nlc.hu
Mézeskalács
Ünnepi italok házilag

Ünnepi italok házilag

Itt a hideg, ami nem jó, de szerencsére jönnek az ünnepek, ami viszont nagyon jó; pláne, ha ilyen klassz házi, alkoholos és alkoholmentes italokkal turbózzuk fel a hangulatot.

Csokis shake

Hozzávalók:

  • tetszés szerint tej
  • (csokis) fagylalt
Kategória: desszert
Elkészítési idő: 5 perc
Nehézségi szint: könnyű

Elkészítés

Ha van a mélyhűtőben dobozos csokifagyi, és rendelkezünk botmixerrel, akkor már szinte kész is van az ital. A felhasznált fagyi mennyisége tetszés szerinti.

Házi tojáslikőr

Hozzávalók:

  • 1 bögre cukor
  • 12 db tojás
  • 2,5 dl tej
  • jó adag tejszín
  • rum vagy vodka alkohol
Kategória: desszert
Elkészítési idő: 20 perc
Nehézségi szint: könnyű

Elkészítés

Ahány ház, annyi recept, de az alap a negyed liter tej, a 12 tojás, egy bögre cukor és egy jó adag tejszín, valamint az alkohol. Régen lehetett 90 százalékos alkoholt kapni a patikákban, most ezt vodkával vagy rummal szokták helyettesíteni. A tejet és a tejszínt lassan felforraljuk, majd miután kihűlt, hozzáadjuk a cukorral felvert tojásokhoz. Ízlés szerinti mennyiségű alkoholt adunk hozzá.

Gyömbéres pezsgő

Hozzávalók:

  • ízlés szerint gyömbér
  • tetszés szerinti mennyiségű pezsgő
  • ízlés szerint csillagánizs
Kategória: desszert
Elkészítési idő: 5 perc
Nehézségi szint: könnyű

Elkészítés

Friss gyömbérrel és csillagánizzsal is feldobhatjuk a pezsgőt.

Forró vajas rum

Hozzávalók:

  • 1 szeletke vaj
  • ízlés szerint víz
  • ízlés szerint őrölt fahéj
  • ízlés szerint szerecsendió
  • ízlés szerint barna cukor
  • 5 cl (személyenként) rum
Kategória: desszert
Elkészítési idő: 10 perc
Nehézségi szint: könnyű

Elkészítés

Az angolok kedvenc ünnepi italához csupán személyenként egy feles barna rum, egy szeletke vaj, barna cukor, szerecsendió, fahéj és víz kell. Mondhatni vízzel és vajjal forralt rum.

Mexikói forró csoki

Hozzávalók:

  • ízlés szerint étcsokoládé
  • ízlés szerint chilipor
  • tetszés szerinti mennyiségű forró csokoládé
Kategória: desszert
Elkészítési idő: 3 perc
Nehézségi szint: könnyű

Elkészítés

Csilipor és fekete csoki kell hozzá, de beleönthetünk egy kis csokilikőrt is.

Forralt bor

Hozzávalók:

  • „jó sok” cukor
  • tetszés szerinti mennyiségű vörösbor
  • ízlés szerint fahéj
  • pár szelet narancs
  • ízlés szerint csillagánizs
  • ízlés szerint kardamon
Kategória: mdesszert
Elkészítési idő: 15 perc
Nehézségi szint: könnyű

Elkészítés

A vörösborhoz narancshéjat, fahéjat, kardamomot, csillagánizst és jó sok cukrot adunk, de tehetünk bele egy kis brandyt is. 

Gránátalmás Bellini

Hozzávalók:

  • 1/3 rész gránátalma (lehet gránátalmalé is)
  • 2/3 rész (pezsgő) Bellini
Kategória: desszert
Elkészítési idő: 3 perc
Nehézségi szint: könnyű

Elkészítés

A hagyományos Bellinit gránátalmával, de még gránátalmalével is elkészíthetjük: 1/3 gránátalma, 2/3 pezsgő.

Wassail, azaz forralt cider

Hozzávalók:

  • ízlés szerint cukor (lehet méz is)
  • 2 db narancs
  • kevés gyömbér
  • 1 db alma
  • 1/5 rész vörösáfonya-lé
  • 4/5 rész cider
Kategória: desszert
Elkészítési idő: 180 perc
Nehézségi szint: könnyű

Elkészítés

Az almás ciderhez öntünk egyötöd rész vörösáfonya-levet, beledobunk két narancsot, egy almát, némi gyömbért és egy csomó cukrot vagy mézet, majd három órán keresztül főzzük.

Puncs

Hozzávalók:

  • ízlés szerinti gyümölcs
  • bármilyen fajta alkohol
Kategória: desszert
Elkészítési idő: 20 perc
Nehézségi szint: könnyű

Elkészítés

Alkohol és gyümölcs, esetleg tea. Szabályok nincsenek, gyakorlatilag bármit össze lehet kotyvasztani, az eredmény pedig lehet egy könnyű kis limonádé egy leheletnyi alkohollal, avagy olyan ütős ital is, amiből egy is sok.

Forró almás bólé

Hozzávalók:

  • 1 rúd fahéj
  • ízlés szerint gyömbér
  • 1 db alma
  • 1 l almalé
  • ízlés szerint barna cukor
Kategória: desszert
Elkészítési idő: 20 perc
Nehézségi szint: könnyű

Elkészítés

Egy liter almalét összefőzünk egy almával, gyömbérrel, barna cukorral és fahéjjal.

Gyerekpuncs

Hozzávalók:

  • kevés víz
  • 1 db fahéj
  • pár darab szegfűszeg
  • 1/2 rész almalé
  • 1/2 rész szőlőlé (piros vagy fehér is lehet)
Kategória: desszert
Elkészítési idő: 15 perc
Nehézségi szint: könnyű

Elkészítés

Almalé és piros vagy fehér szőlőlé 1:1 keveréke, esetleg kevés málnasziruppal. Ezt forraljuk fel szegfűszeggel és fahéjrúddal, majd öntsünk hozzá egy kis vizet, hogy ne legyen olyan gejl.

Narancsos kávé – karácsonyi változat

Hozzávalók:

  • pár darab szegfűszeg
  • 1 db narancs
  • ízlés szerint narancslikőr
  • 1 adag (erős, fekete) kávé
Kategória: desszert
Elkészítési idő: 10 perc
Nehézségi szint: könnyű

Elkészítés

 

Egy narancs héjából keveset reszeljünk le, közepénél vágjunk ki 2 vastag szeletet, a maradékból préseljük ki a levet. A két narancsszeletbe szúrjunk szegfűszeget. Egy edénybe tegyük bele a narancsszeleteket, és öntsük fel a narancs levével. Az egészet pár percig főzzük, amíg szirupállagot nem kapunk. Ehhez adjunk erős kávét és egy kis narancslikőrt.

Almáspite-puncs

Hozzávalók:

  • ízlés szerint fahéj
  • némi vodka
  • 1/2 rész almalé
  • 1/2 rész cider
Kategória: desszert
Elkészítési idő: 25 perc
Nehézségi szint: könnyű

Elkészítés

Almalevet, almás cidert fele-fele arányban és némi vodkát keverjünk el, fahéjjal fűszerezzük.

Mogyoróvajas forró csoki

Hozzávalók:

  • kevés víz
  • kívánt mennyiségű mogyoróvaj
  • tetszés szerinti kakaópor
  • tetszés szerinti csokiszirup
Kategória: desszert
Elkészítési idő: 10 perc
Nehézségi szint: könnyű

Elkészítés

Kakaót, csokiszirupot és egy kis vizet addig főzünk, míg forrócsoki-állaga nem lesz, majd belemixeljük a kívánt mennyiségű mogyoróvajat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top