Csokoládés-meggyes pite
Hozzávalók 20 cm átmérőjű formához:
- 30 dkg liszt
- 1 db tojássárgája
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
Töltelék:
- 1 evőkanál liszt
- 15 dkg cukor
- 2 db tojás
- 1,2 dl tej
- 6 dkg vaj
- 5 dkg étcsokoládé
- 15 dkg magozott meggy
Elkészítés
A tésztához a lisztet, a porcukrot, a kakaót összekeverjük, elmorzsoljuk a vajjal vagy margarinnal, majd a tojássárgáját hozzáadva tésztát gyúrunk belőle. Átlátszó fóliába csomagolva 10 percre a fagyasztóba tesszük. Újra átdolgozzuk, majd lisztezett felületen fél centi vastagra nyújtjuk. A piteforma aljának megfelelő kört vágunk ki (körbevágjuk a piteforma alját), majd a kivajazott, lisztezett formába tesszük. A maradék tésztát összegyúrjuk, olyan hosszú hengert formázunk belőle, mint a forma kerülete. Óvatos mozdulatokkal körbenyomkodjuk a szélén, a tésztát a forma tetejéig kihúzzuk. (Nyújthatjuk rögtön akkorára is, hogy felérjen a tészta a piteforma faláig, és körben kibéleljük vele.) Megszurkáljuk a közepét, 180 °C-ra előmelegített sütőben 12 perc alatt elősütjük, majd kihűtjük. A töltelékhez a csokoládét gőz felett megolvasztjuk, belekeverjük a puha vajat, majd robotgéppel a tojásokat, a cukrot, a tejet, végül a lisztet. A masszát a piteformába töltjük, beleszórjuk a lecsepegtetett meggyet, és 170 °C-on 30 percig sütjük. Miután kihűlt, porcukorral meghintjük, fagylalttal, tejszínhabbal tálalhatjuk.
Kókuszos csokoládétorta
Hozzávalók 22 cm átmérőjű formához:
- 5 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 1-2 db tojás
- 6 dkg vaj
- 1 teáskanál sütőpor
- 5 dkg kókuszreszelék
- fél evőkanál kakaópor
Töltelék:
- 8 dkg cukor
- 0,75 dl tej
- 4 dkg méz
- 20 dkg kókuszreszelék
Csokoládékrém:
- 12 dkg étcsokoládé
- 0,5 dl habtejszín
Elkészítés
A piskótához a tojást a cukorral robotgéppel habosra keverjük. Belekeverjük az olvasztott vajat vagy margarint, a lisztet, a kókuszt, a kakaót és a sütőport is. Egy 22 cm átmérőjű tortakarika aljára sütőpapírt teszünk, erre öntjük a masszát. Elegyengetjük, és 170 °C-on 10 perc alatt megsütjük. A töltelékhez a tejet a mézzel és a cukorral összeforraljuk. A kókuszreszeléket leforrázzuk a tejes keverékkel, jól elkeverjük, félretesszük. A csokoládékrémhez a tejszínt felforraljuk, belekeverjük az étcsokoládét, megvárjuk, míg elolvad. Hűtőszekrénybe tesszük. A kókuszos tölteléket a kihűlt piskótára szedjük, egyenletesen elkenjük. (A tortakarikát hagyjuk rajta!) A csokoládékrémet addig hűtjük, míg krémes, kenhető állagú lesz. (Nem jó, ha még folyik.) A tortára kenjük, majd néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.
Kávés csokoládétorta
Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortához:
- 22,5 dkg liszt
- 4 db tojás
- 22,5 dkg vaj
- fél teáskanál sütőpor
- 22,5 dkg porcukor
- 2 teáskanál instant kávé
- 2 teáskanál rum
Krém:
- 30 dkg étcsokoládé
- 2 dl tejszín
Elkészítés
A kávét feloldjuk 2 teáskanál forró vízben, hozzáadjuk a rumot, simára keverjük. A hűtőbe tesszük, amíg elkészül a piskóta. A puha vajat vagy margarint a porcukorral robotgéppel nagyon habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, ügyelve arra, hogy a masszával elkeveredjen. Hozzákeverjük a liszt harmadát és a kávét is. Beledolgozzuk a maradék lisztet és a sütőport, majd a sütőpapírral bélelt tortakarikába öntjük a masszát, elsimítjuk. 170 °C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Amikor kész, egy darab sütőpapírt helyezünk rá, és egy másik tepsit ráillesztve megfordítjuk. Így hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tejszínt felforraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük az apróra tört étcsokoládét. Botmixerrel simára keverjük, majd teljesen kihűtjük (érdemes előző nap elkészíteni). A kihűlt piskóta mindkét oldaláról lehúzzuk a sütőpapírt, majd recés késsel félbevágjuk. A krémet robotgéppel kissé kihabosítjuk, de ne világosodjon ki, csak kenhető legyen. A krém felét a piskótalapok közé kenjük, a maradékkal pedig körbekenjük a tortát. A tetejére szórhatunk instant kávét vagy pörkölt, őrölt mogyorót, vagy díszíthetjük csokoládéba mártott, majd kis halmokban kidermesztett kávészemekkel.
A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg, fizess elő rá te is!