Szederlikőr
Hozzávalók:
- 15 dkg cukor
- 80 ml víz
- 1 rúd fahéj
- 2,5 dl vodka
- 1 ánizs
- 25 dkg szeder
Kategória desszert
Elkészítési idő 50 perc
Nehézségi szint könnyű
Elkészítés:
- Tedd a gyümölcsöt befőttes üvegbe, és öntsd fel vodkával.
- Add hozzá a fahéjat és az ánizst.
- Érleld hűvös helyen legalább 3 hétig. Olykor rázogasd meg az üveget.
- Három hét után készítsd el hozzá a szirupot, ehhez egy kisebb edényben forrald össze a vizet a cukorral.
- Öntsd össze az alkoholos gyümölccsel, és hagyd a hűtőben érlelődni még további egy hétig, végül rázd jól össze, és szűrd le az egészet egy steril gézen keresztül. Néhány óra alatt lecsöpög.
- Ekkor a kész likőrt töltsd át üvegekbe. Hónapokig eláll.
Mogyorókrémlikőr
Hozzávalók:
- 2,5 dl tartós habtejszín
- 3 dl vodka
- kb. 10 dkg (kevesebb vagy több, ízlés szerint) porcukor
- 15 dkg Nutella
Kategória desszert
Elkészítési idő 30 perc
Nehézségi szint könnyű
Elkészítés
- A habtejszínt melegítsd fel a porcukorral, keverd el benne simára a Nutellát, és főzd majdnem forralásig. Ekkor tedd félre.
- Amikor kihűlt, öntsd hozzá az alkoholt. Rázd jól össze, majd töltsd üvegekbe.
- Tárold hűtőben. Két-három hét alatt elfogyasztandó.
Tipp:
Nagyon egyszerű elkészíteni, csak vigyázni kell az elején, hogy ne forrald túl a tejszínt, nehogy odaégjen.