Csokis shake
Hozzávalók:
- tetszés szerint tej
- (csokis) fagylalt
Elkészítés
Ha van a mélyhűtőben dobozos csokifagyi, és rendelkezünk botmixerrel, akkor már szinte kész is van az ital. A felhasznált fagyi mennyisége tetszés szerinti.
Házi tojáslikőr
Hozzávalók:
- 1 bögre cukor
- 12 db tojás
- 2,5 dl tej
- jó adag tejszín
- rum vagy vodka alkohol
Elkészítés
Ahány ház, annyi recept, de az alap a negyed liter tej, a 12 tojás, egy bögre cukor és egy jó adag tejszín, valamint az alkohol. Régen lehetett 90 százalékos alkoholt kapni a patikákban, most ezt vodkával vagy rummal szokták helyettesíteni. A tejet és a tejszínt lassan felforraljuk, majd miután kihűlt, hozzáadjuk a cukorral felvert tojásokhoz. Ízlés szerinti mennyiségű alkoholt adunk hozzá.
Gyömbéres pezsgő
Hozzávalók:
- ízlés szerint gyömbér
- tetszés szerinti mennyiségű pezsgő
- ízlés szerint csillagánizs
Elkészítés
Friss gyömbérrel és csillagánizzsal is feldobhatjuk a pezsgőt.
Forró vajas rum
Hozzávalók:
- 1 szeletke vaj
- ízlés szerint víz
- ízlés szerint őrölt fahéj
- ízlés szerint szerecsendió
- ízlés szerint barna cukor
- 5 cl (személyenként) rum
Elkészítés
Az angolok kedvenc ünnepi italához csupán személyenként egy feles barna rum, egy szeletke vaj, barna cukor, szerecsendió, fahéj és víz kell. Mondhatni vízzel és vajjal forralt rum.
Mexikói forró csoki
Hozzávalók:
- ízlés szerint étcsokoládé
- ízlés szerint chilipor
- tetszés szerinti mennyiségű forró csokoládé
Elkészítés
Csilipor és fekete csoki kell hozzá, de beleönthetünk egy kis csokilikőrt is.
Forralt bor
Hozzávalók:
- „jó sok” cukor
- tetszés szerinti mennyiségű vörösbor
- ízlés szerint fahéj
- pár szelet narancs
- ízlés szerint csillagánizs
- ízlés szerint kardamon
Elkészítés
A vörösborhoz narancshéjat, fahéjat, kardamomot, csillagánizst és jó sok cukrot adunk, de tehetünk bele egy kis brandyt is.
Gránátalmás Bellini
Hozzávalók:
- 1/3 rész gránátalma (lehet gránátalmalé is)
- 2/3 rész (pezsgő) Bellini
Elkészítés
A hagyományos Bellinit gránátalmával, de még gránátalmalével is elkészíthetjük: 1/3 gránátalma, 2/3 pezsgő.
Wassail, azaz forralt cider
Hozzávalók:
- ízlés szerint cukor (lehet méz is)
- 2 db narancs
- kevés gyömbér
- 1 db alma
- 1/5 rész vörösáfonya-lé
- 4/5 rész cider
Elkészítés
Az almás ciderhez öntünk egyötöd rész vörösáfonya-levet, beledobunk két narancsot, egy almát, némi gyömbért és egy csomó cukrot vagy mézet, majd három órán keresztül főzzük.
Puncs
Hozzávalók:
- ízlés szerinti gyümölcs
- bármilyen fajta alkohol
Elkészítés
Alkohol és gyümölcs, esetleg tea. Szabályok nincsenek, gyakorlatilag bármit össze lehet kotyvasztani, az eredmény pedig lehet egy könnyű kis limonádé egy leheletnyi alkohollal, avagy olyan ütős ital is, amiből egy is sok.
Forró almás bólé
Hozzávalók:
- 1 rúd fahéj
- ízlés szerint gyömbér
- 1 db alma
- 1 l almalé
- ízlés szerint barna cukor
Elkészítés
Egy liter almalét összefőzünk egy almával, gyömbérrel, barna cukorral és fahéjjal.
Gyerekpuncs
Hozzávalók:
- kevés víz
- 1 db fahéj
- pár darab szegfűszeg
- 1/2 rész almalé
- 1/2 rész szőlőlé (piros vagy fehér is lehet)
Elkészítés
Almalé és piros vagy fehér szőlőlé 1:1 keveréke, esetleg kevés málnasziruppal. Ezt forraljuk fel szegfűszeggel és fahéjrúddal, majd öntsünk hozzá egy kis vizet, hogy ne legyen olyan gejl.
Narancsos kávé – karácsonyi változat
Hozzávalók:
- pár darab szegfűszeg
- 1 db narancs
- ízlés szerint narancslikőr
- 1 adag (erős, fekete) kávé
Elkészítés
Egy narancs héjából keveset reszeljünk le, közepénél vágjunk ki 2 vastag szeletet, a maradékból préseljük ki a levet. A két narancsszeletbe szúrjunk szegfűszeget. Egy edénybe tegyük bele a narancsszeleteket, és öntsük fel a narancs levével. Az egészet pár percig főzzük, amíg szirupállagot nem kapunk. Ehhez adjunk erős kávét és egy kis narancslikőrt.
Almáspite-puncs
Hozzávalók:
- ízlés szerint fahéj
- némi vodka
- 1/2 rész almalé
- 1/2 rész cider
Elkészítés
Almalevet, almás cidert fele-fele arányban és némi vodkát keverjünk el, fahéjjal fűszerezzük.
Mogyoróvajas forró csoki
Hozzávalók:
- kevés víz
- kívánt mennyiségű mogyoróvaj
- tetszés szerinti kakaópor
- tetszés szerinti csokiszirup
Elkészítés
Kakaót, csokiszirupot és egy kis vizet addig főzünk, míg forrócsoki-állaga nem lesz, majd belemixeljük a kívánt mennyiségű mogyoróvajat.