Jól illik sajtok, húsos ételek, vagy valamilyen gabonaköret kísérőjeként.
Céklás, narancsos csatni
Hozzávalók (3 x 125 ml-es üvegekhez):
- 15 dkg cukor
- 4 db cékla
- 1 db narancs leve
- 1 db alma
- fél kiskanál szegfűszeg
- fél kiskanál fahéj
- fél kiskanál koriandermag
- 1,5 dl vörösborecet
- 1 db vöröshagyma
- 5 dkg barnacukor
Elkészítés
Hámozzuk meg a nyers céklákat és vágjuk fel gyufaszál vastagságúra! Hámozzuk meg az almát és egy nagy lyukú reszelőn reszeljük át! Keverjük össze a céklát és az almát, majd adjuk hozzá az apróra vágott lila hagymát, öntsük hozzá a narancs kifacsart levét és a vörösborecetet. Keverjük bele a cukrot, a fűszereket, és egy óra alatt főzzük puhára! Öntsük sterilizált üvegekbe, majd száraz dunsztban (újságpapírba csomagolni, majd takaróval lefedni) hagyjuk teljesen kihűlni.
Remek akár a reggeli vajas kenyérhez, foszlós kalácshoz, amerikai palacsintához vagy húsos ételek mellé.
Forraltbor-zselé
Hozzávalók (4 x 125 ml-es üveghez):
- 40 dkg cukor
- 3 dl vörösbor
- 2 rúd fahéj
- 1 kiskanál szegfűszeg
- 4 db alma
- 1 db narancs leve
- 1:1 dzsemfix
- 2 db csillagánizs
Elkészítés
Az almákat mossuk meg alaposan! Vágjuk ki a magházukat és szeleteljük fel őket nagyobb darabokra! Öntsük fel 8 dl vízzel, adjuk hozzá a fűszereket, a bort, a narancs kifacsart levét és forraljuk fel!
Egy szitát béleljünk ki gézzel és szűrjük át rajta a boros gyümölcslevet! Hagyjuk lassan lecsöpögni.
Keverjük össze a cukrot az átszűrt lével: 6 decihez kb. 40 dkg cukor kell. Adjuk hozzá a zselésítő port is és forraljuk össze! Kevergetve főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Öntsük sterilizált üvegekbe, majd száraz dunsztban (újságpapírba csomagolni, majd takaróval lefedni) hagyjuk teljesen kihűlni.
Mákos tojáslikőr
Hozzávalók:
- 4 db tojássárgája
- 5 dl habtejszín
- 3 evőkanál darált mák
- 18 dkg porcukor
- 2 dl 70%-os alkohol
Elkészítés
Keverjük krémesre a tojások sárgáját a porcukorral!
Forraljuk fel a tejszínt a mákkal, majd hagyjuk hűlni! Amikor langyos, keverjük össze a tojásos masszával. Egy pillanatra tegyük vissza a tűzre, hogy kissé felmelegedjen, folyamatosan keverjük. Tegyük félre hűlni, majd keverjük bele az alkoholt. Töltsük át üvegekbe és hűtőben tároljuk!