Mézeskalács

Mézeskalács és barátai: egészséges sütireceptek karácsonyra

Itt van 3 klasszikus karácsonyi édesség receptje – csak egy kicsit máshogy.

Adventi püspökkenyér

A püspökkenyérbe mehet még citrom- vagy narancshéj, és szinte bármilyen aszalt gyümölcs, esetleg mirelit meggy. A lényeg, hogy legyen gazdagon ízesített, és a csokoládé egész biztosan nagyon jót tesz neki!

Hozzávalók:

Kb. 25×10 cm-es hosszúkás formához

Elkészítési idő: 90 perc

• 6 tojás

• 1 érett banán

• 1 csipet só

• 1 tk glutén- és foszfátmentes sütőpor

• 8 dkg eritrit

• 3 ek Paleolaj + a kenéshez

• 10 dkg hámozott, őrölt mandula

• 10 dkg apróra vágott étcsokoládé

• 20 dkg kénezetlen aszalt barack, apróra vágva

 Kb. 25×10 cm-es hosszúkás formához

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájukhoz hozzátesszük a pépesített banánt, a sót, a sütőport, az eritritet és a 3 evőkanál olajat. Az egészet simára keverjük. Tiszta habverővel kemény habbá verjük a fehérjét. A hab felét a tojássárgájás keverékhez adjuk, óvatosan beleforgatjuk a mandulát, az étcsokoládét és a barackot, majd a maradék fehérjehabot is.

Vékonyan kiolajozott szilikonformába öntjük (ha csak fémformánk van, akkor sütőpapírral kibéleljük), és nagyjából 150 fokon 70 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e; ha nem, akkor alufóliával letakarva még tovább sütjük. Amennyiben sütés közben túl gyorsan pirul a teteje, akkor már eleve le lehet takarni fóliával. A formából óvatosan kiborítjuk, hűtőrácson kihűtjük. Csak teljesen kihűtve szeleteljük és tálaljuk.

Mézeskalács és barátai: egészséges sütireceptek karácsonyra

Bejglitorta

Akárki akármit mond: a bejglisütés macera. Az ízeit nagyon szeretem, azonban a tésztanyújtogatást, -tekergetést szívesen megspórolom magamnak, különösen a paleováltozatban. Az alábbi sütemény ötvözi magában a bejgli, a flódni és a zserbószelet ízeit, de mindegyiknél könnyebb elkészíteni, és nincs szükség külön tészta gyúrására. Elronthatatlan, s bizony nagyon szépen megállja a helyét az ünnepi asztalon.

Hozzávalók:

18 cm átmérőjű kerek, csatos formához

Elkészítési idő: 90 perc

 

A mákos réteghez:

• 10 dkg darált mák

• 5 dkg eritrit

• 2 ek cukormentes baracklekvár

• 10 dkg finomra reszelt alma

• ½ narancs kifacsart leve

• ½ tk őrölt fahéj

• ½ citrom reszelt héja

• 2 ek kókusztej

• 2 tojás

 

A diós réteghez:

• 15 dkg darált dió

• 5 dkg eritrit

• ½ kk őrölt fahéj

• 1 csipet vaníliaőrlemény

• ½ narancs reszelt héja

• 3 ek narancslé

• 2 ek kókusztej

• 2 tojás

 

Az összeállításhoz:

• 4 tojásfehérje

• 1 csipet só

• 1 tk kókuszzsír

 

A tálaláshoz:

• 2 ek cukormentes baracklekvár

• 10 dkg paleo-étcsokoládé

• 1 ek Paleolaj

• pár szem dióbél

Mézeskalács és barátai: egészséges sütireceptek karácsonyra

A mákos és a diós réteghez egy-egy edényben a hozzávalókat összedolgozzuk. Ezután 4 tojásfehérjét 1 csipet sóval felverünk kemény habnak, és fele-fele arányban a diós, illetve a mákos masszához keverjük. A tortaformát kikenjük kókuszzsírral, és felváltva beleöntjük/kanalazzuk a mákos és a diós tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük. Fontos, hogy ne száradjon ki. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe átsült-e már, és ha igen, akkor azonnal vegyük ki a sütőből. Teljesen hűtsük ki, majd kenjük meg baracklekvárral. A csokoládét vízgőz fölött olvasszuk meg az olajjal, és csurgassuk a sütemény tetejére. Dióbéllel díszítve tálaljuk.

Mézeskalács  

Legjobb, ha jó minőségű mézet használunk a tésztához, de ha valaki ezt nem szeretné, akkor számos egyéb opció közül választhat: kókuszcukor, inulin és stevia, fügecukor (almából kivont fruktózszirup), datolyaszirup, natúr szilvaszirup.

Hozzávalók:

Kb. 25-30 darabhoz

Elkészítési idő: 40 perc

 

• 1 adag gesztenyéskifli-tészta

• + 3 ek. (6 dkg) méz

• 1 tk őrölt fahéj

• ½ tk őrölt gyömbér

• ½ tk őrölt szegfűszeg

• ¼ tk őrölt szegfűbors

• ¼ tk frissen reszelt szerecsendió

• 10 dkg turmixolt sütőtök

• 1 tk víz

• 2 tojássárga

Mézeskalács és barátai: egészséges sütireceptek karácsonyra
Mézeskalács és barátai: egészséges sütireceptek karácsonyra

A tésztához hozzáadjuk a mézet, az összes fűszert, valamint a sütőtököt, és alaposan összegyúrjuk. Két réteg sütőpapír között vékonyra kinyújtjuk, és különböző formákat vágunk ki belőle. Sütőpapírral kibélelt lapos tepsire helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. A sütési idő vége előtt pár perccel egy kis vízzel kikevert tojássárgájával lekenjük, hogy a teteje szép fényes legyen.

MÉG TÖBB KARÁCSONYI RECEPTÉRT LÁTOGASS EL A NŐK LAPJA CAFÉ ADVENT OLDALÁRA!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top