Szilvalekváros-mandulakrémes croissant
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 4 dkg vaj
- 40 dkg mirelit leveles tészta
- 1 db tojássárgája
- 4 dkg porcukor
- 8 dkg darált mandula
- 12 dkg szilvalekvár
Elkészítés
A leveles tésztát lisztezett deszkán 3 darab, kb. 16×28 cm-es téglalapra nyújtjuk. A téglalapokat hosszában félbevágjuk, majd a feleket srégen, hosszában bevágjuk úgy, hogy szabálytalan háromszögeket kapjunk. A háromszögek végébe helyezünk egy-egy teáskanál mandulakrémet, arra pedig egy-egy teáskanál szilvalekvárt. Feltekerjük őket, majd megkenjük a tetejüket a felvert tojással. Körülbelül 15 perc alatt készre sütjük, frissen tálaljuk.
Mandarinos-gesztenyemézes-csokoládés joghurtkrém
Hozzávalók 6-8 adaghoz:
- 5 dkg (durva darabokra vágva) étcsokoládé
- 4 evőkanál olívaolaj
- 4 db mandarin, kifilézve + 2 mandarin reszelt héja mandarin
- 4 dkg porcukor
- tetejére darált keksz
- tetejére pisztácia
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
- 8 dl török joghurt
- 4 dkg gesztenyeméz
Elkészítés
A joghurtot simára keverjük a mézzel, az olívaolajjal, a porcukorral és a vanília kikapart belsejével. A kikevert krémbe keverjük a reszelt mandarinhéjat és a csokoládédarabokat. A kész krémmel félig töltjük a poharakat, elosztjuk rajta a kifilézett mandaringerezdeket, majd ismét krém következik. A tetejét megszórjuk durvára vágott pisztáciával és kekszmorzsával (amarettivel, teljes kiőrlésű keksszel).