Sült céklakrémleves pezsgővel, fetával és grissinivel
Hozzávalók 4 főre:
- 8 teáskanál + pár csipet só
- 2 dl pezsgő
- 8 db cékla
- 1 l zöldség alaplé
- 10 dkg feta
- fél db citrom leve
- ízlés szerint őrölt bors
- 8 + 3 evőkanál olaj
- 1 db vöröshagyma
- leves mellé grissini
Elkészítés
A céklákat megmossuk, szárvégét levágjuk, majd egy darab alufóliára ültetjük, öntünk rá egy 1ek olajat és 1 tk sót, majd összebugyoláljuk és 200 fokon 1 órán át sütjük. Ennyi idő alatt tökéletesen megpuhul. Hagyjuk kihűlni éjszaka.
Másnap gumikesztyűt húzunk, és a céklát megpucoljuk. A bőre vékony hártya, csak le kell húzni róla. A hagymát 3 ek olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a felkockázott céklát, felöntjük a meleg alaplével/vízzel és összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a pezsgőt, és nagy lángon 5 percig forraljuk, hogy az alkohol elillanjon belőle. Sózzuk (csak kicsit, mert a feta is sós!), borsozzuk, a citrom levével savanyítjuk, és tálaláskor fetát morzsolunk rá, grissinit kínálunk mellé. Adhatjuk fetás pirítóssal is. Mindkettővel isteni.
Kakukkfüves gomba cappuccino
Hozzávalók 4 főre:
- pár csipet só
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl fehérbor
- 4-5 ág kakukkfű
- ízlés szerint őrölt bors
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 kg gomba
Tálaláshoz:
- pár ágacska kakukkfű
- 4-5 dl tej
Elkészítés
A gombát megmossuk, leszárítjuk, majd a tönkjét és a kalapját is felkockázzuk. A hagymát finomra aprítjuk, majd előmelegített fazékba öntjük az olajat, és a hagymát megfonnyasztjuk rajta. Hozzáadjuk a gombát. Ha van benne erdei gomba is, még markánsabb, karakteresebb levest készíthetünk! A fokhagymákat belereszeljük, hozzáadjuk a bort, a kakukkfű lecsipkedett leveleit, valamint 1 l vizet, és felforraljuk, majd 10 percig főzzük. Ezt követően leturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk. Tálalás előtt tejhabot készítünk, majd poharakban szervírozzuk, tejhabbal és egy kakukkfű ágacskával a tetején.
Narancsos édesburgonyakrémleves édesburgonya chipsszel
Hozzávalók 4 főre:
- jó pár csipet só
- 1 fej vöröshagyma
- 4 ek. olaj
- 1 csokor petrezselyem
- ízlés szerint őrölt bors
- 7 dl víz
- 3 dl narancs leve
- 1,2 kg édesburgonya
Elkészítés
Az édesburgonyát megtisztítjuk, az egyik burgonya felét vékony karikákra vágjuk, a maradékot felkockázzuk. A hagymát megtisztítjuk, és apró kockákra felaprítjuk. Egy lábast előmelegítünk, majd beleöntjük az olajat, és rászórjuk a hagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a burgonyát, felöntjük vízzel és narancslével, és fedő alatt puhára pároljuk. Leturmixoljuk, a narancslével ízesítjük, illetve sózzuk-borsozzuk.
A felkarikázott burgonyákat 120 fokos sütőben megsütjük, ezzel és petrezselyemmel tálaljuk.