Diós-narancsos
Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
- 20 dkg dióbél
- fél narancs reszelt héja és leve
- 1-2 teáskanál narancslekvár
- 15-20 dkg étcsokoládé
- pár csepp étolaj
A diót száraz serpenyőbe szórjuk, és közepes lángon, néha megrázogatva, pár perc alatt megpirítjuk, majd ledaráljuk. A darált dióhoz hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és a narancs facsart levét, és elkezdjük összegyúrni. Annyi lekvárt adunk hozzá, amennyivel össze lehet gyúrni. Ha kész, gombócot formázunk belőle, és hűtőbe tesszük 1 órára, majd elővesszük, és kis “nudlikat” formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük őket.
Vízgőz felett, vagy alacsony lángon, kis lábasban megolvasztjuk az étcsokoládét folyamatos kevergetés mellett, és pár csepp étolajat adunk hozzá. Az előkészített töltelékeket megforgatjuk a csokoládéban úgy, hogy mindenhol érje, majd egy kiskanál vagy bonbonmártó villa segítségével lecsepegtetjük róluk a felesleget. A sütőpapíros tálcára helyezzük a csokis szaloncukrokat, és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjenek. Ha megdermedtek, selyempapírba tekerjük, és (12×15 cm méretű) díszcsomagoló papírba csomagoljuk, két végükön megtekerjük és színes szalagokat kötünk rájuk.
Konyakos-szilvás-marcipános
Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
- 10 aszalt szilva
- 4-5 evőkanál konyak
- 200 g marcipán
Az aszalt szilvát meglocsoljuk a konyakkal, és állni hagyjuk 1-2 órán át. Ha letelt az idő, lecsepegtetjük, papírtörlővel kicsit felitatjuk róla a nedvességet, és félbevágjuk. A marcipánt két folpackdarab között kinyújtjuk, majd 4-5 cm széles csíkokra vágjuk. Az alkoholos aszaltszilva-darabokat bebugyoláljuk a marcipánnal, sütőpapíros tálcára helyezzük, és hűtőbe tesszük. 1 óra elteltével kivesszük a hűtőből, és a fent leírtak szerint csokoládéba mártjuk, dermedni hagyjuk, és becsomagoljuk.
Mandulás-gyömbéres
Hozzávalók kb. 15 db-hoz:
- 3 evőkanál cukor
- 4-5 evőkanál víz
- 15 dkg fehér csokoládé
- 10 dkg darált mandula
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 citrom reszelt héja
A vizet és a cukrot egy lábasba mérjük, és addig melegítjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Beletördeljük a fehér csokoládét és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk. Hozzáadjuk a mandulát, a gyömbért, a citrom héját, és összekeverjük. Ha kész, hűvös helyen hűlni hagyjuk, majd hűtőbe tesszük 1 órára. Ha megdermedt, nudlikat formázunk belőle, és a fentieknek megfelelően bevonjuk csokoládéval, majd díszcsomagolással látjuk el.