Gesztenyés cupcake
Hozzávalók kb. 25 kis vagy 8 normál muffinhoz:
- 12,5 dkg liszt
- 10 dkg gesztenyemassza
- ízlés szerint rum
- 20 dkg mascarpone
- ízlés szerint porcukor
- 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- 5-10 dkg (aprítva) étcsokoládé
- 1 dl tej
- 2 evőkanál olaj
- 1 db tojás
- 6 dkg cukor
- ízlés szerint narancsesszencia
Elkészítés
A muffinhoz a tejet a kakaóval és a cukorral simára keverjük, hozzáadjuk a tojást, az olajat/vajat, majd legvégül a sütőporral elkevert lisztet. A papírkapszlival bélelt mélyedésekbe kanalazzuk, a tetejére csokoládépasztillákat/aprított csokoládét szórunk. 160 °C-on 20 percig sütjük, vagy addig, amíg a teteje megreped. Amíg hűl a muffin, elkészítjük a krémet. A mascarponét robotgéppel kissé kihabosítjuk, majd beleszórjuk a gesztenyemasszát is. Ízlés szerint tehetünk bele még porcukrot, rumot, narancsesszenciát. Nem szabad sokáig keverni, mert „szétesik”. A habos krémet nyomózsákból csillag mintában rányomjuk a muffinok tetejére, erre szórhatunk még díszítőcukrot, kakaóport, csokoládéreszeléket.
Gesztenyés tiramisu
Hozzávalók 6-8 adaghoz:
- 10 dkg cukor
- 2 dl kávé
- fél evőkanál zselatin
- 1 csomag babapiskóta
- 20 dkg mascarpone
- szóráshoz kakaópor
- 2 dl habtejszín
- 1 db tojássárgája
- 1 dl tej
- 25 dkg gesztenyemassza
Elkészítés
Készítünk kb. 2 dl jó erős kávét. (Lehet instant kávé is.) Még forrón keverjünk bele egy evőkanál cukrot, hagyjuk hűlni. A tejet a többi cukorral, zselatinnal, tojássárgájával csípős melegre hevítjük (csíp, amikor beledugjuk az ujjunk hegyét), majd hagyjuk kissé hűlni. A hideg tejszínt habbá verjük. A mascarponét kissé kihabosítjuk, beleforgatjuk a gesztenyemasszát, majd a tejszínhabot is. A langyos tejes-tojásos alaphoz adunk egy kis tejszínes krémet, simára keverjük, végül az egészet összekeverjük. A krém harmadát egy kb. 15×25 cm-es tál aljára kenjük, ebbe fektetjük a kávéban jól megmártott babapiskótákat, majd kevés kakaót szórunk rá. Rákenjük a krém másik harmadát, erre ismét áztatott babapiskóta kerül, majd kakaószórás, végül a maradék krém. A legvégén kissé meghintjük kakaóval, de reszelhetünk rá gesztenyét is. Tálalásig a hűtőbe tesszük. Érdemes legalább fél napig várni, hogy összeérjenek az ízek.
Gesztenyekrémes-tejszínes tortácska
Hozzávalók:
- 6 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 3 db tojás
- 1,5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 5 dl habtejszín
- 10 dkg porcukor
- 1,5 dkg zselatin
- 25 dkg gesztenyemassza
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből a kristálycukorral habot verünk, majd a tojássárgáját is belekeverjük. Végül a kakaóval elkevert lisztet is beleszitáljuk, elkeverjük. A masszát 1 cm vastagon sütőpapírra kenjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. A kihűlt piskótalapból 6 darab 12 cm átmérőjű korongot szúrunk ki, lehetőleg olyan formával, ami 5-6 cm magas, mert a krémet is abba töltjük. (PVC-csőből is vágható.) A piskótát a forma aljába tesszük, erre egy-egy nagy diónyi gesztenyemasszát halmozunk, amit vizes kézzel elnyomkodunk. A krém elkészítéséhez a zselatint dupla mennyiségű hideg vízbe áztatjuk, hagyjuk duzzadni. A hideg tejszínt habbá verjük, a porcukorral beédesítjük, majd a megmelegített (kézmeleg, felolvadt) zselatint is hozzákeverjük. Nyomózsákkal vagy kanállal a formákba adagoljuk a krémet, majd a tetejét elsimítjuk. Legalább 4 órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt késsel körbevágjuk a formát, majd lehúzzuk, a torta tetejére pedig vastagon gesztenyemasszát reszelünk. Díszíthetjük lime-mal vagy más élénk színű gyümölccsel.
A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg!