Ha szereted a látványos és finom süteményeket, ezt imádni fogod!
Hozzávalók:
- 2 csomag élesztő
- 1/2 bögre cukor
- 1,5 tk. kardamom
- 4 és 3/4 bögre liszt
- 1,5 tk. só
- 1 tk. só
- 1/2 bögre margarin vagy vaj
- 2 nagy tojás
- 1/2 bögre mazsola
- 1/2 bögre vegyes cukrozott gyümölcs
- 3/4 bögre porcukor
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverjük össze az élesztőt, cukrot, kardamomot, másfél bögre lisztet és a sót.
- Melegítsünk fel egy lábast alacsony hőmérsékleten, benne a margarinnal vagy vajjal és 1 bögre vízzel. A margarinnak vagy vajnak nem kell teljesen elolvadnia. keverjük össze a korábban összekevert hozzávalókkal.
- Kis sebességű keverővel fokozatosan keverjük össze a hozzávalókat. Majd növeljük a sebességet közepesre és keverjük még 2 percig. Egy testes tésztát készítsünk 1 tojássárgájából és 1/2 csésze lisztből. Végül fakanállal keverjünk hozzá 2 és 1/2 bögre lisztet, hogy lágyítsuk.
- Gyúrjuk bele a tésztába a mazsolát és a szárított gyümölcsöt, majd vágjuk 25 egyenlő darabra; hagyjuk pihenni 15 percig a könnyebb formázáshoz, majd alakítsunk ki labdákat.
- Ahhoz, hogy karácsonyfát készítsünk, helyezzünk 1 tészta labdát egy enyhén zsírozott nagy tepsibe. Készítsünk egy második sort úgy, hogy 2 tészta golyót közvetlenül az első golyó alá helyezünk, és negyed golyónyi távolságra rakjuk őket egymástól. Az utolsó négy golyót hagyjuk meg a fa törzséhez, és fedjük le, hagyjuk pihenni körülbelül 40 percig.
- Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. 20–25 percig süssük a tésztát, amíg aranybarna nem lesz. Körülbelül 1 órán át hagyjuk állni, majd készítsünk rá mázat.