Hagyományos ischler
Hosszú évek óta készül klasszikus ischler a konyhámban, de ez az első év, hogy nem rügyeztem ki a készítése közben, mostanra ugyanis rájöttem, hogy minél kisebb a forma, annál könnyebb dolgozni vele. Ezért most falatnyi darabokat készítettem, a létező legkisebb kiszúróval. A töltéshez és a bevonáshoz nem árt a türelem, ugyanis a lenti mennyiségből 95 darab miniischler lett.
Hozzávalók:
• 450 gramm liszt
• 150 gramm mandula
• 300 gramm vaj vagy margarin (vajjal finomabb, margarinnal viszont könnyebb dolgozni)
• 1 tojássárgája
• 100 gramm porcukor
• 1 csipet só
• 1 kis üveg savanyú, sűrű lekvár
• 15 dkg étcsokoládé
• 2 tk olaj
Fontos, hogy minden hozzávaló hideg legyen, ugyanis az omlós tészta csak akkor lesz igazán omlós, ha az alapanyagok hidegek. Gyors mozdulatokkal 2-3 perc alatt gyúrjuk össze a tésztát, először úgy fog tűnni, hogy nem akar összeállni, de nem szabad feladni. Ha az edény aljáról az összes anyagot felvette a massza, akkor készen vagyunk, ezután legalább 1 órára hűtőbe tesszük. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, és újabb 30 perc pihentetés után kinyújtjuk és kezdjük a műveletet elölről. Sütőpapírral kibélelt tepsiben 175-180 fokon 8-9 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, megkenjük lekvárral és összeragasztjuk a sütiket. Gőz felett megolvasztjuk a csokit, hozzáadjuk az olajat, és bevonjuk vele az ischlert.
Mákos-citromos keksz
Idén arra gondoltam, hogy a sok fojtósan édes sütemény mellé csinálok egy kicsit pikánsabbat is. Egy egyszerű, nagyon citromos, ropogós kekszet sütöttem, mák pedig csak a karácsonyi hangulat kedvéért került bele.
Hozzávalók:
• 1,5 csésze cukor
• 2 csésze liszt
• 2 db tojás
• 1 rúd vanília kikapart magja
• 2 ek mák
• 60 ml citromlé
• 2 ek reszelt citromhéj
• 225 gramm vaj
• 1 tk sütőpor
A citromlevet beforraljuk, majd hozzáadjuk a vaj felét. 1 csésze cukrot habosra keverünk a maradék vajjal, 1 evőkanál reszelt citromhéjjal és a tojásokkal. Hozzáadjuk a vanília kikapart magját, majd hozzákeverjük a vajas citromlevet, a lisztet és a mákot. Egy órára hűtőbe tesszük. A maradék cukrot elkeverjük a citrom reszelt héjával. A tésztából kicsi gombócokat formázunk, majd beleforgatjuk a cukorba és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, majd kicsit lelapítjuk őket. Fontos, hogy legalább 4-5 centi legyen a kekszek között. 180 fokon 7-8 perc alatt készre sütjük. Csak akkor szedjük ki a tepsiből, ha már kihűlt.
Mandulás habcsók
Általában kókuszos csókot szoktam sütni, de idén az apósomék kertjében rengeteg mandula termett, így aztán amibe tudok, teszek.
Hozzávalók:
• 2 db tojásfehérje
• 150 gramm porcukor
• 12 gramm liszt
• 150 gramm őrölt mandula
• 1 csipet só
• néhány csepp mandulaaroma
A tojások fehérjét egy csipet sóval és a cukor felével verjük kemény habbá. A lisztet keverjük el a mandulával és a maradék cukorral, majd adjuk a tojáshoz. A masszából tegyünk kis halmokat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük nagyjából 10-12 percig.