 15 perc alatt megsütöm. Balzsamecettel meglocsolom a végén és rukkolasalátával megeszem.

Lazacos röszti kaviárral

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • sütéshez vaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 4 db (lisztesre főtt) burgonya
  • 15 dkg füstölt lazac
  • ízlés szerint kaviár
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A burgonyát sós vízben héjában megfőzöm, majd a vizet leöntve róla, hagyom kihűlni. Ha ez megtörtént, meghámozom és a nagy lyukú reszelőn lereszelem. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítem, majd lapos kör alakú formákat gyurmázok belőle, nagyjából 5-6 cm átmérője legyen. Vajat olvasztok és a rösztiket ebben kisütöm. A lazacot a rösztire fektetem, majd a tetejére egy kis kaviárt halmozok. Frissen őrölt borssal megszórom és tálalom.

Kardhaltekercsek újhagymás, mozzarellás töltelékkel, lime-os, zöldfűszeres öntettel

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 3 evőkanál grappa
  • 4 db (olajos, filé) szardella
  • 8 db (mini) mozzarella
  • 2 db lime leve
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 3 csomag újhagyma
  • ízesítéshez oregánó
  • ízesítéshez őrölt bors
  • ízesítéshez petrezselyem
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 10 szelet kardhal
Kategóriavacsora
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 

A két leggyöszösebb halszeletet apró kockákra vágom. A szardellát úgyszintén. Egy serpenyőben olívaolajat melegítek az apróra vágott újhagymát rádobom, kicsit párolom, majd belereszelem a fokhagymát is, amivel szintén párolom 1 percig. Rádobom a halkockákat és a szardellát, szintén párolódik pár percig, majd nyakon öntöm a grappával. Sózom, frissen őrölt borssal megszórom, majd a végén zsemlemorzsával is. A halszeletekre vékonyan kenek a masszából, majd szelek rá – szintén vékonyan – mozzarellát, majd feltekerem a halszeleteket. Egy akkora sütőtálat, amibe a tekercsek beleférnek, kikenek olívaolajjal, majd beleültetem a halakat. Sóval, frissen őrölt borssal megszórom őket. A sütőt előmelegítem 200 fokra. A lime-okat kifacsarom, majd 3 evőkanál olívaolajjal, a petrezselyemmel és az oregánóval összeturmixolom. A keveréket a halakra öntöm, a forró sütőben 20 percig sütöm, hogy kicsit megpiruljanak. Fokhagymás spenótlevelekkel, vagy tejszínes cukkinis-burgonyával mennyei.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése