Vörös áfonyás-kókuszkrémes torta
Hozzávalók 18 cm-es formához::
- 20 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 5 db tojás
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 evőkanál instant kávé
Kókuszkrém:
- 10 dkg cukor
- 5 dl tej
- 15 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg vörös áfonya
- 1 zacskó vaníliás pudingpor
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A tojásokat a cukorral elektromos habverővel verjük 4-5 perc alatt habosra, míg kifehéredik, habos, könnyű lesz. Szitáljuk hozzá a lisztet, a kakaóport és az instant kávét, majd keverjük el. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 18 cm-es kapcsos tortaformát, öntsük bele a tésztát (majdnem a tetejéig ér), tegyük be sülni 35-40 percre. Tűpróbával ellenőrizzük. Kihűlés után vágjuk négy kerek lapra. A krémhez a kókuszt keverjük el 2 dl tejjel és 2 evőkanál cukorral, forralva, főzve puhítsuk meg a reszeléket. A maradék tejből, cukorból és a pudingból főzzünk sűrű krémet, majd keverjük el a kókuszos résszel. Osszuk szét a krémet kétharmad-egyharmad arányban, a nagyobb mennyiséghez keverjük hozzá a vörös áfonyát. Kenjük meg rétegenként a piskótalapokat az áfonyás krémmel, végül kenjük körbe a tortát a fehér krémmel. Tegyük hűtőszekrénybe 12 órára.
Citromkrémes torta habsipkával
Hozzávalók 21 cm átmérőjű tortához::
- 17 dkg liszt
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 1 dl tej
- 10 dkg vaj
- 1 evőkanál kakaópor
Citromkrém:
- 10 dkg cukor
- 2 db tojás
- 8 dkg vaj
- 3 db tojássárgája
- 1 db citrom
- 1 db narancs
- 1 evőkanál étkezési keményítő
Tojáshab:
- 3 db tojásfehérje
- 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
- 15 dkg porcukor
Elkészítés
Keverjük össze alaposan a tészta hozzávalóit, öntsük 21 cm-es kapcsos tortaformába, és 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük készre, tűpróbával ellenőrizzük. A kihűlt torta közepét vágjuk ki úgy, hogy az alja megmaradjon, illetve az oldalán körben 1 cm-es tésztaperem legyen. (A kivájt részből készíthetünk például kókuszgolyót.) A krémhez reszeljük le a citromok héját, a narancs és a citromok levét facsarjuk ki. A sárgájákat és az egész tojást verjük fehéredésig a cukorral, keverjük hozzá a keményítőt, majd a citrusok levét, a reszelt héjat (a lé 2 dl legyen, ha kevesebb, vízzel öntsük fel). Melegítsük lassan a krémet, folyamatosan kevergetve sűrűsödésig, ekkor keverjük el benne a vajat/margarint. Töltsük a citromkrémet a tortába.
A habhoz a fehérjéket elektromos habverővel verjük habosra, de ne keményre, ekkor kezdjük el kanalanként adagolni hozzá a porcukrot. Minden kanál után verjük a habot 1-2 percig, míg a krém egészen fényes, kemény, formázható lesz. A végén keverjük bele a keményítőt is. Kanalazzuk a tojáshabot a tortára, formázzunk csúcsokat vagy hullámokat, süssük 160 °C-os sütőben 20 percig. Ne piruljon meg a hab, csak szilárduljon meg a széle. A sütőben hagyjuk kihűlni, majd szeletelés előtt legalább 30 percre kerüljön a hűtőbe.
Mákos piskótatekercs citromos mascarponekrémmel
Hozzávalók kb. 10 szelethez:
- 10 dkg liszt
- 3 db tojás
- 10 dkg porcukor
- 2 evőkanál mák
Krém :
- 10 dkg cukor
- 2 db tojássárgája
- 1 dl citrom leve
- 1 db citrom reszelt héja
- 20 dkg mascarpone
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. 4-5 perc alatt elektromos habverővel keverjük habosra a cukrot a tojásokkal. Kifehéredik, krémes lesz, sokszorosára nő. Szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a mákot, majd öntsük a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe, süssük 15 perc alatt készre. A kész piskótát még melegen tekerjük fel, hagyjuk így kihűlni.
A krémhez a tojássárgájákat keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a citromlevet és a -héjat, majd lassú tűzön, kevergetve sűrítsük be a krémet. Forgassuk össze a mascarponéval. Tegyük a hűtőbe, hogy szilárduljon, majd ha már megfelelő az állaga, töltsük a kitekert piskótába, majd újra tekerjük fel.
Tipp: készíthetjük citrom helyett naranccsal is.
A receptek a Nők Lapja Konyha decemberi számában jelentek meg. Fizess elő rá te is! Ízelítő a tartalomból: |