Narancsos mogyorós tallér
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 2 evőkanál cukor
- 175 g vaj
- 1 db (bio narancs) narancs reszelt héja
- 2 evőkanál vanília aroma
- 10 dkg őrölt mogyoró
Elkészítés
Az alapanyagokat összedolgozzuk, majd 4 cm átmérőjű rudakat formálunk belőle és fóliába csomagoljuk. 1 órára hűtőbe tesszük. 1 cm széles karikákat vágunk belőle, a felületét villával megnyomkodjuk, majd 180 fokon megsütjük. Porcukorral megszórhatjuk, de magában is finom.
Lekváros amarettik
Hozzávalók:
- 20 dkg cukor
- 3 db tojásfehérje
- beleforgatáshoz porcukor
- 5 dkg sárgabaracklekvár
- 2 csepp keserűmandula-aroma
- 30 dkg őrölt mandula
Elkészítés
A tojásfehérjéket a mandulával, a cukorral, az aromával összekeverjük, a tésztát fóliába csomagoljuk, és 1 órára lehűtjük. Ezt követően diónyi gombócokat formázunk, s ezeket porcukorba forgatjuk. A porcukros gombócokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetjük, majd fakanál végével lyukat nyomunk a közepükbe. A lekvárt egy uzsonnászacskóba kanalazzuk, a végét kivágjuk, és megtöltjük a sütiket. 180 fokon 15 percig sütjük őket, majd kihűtjük. Mehetnek a dobozba karácsonyig.
Diós-habos rudak
Hozzávalók:
- 20 dkg cukor
- 2 db tojás
- 25 dkg darált dió
- 12 dkg porcukor
- 1 teáskanál mézeskalácsfűszer
Elkészítés
A darált diót a cukorral, 1 tojással és 1 sárgájával, valamint a mézeskalácsfűszerrel összekeverjük, majd a tésztát fóliába csomagoljuk, és 1 órán át hűtjük. Ezt követően sütőpapíron, fóliával lefedve fél cm vékonyra nyújtjuk. A maradék tojásfehérjét habosra verjük egy csipet sóval, majd apránként hozzákeverjük a porcukrot. A kinyújtott tészta tetejére kenjük, majd 150 fokon 15 perc alatt megsütjük.