Karamellbonbonok
Hozzávalók:
• 0,5 csésze cukor
• 1,5 csésze tejszín
• 5 evőkanál vaj
• 1 teáskanál sóvirág vagy 0,5 teáskanál tengeri só, plusz egy kevés a szóráshoz
• zsírpapír a csomagoláshoz
A cukrot kevergetés nélkül megolvasztjuk, majd karamellizáljuk. Fontos, hogy ne kevergessük, különben kikristályosodik. Hozzáadjuk a tejszínt, a vajat, és jól elkeverjük, majd zsírpapírral vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük. Ha megszilárdult, felvágjuk, a tetejét megszórjuk sóval, és csomagoljuk. Száraz helyen tároljuk.
Sós karamellás csokitorta
Hozzávalók a krémhez:
• 3 dl habtejszín
• 30 dkg étcsokoládé
Hozzávalók a tésztához:
• 30 dkg liszt
• 20 dkg vaj
• 10 dkg porcukor
• 1 egész tojás
Hozzávalók a karamellhez:
• 15 dkg cukor
• 5 dkg vaj
• 3 evőkanál víz
• 10 dkg mascarpone
• 1 púpozott teáskanál sóvirág
A tésztához a hozzávalókat gyorsan összedolgozzuk, ugyanis csak akkor lesz igazán omlós a végeredmény, ha az összetevők hidegek maradnak, és legalább fél órára a hűtőbe tesszük. A krémhez a tejszínben felolvasztjuk a csokoládét, majd egy kicsit kihűtjük. A karamellhez a cukrot a vízzel kevergetés nélkül karamellizáljuk, hozzáadjuk a vajat, a mascarponét és a sóvirágot.
A tésztát 3-5 mm vastagságúra nyújtjuk, majd pitesütő formába tesszük. Sütőpapírt teszünk bele, és teleöntjük babbal, vagyis vakon megsütjük, 180 fokos sütőben, nagyjából 17-20 perc alatt. Ha a tészta kihűlt, beleöntjük a csokit, megdermesztjük, majd a hideg tortára öntjük a langyos karamellt. Sóvirággal díszítjük.
Instant forró csoki sós karamellel
Hozzávalók:
• 20 dkg étcsokoládé
• 1 adag sós karamell a fenti recept alapján
• egy kevés olaj a jégkockatartó kikenéséhez
A csokoládét felolvasztjuk, majd a kiolajozott jégkockatartóba tesszük, ha kicsit megszilárdult, beleállítjuk a pálcikát. Ha megdermedt, kivesszük a tartóból (ezt könnyíti meg a kiolajozás), ráöntjük a karamellszószt, csomagoljuk. Aki szeretné fokozni az ízélményt, az egy kevés sót meg fahéjat még szórhat rá.