Fatörzs-cupcake
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 4 db tojás
- 15 dkg vaj
- 1 tasak sütőpor
- 20 dkg natúr joghurt
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db narancs reszelt héja
Krém:
- 10 dkg vaj
- 15 dkg étcsokoládé
- 25 dkg krémsajt
- 2 db narancs reszelt héja
- 3-4 evőkanál porcukor
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és muffinpapírral béleljük ki egy muffinforma mélyedéseit. A tojásokat habosra keverjük a puha vajjal és a cukorral, majd elkeverjük benne a joghurtot, és a citrom- és narancshéjat is. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a tojásos keverékhez adagoljuk. A kikevert masszát a muffinpapírokba kanalazzuk – kb. 2/3-os magasságig –, és 15-20 perc alatt készre sütjük. Ha kész, a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet: Az étcsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk és hűlni hagyjuk. Ha langyosra hűlt, a puha vajat habosra keverjük a krémsajttal, a narancshéjjal és a porcukorral, majd a legvégén hozzákeverjük az olvasztott csokoládét.
Ha a sütemények teljesen kihűltek, habzsákba kanalazzuk a krémet, és kívülről befelé haladva körkörösen rányomjuk a süti tetejére.
Flódni-guba torta
Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortaformához):
- 4 + 5 dkg cukor
- 5-6 evőkanál szilvalekvár
- 5 + 5 dkg porcukor
- 3 db alma
- 7 dkg darált mák
- 1 dl habtejszín
- 7 dkg darált dió
- késhegynyi fahéj
- 2 dl tej
- 1+1 dl fehérbor
- 10 dkg mazsola
- 4 db kifli
Elkészítés
A kifliket kb. 1×1 cm-es kockákra vágjuk. A tejet és a tejszínt a cukorral felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk. Hozzáöntjük a fehérbort, majd az egészet ráöntjük a kiflikockákra. Néhány percig állni hagyjuk, közben egy tálban elkeverjük a darált mákot a porcukorral, egy másik tálban pedig a darált diót a porcukorral. A kiflikockák felét összeforgatjuk a porcukros dióval, beleszórjuk a mazsola felét és 18 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába adagoljuk. A maradék kiflit összeforgatjuk a porcukros mákkal, beleszórjuk a maradék mazsolát és egy másik sütőpapírral bélelt 18 cm átmérőjű tortaformába egyengetjük. 190 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük a két gubatortánkat, majd hűlni hagyjuk. Közben elkészítjük az almás tölteléket: Az almákat meghámozzuk és lereszeljük, majd egy lábasba öntjük, megszórjuk a cukorral, a fahéjjal, és hozzáadjuk a fehérbort. Közepes lángon megpároljuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Ha sok a leve, lecsepegtetjük. Ha minden kihűlt, összeállítjuk a tortát. Alulra kerül a mákosguba-tortalap, ezt megkenjük a szilvalekvárral, majd elterítjük rajta az almát és ráhelyezzük a diósguba-tortalapot.
Mézeskalács-falatok
Kekszalap:
- 4 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 8 dkg darált keksz
- fél mokkáskanál mézeskalácsfűszer
Csokis rész:
- 2 dkg vaj
- 10 dkg étcsokoládé
- 0,5 dl habtejszín
- 1 evőkanál porcukor
- 3 evőkanál darált keksz
- 2 teáskanál mézeskalácsfűszer
Elkészítés
A puha, enyhén megolvasztott vajat összekeverjük a cukorral és a darált keksszel, és vizes kézzel egy sütőpapírral bélelt tortaforma aljába nyomkodjuk, majd hűtőbe tesszük. A csokoládés réteghez a vajat és a tejszínt egy kis lábasban megolvasztjuk, majd beletördeljük a csokoládét, és addig kevergetjük, amíg teljesen el nem olvad. Hozzáadjuk a mézeskalácsfűszert és a porcukrot és elkeverjük, majd a legvégén hozzákeverjük a darált kekszet is. Kicsit hűlni hagyjuk, majd ha már nem forró, akkor rákenjük a kekszalapra 0,5-1 cm magasságban és hűtőbe tesszük legalább 1 éjszakára. Hidegen szeleteljük, majd tálalásig visszatesszük a hűtőbe.
Tipp: A kekszalap nélkül is készíthetjük, akkor finom mézeskalácsos csokifalatokat kapunk.