Diós charlotte mézes-kandírozott gyümölcsös krémmel
Hozzávalók 12 szelethez:
- 7 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 4 db tojás
Krém:
- 10 dkg cukor
- 2 db tojásfehérje
- 2 dl tejszín
- 5 dkg méz
- 15 dkg kandírozott gyümölcs és olajos mag keveréke (narancshéj, pisztácia, szeletelt mandula, mazsola, papaja) kandírozott narancshéj
- 1,5 dkg zselatin
Diókrém:
- 10 dkg cukor
- 1 dl tej
- 15 dkg vaj
- 1 csipet fahéj
- 18 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- 1 evőkanál rum
Elkészítés
A tojásból, a cukorból és a lisztből klasszikus módon piskótát készítünk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe 1 cm vékony lapot kenünk belőle. 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki, így szépen tudjuk tekerni. Sütés után hagyjuk kihűlni.
A diókrémhez a tejet felforraljuk a kristálycukorral, belekeverjük a diót, és együtt néhány percig főzzük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd belekeverjük a porcukorral kikevert vajat, a fahéjat és a rumot. A piskótáról lehúzzuk a papírt, egyenletesen megkenjük a diókrémmel. Szorosan feltekerjük, majd hűtőben dermesztjük, amíg elkészítjük a tejszínes krémet.
A tejszínt habbá verjük, felhasználásig hűtőbe tesszük. A mézet egy kis lábosban felforraljuk, közben a tojásfehérjét elkezdjük habbá verni. Ha kifehéredett, beleszórjuk a cukrot, végül belecsurgatjuk a forró mézet is, együtt tovább habosítjuk. Lassú fokozaton addig keverjük, amíg a hab teljesen lehűl. Ekkor belekeverjük a felvert tejszínhabot és a kandírozott gyümölcsöket. A zselatint 1 dl hideg vízben megduzzasztjuk, mikróban teljes olvadásig melegítjük. Egy kevés krémmel lehűtjük, majd visszakeverjük a krémhez.
Egy félgömb alakú, kb. 15-20 cm átmérőjű tálat kibélelünk műanyag fóliával.(Ha belül kissé nedves a tál, a fólia jobban rátapad.) A diókrémes roládot 1 cm széles csigákra szeleteljük, majd kirakjuk velük a kibélelt formát. Beletöltjük a tejszínes krémet, és a maradék diós tekercsekkel lezárjuk a forma alját. Hűtőben dermesztjük, tálalás előtt kiborítjuk a formából.
Gesztenyés-trüffelkrémes torta
Tészta:
- 6 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 3 db tojás
- 2 dl olaj
- kikenéshez vaj
- fél csomag sütőpor
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Trüffelkrém:
- 15 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 1 dl tejszín
- 7 dkg kakaópor
Gesztenyekrém:
- 5 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 evőkanál rum
- 25 dkg gesztenyemassza
Elkészítés
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukor felével habbá verjük, a sárgáját az olajjal és a cukor másik felével kihabosítjuk, majd a fehérjehabba keverjük. A lisztet a kakaóporral és a sütőporral szárazon elkeverjük, majd a tojáshabos masszába forgatjuk. Egy 15-20 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, kilisztezünk, majd beleöntjük a masszát. A tésztát a tortakarika széleihez igazgatjuk, hogy a közepénél egy mélyedés keletkezzen, így a tészta közepe a sütés alatt nem púposodik fel. 20-25 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk hűlni, amíg elkészítjük a krémeket.
A trüffelkrémhez a tejszínt a cukorral addig főzzük, amíg a cukor elolvad, és a szirup egy kicsit besűrűsödik. Habverővel csomómentesen belekeverjük a kakaóport, majd a tűzről levéve beledolgozzuk a kis kockákra vágott vajat is. Teljes olvadásig kevergetjük. Az így elkészült krémet hagyjuk kihűlni, majd egy mélyebb tálba tesszük, és géppel néhány percig habosítjuk.
A gesztenyekrémhez a gesztenyemasszát lereszeljük, és jól kikeverjük a porcukorral, a puha vajjal és a rummal. 8 kis golyót formálunk a masszából, és félretesszük a díszítéshez.
A kihűlt piskótakarikát 3 lapra vágjuk. Az alsó lapot vékonyan megkenjük trüffelkrémmel, majd eloszlatjuk rajta a gesztenyekrémet. Ismét egy vékony réteg trüffelkrém következik, majd ráhelyezzük a középső piskótalapot, amit ismét trüffelkrémmel kenünk meg. Hagyjunk krémet a torta körbekenéséhez is! A rétegezést a harmadik piskótával fejezzük be, majd körbekenjük a maradék trüffelkrémmel, és rusztikusan megcsapkodjuk az oldalát. A félretett gesztenyegolyókkal díszítjük a tetejét.
A golyókat megszórhatjuk kakaóporral, vagy csurgathatunk rájuk olvasztott csokoládét is.
Sós karamelles csokoládétorta
Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához:
- 15 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 2 db tojás
- 1 dl olaj
- 2 dl tej
- 1 evőkanál sütőpor
- 5 dkg kakaópor
Csokoládékrém:
- 5 dkg vaj
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg mascarpone
Karamellkrém:
- 15 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 3 evőkanál víz
- 10 dkg mascarpone
- 1 púpozott teáskanál sóvirág
Trüffelgolyó:
- 5 dkg vaj
- 10 dkg étcsokoládé
- 0,5 dl habtejszín
- forgatáshoz (tört) karamell
Elkészítés
A tészta hozzávalóit öntsük össze egy nagy keverőtálba, és kézi mixerrel 2 perc alatt keverjük simára. Öntsük 18 cm-es, kivajazott-kilisztezett tortaformába, és 210 fokos sütőben süssük készre, körülbelül 45 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük. (Ha sütés közben pirulna a teteje, alufóliával takarjuk le.) Közben készítsük el a csokoládé- és a karamellkrémet. A csokoládékrémhez a csokoládét a vajjal vízgőz felett olvasszuk össze, majd keverjük bele a mascarponét. A karamellkrémhez a cukorból és a vízből készítsünk sötét karamellt, amikor kész, keverjük hozzá a vajat, melegítsük, míg felolvad a krém, majd keverjük hozzá a mascarponét és a sót is. (Utána már nem kell melegíteni!) Mindkét krémet hagyjuk hűlni és szilárdulni. Amikor már elég szilárd, de még kenhető mindkét krém, vágjuk ketté a tortalapot, az alsó részét vastagon kenjük meg a karamellkrémmel, helyezzük rá a másik tortalapot, erre kerüljön a csokoládékrém, simítsuk el. Fogyasztásig tartsuk hűtőben a tortát. A trüffelgolyóhoz a csokoládét vízfürdő felett olvasszuk fel, keverjük hozzá a vajat. Melegítsük fel a tejszínt, keverjük el a csokoládéval. Simítsuk lapos edénybe, és tegyük a hűtőbe dermedni. Vizes kézzel formáljunk belőle golyókat, és hempergessük őket tört karamellbe. Ezzel díszítsük a tortát.
A receptek a Nők Lapja Konyha korábbi számaiban jelentek meg, fizess elő rá!