Zserbó golyók
Hozzávalók (4 adag):
- 150 g dió (darált)
- 150 g kekszmorzsa
- 50 g cukor
- 200 g aszalt sárgabarack
- 100 g tortabevonó
- 10 dkg sárgabaracklekvár
- 10 ml rum (ízlés szerint)
Elkészítés:
- Áztassuk be a barackot egy kevés rumba, majd turmixoljuk össze a lekvárral.
- Keverjük össze a dióval, cukorral és a háztartási keksszel.
- Ha a massza állaga formázhatóan kemény, akkor csináljunk belőle kis golyókat.
- Olvasszuk fel a csokit gőz felett, majd mártsuk bele a golyókat, és várjuk meg, amíg kihűl.
Fanta szelet
Hozzávalók (10 adag):
A tésztához:
- 3 ek. finomliszt
- 3 ek. porcukor
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
- 3 tojás
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 csipet só
A krémhez:
- 30 dkg tehéntúró
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- egy fél citromból nyert citromhéj
A tetejére:
- 3 ek. porcukor
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 4 dl szénsavas narancsos üdítőital
Elkészítés:
- Válasszuk szét a tojásokat, s rakjuk külön magasabb falú edénybe a tojásfehérjét. Szórjunk hozzá egy csipet sót, s kezdjük el felverni. Félidőben apródonként keverjük hozzá a porcukrot. Ha már jó kemény lett, akkor keverjük hozzá a 3 tojás sárgáját is. Keverjük a liszthez a szódabikarbónát, szitáljuk rá a kakaóport, keverjük össze, s szórjuk bele a felvert tojásba, majd óvatosan, lapos fakanállal keverjük össze.
- Vajazzunk ki egy kb. 20×20 cm-es tepsit, majd szórjuk meg egy kis liszttel, s öntsük bele a tésztát, amit utána szépen elegyengetünk, és süssük előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig. Érdemes félidőben kivenni a tepsit, s a belső oldalát rakni kívülre, hogy egyformán átsüljön a sütemény.
- Nézzük meg a tésztát fogvájóval 20 perc után. Ha még kicsit ragad, akkor tegyük még vissza mintegy 5 percre. Ha már nem ragad a fogvájóra, akkor zárjuk el a gázt. Rakjuk a tepsit hideg helyre. Amíg sül a tészta, készítsük el a túrós krémet. Melegítsük meg kicsit a vajat a mikróban, majd keverjük hozzá a túrót, a porcukrot, reszeljük rá a citrom héját. Ezután gépi habverővel keverjük habosra a krémet, majd rakjuk a kihűlt tésztára, s szépen, egyenletesen kenjük el rajta.
- A felső réteghez szórjuk egy nagyobb bögrébe a pudingport, a porcukrot, s öntsünk hozzá kb. 1 dl Fantát, majd keverjük el villával szépen, egyenletesen. A fennmaradó 3 dl Fantát pedig forraljuk fel, s adjuk hozzá összekevert fantás-porcukros pudingport.
- Állandó keverés mellett 2-3 perc alatt besűrűsödik a fantás krémünk. Még melegen öntsük rá a túrós krémre, s simítsuk el a tetejét. Utána rakjuk hűtőbe pár órára, hogy teljesen megdermedjen a teteje; 2-3 óra múlva már szeletelhetjük is.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
Mákosguba-torta
Hozzávalók (6 adag):
- 8 db kifli
- 1 l tej
- 4 tojás
- 100 g mák (darált)
- 1 vaníliarúd
- 50 g cukor (kristály)
- 100 g porcukor
- 1 ek. meggylekvár
- 20 dkg meggybefőtt (magozott)
- 1 ek. vaj (a forma kikenéséhez)
Elkészítés:
- Forraljuk fel a tejet a vaníliarúdból kikapart magocskákkal és az üres héjjal (ezt utána kivesszük belőle).
- Ha felforrt, zárjuk el alatta a gázt, és amíg hűl, a tojások sárgáját habosra verjük a kristálycukorral.
Apránként keverjük hozzá a forró tejet, vigyázva, hogy a tojás ne csapódjon ki. Ezután tegyük vissza melegedni a tűzre a tojásos-tejes keveréket, de felforralni nem szabad. - A kifliket vágjuk fel 1 cm széles karikákra, locsoljuk meg a vaníliás tejjel. Hagyjuk állni pár percig. Közben keverjük össze a mákot ízlés szerint porcukorral.
- Vajazzuk ki a tortaformát és kezdjük el rétegezni. Rakjunk alulra egy réteg áztatott kifli (nem baj, ha túl „szottyos”) erre kerül a darált mák és pár szem meggye. Újra következzen egy kifliréteg, majd mák, meggy, az utolsó sor pedig kifli legyen.
- Előmelegített sütőben 180-200 fokon 15-20 percig süssük (amíg a teteje aranybarna pírt kap).
- Keverjük fel a tojásfehérjéket, ezután belekeverjük bele habverővel a lekvárt. Simítsuk rá a torta tetejére, és tegyük vissza a sütőbe további 5-10 percre, amíg aranybarna színt nem kap.
sütési hőfok: 185°C
Kiemelt kép: iStock