Gyönyörű last minute karácsonyi sütik: mini sajttorta és a karácsonyi pavlova

Kis-Varga Judit / Csak a Puffin | 2015. December 23.
Minden megvan már, csak azt nem tudod, mi legyen a karácsonyi süti? Segítünk! Bármelyiket is választjátok e 3 süti közül, méltó zárása lesz egy isteni karácsonyi menünek.

A karácsonyi sütik javát már megsütöttük – és egy részét meg is ettük:): kész a tökéletes mézeskalács, a bejgli, a zserbó és a sós karácsonyi sütikre is pontos tervünk van, így már tényleg csak a karácsonyi menüt lezáró desszertet kell kiválasztani, és komplett lesz a sütiválaszték. 

Karácsonyi mini sajttorták

Hozzávalók 6 db mini tortához (vagy egy kb. 24 cm átmérőjű tortához)

Az alaphoz:

A krémhez:

A tetejére:

1. A zabkekszet ledaráljuk és összekeverjük az olvasztott vajjal. Desszertgyűrűkbe nyomkodjuk, majd hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon.

2. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a fűszerekkel. Hozzáadjuk a darált diót, a kandírozott narancsot és a narancshéjat.

3. A tejszínt habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal a mascarponés krémhez forgatjuk. 

4. A tejszínes mascarponét rákanalazzuk a kekszalapra, és visszatesszük a hűtőbe.

5. Tálaláskor étcsokoládét csorgatunk, és apróra vágott kandírozott narancsot szórunk a tetejére. 

(Az ihletet a Süti vagy nem süti Caféblogos sütis könyvben megjelent téli mese sajttorta adta.)

Karácsonyi pavlova

Hozzávalók 2 db kb. 20 cm átmérőjű tortához:

A tetejére:

1. Az étcsokit apróra vágjuk, reszeljük.

2. A sütőt előmelegítjük 150 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit.

3. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, a vége előtt nem sokkal hozzáadjuk a porcukrot.

4. Ha kész, hozzáadjuk a kakaóport, az apróra vágott csokit és összekeverjük, óvatosan, hogy ne törjön nagyon össze a hab.

5. A sütőpapírral bélelt tepsire adagoljuk a masszát, 2 kört formázunk úgy, hogy legyen hely a növekedésnek.

6. Kb. 50 percig sütjük. Ha letelt az idő, kinyitjuk az elzárt sütő ajtaját, és ott hagyjuk teljesen kihűlni. Kicsit repedezni fog, úgy tűnik, hogy szét fog esni az egész darabokra, de ha türelmesen megvárjuk, míg kihűl, akkor még szép szeleteket is lehet vágni belőle.

7. Ha kihűlt, porcukorral felvert tejszínhabbal és gyümölcsökkel, mandulával megszórva tálaljuk.

Narancskrémes piskótatekercs

Hozzávalók:

A tésztához:

A narancskrémhez:

A tetejére:

1. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy nagy tepsit.

2. A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjét a porcukor 1/3 részével kemény habbá verjük. A sárgáját a maradék porcukorral fehéredésig keverjük, és ha mindkettő kész, akkor a fehérjehabot óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk a sárgájával. Vigyázunk, hogy ne nagyon törjön a hab.

3. A kakaóport és a szódabikarbónát összekeverjük, a tojásos keverékbe szitáljuk, majd óvatosan összekeverjük.

4. A masszát a sütőpapíros tepsibe öntjük, elegyengetjük és kb. 15-18 perc alatt készre sütjük.

5. Amíg sül, benedvesítünk egy tiszta konyharuhát és amikor kész a piskótánk, még melegen átemeljük erre a konyharuhára úgy, hogy a sütőpapíros rész legyen felül. Óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt róla, és még melegen felcsavarjuk a hosszabbik oldalánál fogva. Így, üresen feltekerve hagyjuk teljesen kihűlni.

6. Elkészítjük a narancskrémet: A cukrot, a narancsok reszelt héját és kifacsart levét egy lábasba tesszük és hozzáadjuk a tojássárgákat és az egész tojásokat. Simára keverjük, és alacsony lángon addig főzzük – folyamatosan kevergetve – míg rotyogni nem kezd. Ekkor hozzáadjuk a vajat és tovább főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk.

7. Ha a piskóta és a krém is kihűlt, akkor jöhet az összeállítás: A narancskrémből kb. 30 dkg-ot kikeverünk 25 dkg mascarponéval és ezt rákenjük a kiterített piskótalapra. Újra feltekerjük, és hűtőbe tesszük 1 órára, majd megolvasztjuk az étcsokoládét és gyors mozdulatokkal bevonjuk a piskótatekercset (vagy csak a tetejét) vele. (Tényleg gyorsan kell, mert hamar megdermed a hideg sütin.

Még több karácsonyi sütirecept az NLCafén: 

Exit mobile version