Kávékrémes szelet csokoládémázzal és mogyoróval
Hozzávalók 30 darabhoz:
- 6 tojás
- 12 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 2 evőkanál kakaópor
A krémhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor (főző)
- 4 dl tej
- 12 dkg kristálycukor
- 1 evőkanál instant kávépor (pl. Nescafe)
- 25 dkg puha margarin
- 12 dkg porcukor
A díszítéshez:
- 5 dkg étcsokoládé, olvasztva
- 5 dkg pörkölt mogyoró, aprítva
A tészta hozzávalóiból hagyományos módon piskótát készítünk, a kakaóport a liszttel együtt adjuk hozzá. Sütőpapírral bélelt tepsibe 1,5 cm vastag lapot kenünk a masszából. 180 °C-os sütőben 12-15 percig sütjük, amikor kihűlt, lehúzzuk róla a papírt.
A pudingport a tej egy részével simára keverjük, a maradék tejet a kristálycukorral felforraljuk, majd hozzákeverjük az instant kávét, végül a pudingporos résszel besűrítjük. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni. A puha margarint a porcukorral kihabosítjuk, majd elkeverjük a kihűlt pudinggal. A krémet egyenletesen a piskótalapra kenjük, majd a hűtőbe tesszük dermedni. Tálalás előtt kis kockákra vágjuk, a tetejét megcsorgatjuk az olvasztott csokoládéval, és megszórjuk a mogyoróval.
Aszalt gyümölcsös-diós kosárkák
Hozzávalók 6-8 darabhoz:
- 15 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 10 dkg margarin
- 5 dkg porcukor
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 20 dkg aszalt gyümölcs (aszalt szilva, mazsola, barack stb.)
- 4 dkg darált dió
- 1 evőkanál baracklekvár
Az aszalt gyümölcsöket annyi vízzel felfőzzük, amennyi éppen ellepi, majd fóliával letakarva hagyjuk kihűlni. Leszűrjük, elkeverjük a darált dióval és a baracklekvárral. A lisztet a Rama margarinnal és a porcukorral elmorzsoljuk, majd a tojássárgájával tésztává gyúrjuk. (A fehérjét a kenéshez félretesszük.)
A tésztát lisztezett deszkán 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd akkora korongokat szaggatunk belőle, amellyel a kis kerek piteformákat (lehetőleg szilikonból) ki tudjuk bélelni. A tölteléket elosztjuk a kosárkákban, majd a maradék tésztából a pitét befedő korongot szaggatunk. A korongok közepét egy kisebb kiszúróval kiszúrjuk, majd a pitére nyomjuk őket. A tojásfehérjével megkenjük, és 180 °C-os sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.
Gesztenyekrémes hókiflik
Hozzávalók 25-30 darabhoz:
- 40 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 25 dkg margarin
- 18 dkg tejföl
- 1 tojás a kenéshez
- porcukor a forgatáshoz
A töltelékhez:
- 50 dkg gesztenyemassza
- 1-1,5 dl tej
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd a tejfölt hozzáadva tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva kb. 1 órát hűtőben pihentetjük. Lisztezett nyújtódeszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd 6-8 cm-es csíkokra vágjuk. A töltelékhez a gesztenyét lereszeljük, a tejjel simára keverjük. Nyomózsákból a tészta közepére nyomjuk csíkban, majd a tészta két szélét a felvert tojással megkenjük, és a tölteléken átborítjuk a tésztát, hogy a tojásos részek összetapadjanak. A rudat 6-8 cm-es darabokra vágjuk, majd kifli formára hajlítva sütőpapírozott vagy margarinnal kikent tepsire helyezzük. 180 °C-os sütőben 15-20 percig sütjük. Még melegen porcukorba forgatjuk.