A klasszikus karácsonyi sütik mellé érdemes néha 1-2 újdonságot is beiktatni, mert még a legfinomabb gyümölcskenyér és a tökéletes bejgli mellett is mindig van hely. Mi most azt próbáltuk ki, milyen lenne, ha a piték is felsorakoznának a kedvenc karácsonyi sütik mellé.
Triplán narancsos-csokoládés pite
Hozzávalók (24 cm-es piteformához):
A tésztához:
- 200 g finomliszt
- 100 g hideg, kockákra vágott vaj
- 60 g porcukor
- 2 közepes méretű tojássárgája
- 1 rúd vanília kikapart magja
- Csipet só
A narancsos-csokoládés krémhez:
- 300 ml habtejszín
- 100 g tejcsokoládé
- 150 g étcsokoládé
- 1 narancs reszelt héja
- 50 g kandírozott narancshéj
- nagy csipet só
- 5-6 ek. narancslekvár a pite aljára
A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, a vaníliamagokkal és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojássárgákat. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ha letelt a fél óra kivesszük, kinyújtjuk, kibéleljük a piteformát, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a sütőbe, és 20-25 perc alatt készre sütjük.
A tésztakosarat hagyjuk teljesen kihűlni.
Miközben sül a tészta a tölteléket is elkészítjük. A habtejszínt forráspontig hevítjük, majd a tűzhelyről levéve belekeverjük a feldarabolt csokoládét, a narancs reszelt héját, a kandírozott narancsot és a nagy csipet sót. Hűlni hagyjuk.
A kihűlt tésztakosarat megkenjük vékonyan narancslekvárral, majd ráöntjük a csokoládés-tejszínes krémet.
Szobahőmérsékleten teljesen kihűtjük, majd hűtőbe tesszük néhány órára vagy egész éjszakára, hogy teljesen megszilárduljon.
Diós pite szilvalekvárral
Hozzávalók (1 darab 24 cm átmérőjű vagy 6 db mini piteformához ):
A tésztához:
- 200 g finomliszt
- 100 g hideg, kockákra vágott vaj
- 60 g porcukor
- 2 közepes méretű tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- Csipet só
A töltelékhez:
- 150 g juharszirup
- 100 g vaj
- 100 g nádcukor
- 350 g dió, durvára aprítva
- 3 nagy tojás
- Csipet só
- 7-8 ek. szilvalekvár (ízlés szerint lehet kevesebb vagy több)
A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, a reszelt citromhéjjal és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojássárgákat. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ha letelt a fél óra kivesszük, kinyújtjuk, kibéleljük a piteformát, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
Közben elkészítjük a tölteléket. A juharszirupot, a vajat és a cukrot egy kis lábasba tesszük, majd kis lángon összemelegítjük úgy, hogy a cukor és a vaj is elolvadjon. Tűzhelyről levéve 10 percig hűlni hagyjuk. Ha kellően kihűlt hozzákeverjük a tojásokat.
A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a sütőbe, és 10 perc alatt elősütjük.
A tésztakosarat megkenjük a szilvalekvárral, megszórjuk a durvára vágott dióval, majd a kihűlt tojásos-cukros szirupot ráöntjük.
Sütőbe visszatéve körülbelül 40 perc alatt készre sütjük.
Tálalás előtt hagyjuk a pitéket teljesen kihűlni.
Póréhagymás-gorgonzolás pite
Hozzávalók (24 cm-es piteformához):
A tésztához:
- 250 g finomliszt
- 125 g vaj
- csipet só
- 1 közepes tojássárgája
- 2-3 ek. hideg tej (amennyitől a tésztánk összeáll)
A töltelékhez:
- 500 g póréhagyma megtisztítva, 1 cm vastag karikákra vágva
- 1 ek. sózatlan vaj
- 2 közepes tojás
- 2 tojássárgája
- 350 ml habtejszín
- 80-100 g kéksajt
- Só, frissen őrölt bors
A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojások sárgáját és a hideg tejet. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ha letelt a fél óra kivesszük, kinyújtjuk, kibéleljük a piteformát, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben.
A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a sütőbe. 20-25 perc alatt elősütjük.
A sütő hőmérsékletét 180 °C-ra felvesszük.
A töltelékhez a póréhagymát, 100 ml vizet, a vajat és csipetnyi sót egy lábasba tesszük. Felforraljuk, majd takarékon, fedő alatt 10 perc alatt puhára főzzük. Közben néha kavarjuk át. Lecsepegtetjük, a főzőfolyadékot megtartjuk.
Egy tálba tesszük a tojásokat, a tojássárgákat, a tejszínt és a hagyma főzőlevét, majd habverővel simára kikavarjuk. Sózzuk, borsozzuk.
A puhára főtt póréhagymát a pitén egyenletesen szétterítjük, rámorzsoljuk a sajtot, végül a tetejére öntjük a tejszínes keveréket.
Sütőbe visszatolva további 30 percig sütjük, amíg a közepe már nem remegős.
Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.
Még több karácsonyi édes és sós süti az NLCafén:
- Karácsonyi sütiajándék
- Karácsonyi sütirecept: így készül a nutellás csillag
- Süss sós karácsonyi sütiket