A látszólag hűvös, kissé rideg téli világ tele van forró hangulattal, amelyet csábító, édeskés illatú, ízű fűszerek közvetítenek: a karácsonyi vásárokon ajándékok után mászkálva a fahéj, a gyömbér, a szegfűszeg, a kardamom aromája kering körülöttünk, süteményekből, italokból előbukkanva.
És ott van az orrbizsergető citrom és narancs, mely felpezsdíti immunrendszerünket, frissen facsarva, teához, vörösborhoz keverve, vagy kandírozva gyümölcskenyérhez adagolva.
Azt talán senki sem vitatja, hogy ködös, téli napokon nincs jobb dolog, mint a meleg paplan alatt meglapulva ízletes mézes gyümölcsteát vagy forró kakaót kortyolgatni,
miközben szűrt lámpafény mellett egy izgalmas könyvet olvasunk. Vagy illatos gyertyák hangulatvilágításánál, fürdőkádban lubickolva tervezgetni az ünnepi menüt, meghitt baráti beszélgetéseket folytatni egy öblös fotelban kucorogva, vörösboros punccsal melegítve magunkat.
A karácsonyi italokkal szemben elég magas a követelmény: melegítse át a hidegről érkező vendég szervezetét (vagyis legyen forró, de legalább magas alkoholtartalmú), derítsen jókedvre, legyen könnyen elkészíthető, de ugyanakkor ünnepi is. Ízletes, fűszeres, kedvcsináló a reggelihez vagy az ünnepi menühöz egyaránt.