Álzserbó
Hozzávalók:
- 100 g cukor
- 4 db (szétválasztva) tojás
- 125 g vaj
- 10 dkg (gluténmentes) étcsokoládé
- 150 g (darálva) dió
- 3-5 evőkanál sárgabaracklekvár
- 1-2 evőkanál rum
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki, vagy kivajazunk-kilisztezünk egy 24-26 cm átmérőjű tortaformát. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a vajjal és a cukorral, majd hozzáadjuk a rumot és a diót. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan összeforgatjuk a diós tál tartalmával. A masszát a tortaformába öntjük, és 25-30 perc alatt készre sütjük. Ha kész, megkenjük a felforrósított sárgabaracklekvárral, és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt a sütemény, megolvasztjuk az étcsokoládét, és a sütemény tetejére csorgatjuk, majd rövid ideig hűvös helyen dermedni hagyjuk.
Mákos-almás sütemény
Hozzávalók:
- 30 g cukor
- 3 db tojás
- 150 g sárgarépa
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 tasak (gluténmentes) sütőpor
- 100 g kókuszreszelék
- 400 g darált mák
- 400 g alma
Tetejére:
- 1 db citrom reszelt héja
- 100 g krémsajt
- 2 evőkanál porcukor
Elkészítés
Az almát és a sárgarépát meghámozzuk és lereszeljük. A tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a mákot, majd minden egyebet és összekeverjük. 26 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába egyengetjük a masszát és 200 fokon 20 percig sütjük. Tűpróbával teszteljük. Ha kész, hűlni hagyjuk. A krémhez a krémsajtot kikeverjük a porcukorral és a citrom reszelt héjával. A kihűlt sütemény tetejére nyomjuk a krémet.
Citromos-gyömbéres muffinok
Hozzávalók:
- 200 g cukor
- 180 g darált mandula
- tálaláshoz porcukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 50 g cukrozatlan kakaópor
- 1 tasak (gluténmentes) sütőpor
- 1 dl étolaj
- 150 g vaj
- 6 db tojás
- fél teáskanál őrölt gyömbér
Elkészítés
A vajat megolvasztjuk és kikeverjük a cukorral és a tojásokkal. Hozzákeverjük az olajat, és belereszeljük a citrom héját. A mandulát elkeverjük a kakaóporral, a sütőporral és a gyömbérrel. A két tál tartalmát összekeverjü, és muffinpapírral bélelt muffinsütő mélyedéseibe kanalazzuk. 180 fokos sütőben 20 percig sütjük. Tálaláskor porcukorral hintjük meg.