Idén sem lesz hiány karácsonyi sütikből, jobbnál jobb kekszekkel és süteményekkel készülünk az ünnepekre, és bár biztos, hogy azoknak is nagy sikere lesz, a cukisági versenyt garantáltan ez a csokis-kókuszos csizmácska nyeri.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 100 g vaj
- 1 db tojás
- 150 g kristálycukor
- 2 ek. méz
- 15 g kakaópor
- 1 csipet só
- fél tk. szódabikarbóna
- 330 g liszt
A krémhez:
- 3 dl tej
- 2 csomag tejszínes puding
- 150 g kristálycukor
- 250 g mascarpone
- 50 g szoba-hőmérsékletű teavaj
A díszítéshez:
- 400 g étcsokoládé
- 7 ek étolaj
- 200 g fehér csokoládé
- kókuszreszelék
A krém elkészítése:
- A tejszínes pudingot elkeverjük a cukorral és egy kevés tejjel. A maradék tejet felforraljuk, levesszük a lábast a tűzről, majd kézi habverővel hozzákeverjük a pudingos keveréket.Visszatesszük a tűzre és sűrűsödésig folyamatosan keverjük.
- Ha kész van a puding, átöntjük egy tálba, és frissen tartó fóliát nyomkodunk a tetejére.
- Kb. 30 percig szobahőmérsékleten hűtjük, majd hűtőbe tesszük. Amikor kihűlt, robotgéppel kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a mascarponét és a szoba-hőmérsékletű vajat.
A tészta elkészítése:
- Egy nagyobb lábasba tegyünk vizet, és tegyünk rá egy hőálló tálat. A vizet forraljuk fel, majd a gőz felett melegítsük meg, és keverjük össze az összes hozzávalót, kivéve a lisztet.Amikor egyneművé vált a masszánk, vegyük le a gőzről és adjuk hozzá a lisztet.
- Először fakanállal keverjük, majd kézzel gyúrjuk össze a tésztát.A mézeskalácshoz hasonló, nyújtható, könnyen formázható masszát kapunk.
- Csizma alakú kiszúróval szaggassuk ki a tésztát, helyezzük a formákat sütőpapíros tepsire, szúrjuk meg villával és 180 fokon 5-6 perc alatt süssük meg őket. A megsült csizmákat helyezzük rácsra és hagyjuk hűlni őket.
Az összeállítás:
- A krémet töltsük sima fejes kinyomózsákba, majd kenjük meg a csizma alsó felét, majd helyezzünk rá egy másik kekszet. A megtöltött sütiket kicsit tegyük hűtőbe.
- Az ét- és a fehér csokoládét melegítsük meg mikróban, vagy gőz felett, majd keverjük hozzá az étolajat.
- A csizmákat mártsuk bele az étcsokoládéba, majd tegyük rácsra és hagyjuk hűlni őket.
- Amikor megdermedt a csoki, a csizmák tetejét mártsuk bele a fehér csokiba, majd szórjuk meg a fehér részt kókuszreszelékkel.