A klasszikus linzer természetesen örök kedvenc marad, de jó néha kicsit feldobni a kekszválasztékot néhány újdonsággal. Készítsétek elő a kekszes dobozt és a jegyzetfüzetet, három új receptünket érdemes feljegyezni, sokszor fogjátok sütni a következő hetekben.
Piazza Gabriella a Tavola in Piazza és Tarka Bárka caféblogok szerzője, az olasz konyha és a halételek rajongója. Blogjain változatos, egyszerűen elkészíthető receptek szerepelnek, melyek könnyedén beépíthetők a mindennapi ételeink sorába. A mediterrán ízek rajongóinak különösen ajánlott olvasmány mindkét blog.
Diós-kávés patkó
Hozzávalók 48 darab patkóhoz:
- 100 g liszt
- 50 g finomra darált, pirított dióbél
- 5 g őrölt kávé
- 15 g kakaópor
- 50 g porcukor
- 100 g hideg vaj
- 1 tojás sárgája
- 60 g fehér csokoládé
- 50 g világoskék és fehér cukorgyöngy vegyesen
A lisztet egy keverőtálba tesszük, elvegyítjük benne a darált diót, a porcukrot, a kávét és a kakaót. A hideg vajat elmorzsoljuk a diós-kávés liszttel, hozzáadjuk a tojássárgáját, és az egészet könnyen formázható, puha tésztává gyúrjuk.
A tésztát 1-2 órán keresztül hűtőben pihentetjük, majd 8 részre osztjuk. Minden részt vékony rúddá sodrunk, és a rudakat hat egyenlő hosszúságú darabra vágjuk. Az így kapott tésztakukacokat patkó alakúra formázzuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe téve, 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt készre sütjük.
A patkók végeit előbb olvasztott fehér csokoládéba, azután a kék-fehér cukorgyöngy kupacba mártjuk, és miután a csokoládé megszilárdul, a patkókat fogyasztásig jól záródó fémdobozban tároljuk.
Elkészítési idő: kb. 60 perc
Aszalt szilvás-fahéjas keksz
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
- 300 g liszt
- 100 g vaj
- 80 g porcukor
- 80 g puha aszalt szilva (mag nélkül)
- 1 tojás
- ½ vaníliarúd kikapart magocskái
- 1 tk. sütőpor
- csipetnyi só
- 2 ek. muscovado cukor
- 1 tk. őrölt fahéj
Az asztalt szilvát finomra aprítjuk.
Kézimixer segítségével a vajat a porcukorral, a sóval és a vanília kikapart magocskáival krémes-habosra keverjük. Hozzácsorgatjuk a tojást, majd amikor ez teljesen elvegyül a cukros vajban, beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, és hozzáadjuk az aszaltszilva-darabkákat is. Néhány másodperc alatt az egészet könnyen formázható masszává keverjük, amit ezután legalább 30 percre hűtőbe rakunk.
A fahéjat elkeverjük a muscovado cukorral.
Az aszalt szilvás kekszmasszából diónyi gombócokat formálunk, majd meghempergetjük a fahéjas cukorban. A gombócokat sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, egy pohár aljával mindegyiket lelapítjuk egy kicsit, és 180 °C-ra előmelegített sütőben a kekszeket kb. 8 perc alatt készre sütjük.
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Vaníliás-narancsos keksz fehércsoki-mázzal
Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
- 280 g liszt
- 2 tojássárgája
- 80 g porcukor
- 1 tk. sütőpor
- 1 narancs lereszelt héja
- 40 g extra szűz olívaolaj
- ½ vaníliarúd kikapart magocskái
- ½ kk. őrölt gyömbér
- 60 g fehér csokoládé
- 2 ek. világoskék díszítő cukor
A lisztet a sütőporral együtt egy keverőtálba szitáljuk. A porcukrot elvegyítjük a fűszerekkel, majd a liszthez keverjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat és az olívaolajat, majd az egészet könnyen formázható masszává keverjük.
A tésztából kb. 3 cm átmérőjű gombócokat formázunk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe téve, 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.
A kihűlt kekszek tetejét előbb olvasztott fehér csokoládéba, majd a díszítő cukorba mártjuk, és miután a csokoládé megszilárdul, a kekszeket fogyasztásig jól záródó fémdobozban tároljuk.
Elkészítési idő: kb. 55 perc
- Pálinkás-mézes pöfeteg kekszek karácsonyra
- Extra gyors kókuszos keksz akár az utolsó pillanatra is
- Fantasztikus narancsos-csokis karácsonyi keksz
Még több karácsonyi keksz receptje az NLCafén:
- Karácsonyi kekszek – süsd meg most!
- 3 szuper keksz az adventi kekszes dobozba
- Adj ajándékba karácsonyi kekszeket!
- Karácsonyi kekszek néhány hozzávalóból – ezt ki kell próbálnod!
- Jolly joker karácsonyi keksz: fehér csokis korong