Mandulás linzerek
Hozzávalók 10-12 darabhoz:
- 15 dkg liszt
- 1 db tojás
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg margarin
- 2 dkg szeletelt mandula
- 6-10 dkg (töltéshez) barack vagy málnalekvár
- 6 dkg darált mandula
Elkészítés
A lisztet, a darált mandulát és a porcukrot összekeverjük, majd belecsipkedjük a puha margarint, és elmorzsoljuk. A tojássárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk. (A fehérjét félretesszük.) Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk úgy, hogy mindegyiknek legyen párja. Minden másodiknak kiszúrjuk a közepét is, hogy a lekvár látható legyen majd. A tetőnek szánt darabokat a maradék tojásfehérjével megkenjük, majd megszórjuk a szeletelt mandulával. 170 °C-os sütőben aranybarnára sütjük, amikor kihűlt, összetöltjük a málnalekvárral.
Baracklekváros hasék
Hozzávalók 20 darabhoz:
- nyújtáshoz liszt
- 1 db (kenéshez) tojás
- 50 dkg leveles tészta
- 20 dkg sárgabaracklekvár
Elkészítés
A felengedett leveles tésztát lisztezett deszkán 2 mm vékonyra nyújtjuk, majd kerek vagy szögletes lapokat szaggatunk belőle. Minden második lap közepét kiszúrjuk egy kisebb kiszúróval. A lapokat megkenjük a felvert tojással, rátesszük a lyukas lapot úgy, hogy pontosan illeszkedjenek. A tetejét is megkenjük tojással, egy kevés vízzel megcsapkodjuk, és 210 °C-os sütőben szép barnára sütjük. Sütés után a lyukakat megtöltjük baracklekvárral.
Twister
Hozzávalók 20-25 darabhoz:
- 15 dkg liszt
- forgatáshoz cukor
- 1 db (kenéshez) tojás
- 1 db tojássárgája
- 1 teáskanál fahéj
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál kakaópor
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg margarin
Elkészítés
A lisztet a margarinnal, a porcukorral és a vaníliás cukorral elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk. A tésztát kettészedjük, az egyik adagba belegyúrjuk a kakaóport és a fűszert. Mindkét részt 3 mm vékony, egyforma téglalapra nyújtjuk, majd a fehéret egy kevés tojással vékonyan megkenjük.
Ráfektetjük a fűszeres lapot úgy, hogy a sarkok szépen illeszkedjenek, majd nagyon szorosan feltekerjük, és egy kissé oválisra lapítjuk. Fóliába csomagolva kb. 1 órát hűtőben pihentetjük. A rúd külső részét is megkenjük tojással, majd a kristálycukorba hempergetjük, és kb. 1 cm széles korongokat vágunk le belőle. Sütőpapíros tepsibe fektetjük, és 180 °C-os sütőben aranybarnára sütjük.
Gyömbéres linzer karácsonyfa
Hozzávalók 14-16 darabhoz:
- 18 dkg liszt
- 8 dkg (forgatáshoz) cukor
- 1+1 a kenéshez tojás
- 1/3-ad csomag sütőpor
- ízlés szerint reszelt gyömbér
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg margarin
Citrommáz:
- fél db tojásfehérje
- 1 teáskanál citrom leve
- 12-15 dkg porcukor
Elkészítés
A lisztet a margarinnal, a sütőporral, a porcukorral és a reszelt gyömbérrel/gyömbérporral elmorzsoljuk, majd a tojással tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3 mm vékonyra nyújtjuk, egyforma háromszögeket vágunk ki belőle. (Aki szeretné, ki is szúrhatja karácsonyfa alakú kiszúróval.) Mindegyiket megkenjük a felvert tojással, majd a kristálycukorba mártjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 °C-os sütőben aranybarnára sütjük. A cukormázhoz a porcukrot a fehérjével és a citromlével máz sűrűségűre keverjük, majd kis papírtölcsér segítségével megdíszítjük a karácsonyfákat
A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg! Fizess elő rá te is!