Mézes lapok, különlegesen lágy, tejszínes krémmel töltve. Jól hangzik? Akkor máris mutatjuk a legapróbb részletig, hogyan készül a mézes krémes. A sütemény elkészítése időigényes, de mindenképpen biztatunk, szánd rá az energiát, mert mindenképpen érdemes. A receptben írt hozzávalókat bögrében adjuk meg, így még egyszerűbb a hozzávalók kimérése. 1 bögre = 2,5 dl.
Hozzávalók a mézes krémes elkészítéséhez
A mézes tortalapokhoz
- 3 bögre liszt
- 1/4 bögre méz
- 3/4 bögre porcukor
- 3 nagy tojás
- 2 ek vaj
- 1 tk sütőpor
A tejszínes krémhez
- 1 bögre tejszín
- 2 bögre krémsajt (Mascarpone vagy Philadelphia)
- 2 bögre porcukor
Így készítsd el a mézes krémest
A cukrot, a mézet és a vajat tűzálló edénybe, lassú tűzön kevergetve addig hevítsd, amíg a cukor teljesen felolvad. Mindenképpen fontos, hogy a keverék ne forrjon fel. Amikor a cukor feloldódott, vedd le az edényt a tűzről, tedd hideg vízbe, és várd meg, hogy legalább langyosra hűljön. Egyesével keverd hozzá a tojásokat, végül apránként a sütőporral elkevert lisztet.
A hozzávalókból készíts gyúrható tésztát. Lehetőség szerint kézzel ne érintsd meg, spatulával, fakanállal vagy robotgéppel gyúrd össze. Az elkészült tésztát vágd nyolcfelé.
A nyolc bucit lisztes nyújtódeszkán nagyon vékonyra nyújtsd ki, kerek tortaforma segítségével azonos méretűre tudod vágni. A mézes tésztalapokat egyesével süsd meg a 175 fokra előmelegített sütőben. A sütési idő mindössze 5-10 perc. Amint szépen pirosodnak, kiveheted a lapokat a sütőből, és jöhet a következő.
Fontos: a levágott tésztadarabokat se dobd ki, amikor a tortalapok megsültek, ezeket a levágott darabkákat is süsd meg. Darabold apróra, majd robotgépben, darálóban őröld finomra. A tésztamorzsával szórod majd meg a süteményt a legvégén.
A krémhez a receptben megadott hozzávalókat robotgép vagy habverő segítségével legalább 2-3 percig keverd krémes állagúra.
A krémet csak akkor töltsd a tortalapok közé, ha azok már teljesen kihűltek. Felhasználásig tedd hűtőszerkénybe a mézes krémes lágy tejszínes krémjét. A tortalapokra egyesével kend meg a krémet, de úgy oszd el, hogy a sütemény tetejére és oldalára is jusson belőle.
A félretett morzsával szórd meg egyenletesen a mézes krémest. Hogy jól átpuhuljon, a tálalás előtt dobozba téve legalább 1 napig hűtőszekrényben tárold. A mézes krémest kínálhatod önmagában, vagy gyümölcsökkel megrakva.
Fotók: Pinterest