Diós-almás guba
Hozzávalók 4-6 főre:
- 8 kifli (lehet kissé szikkadt is)
- 6-7 dl tej
- 20 dkg darált dió
- fél citrom reszelt héja
- 12 dkg porcukor + ízlés szerint a tálaláshoz, de használhatunk mézet is
Az almához:
- 4 alma
- fél citrom reszelt héja
- 5 dkg vaj
- 4-5 dkg cukor
Megmossuk, meghámozzuk, majd vékony cikkekre vágjuk az almákat. A vajat felforrósítjuk egy serpenyőben, majd rátesszük az almát, a citromhéjat és a cukrot. Félpuhára pároljuk, majd félretesszük hűlni. A kifliket felkarikázzuk, és egy tálba halmozzuk őket. A tejet a cukorral felforraljuk, majd rácsurgatjuk a kiflidarabokra. A diót elkeverjük a citromhéjjal, majd óvatosan megforgatjuk benne a megáztatott kifliket. Így is fogyasztható, de aki úgy jobban szereti, tegye be 5-8 percre a sütőbe. Ilyenkor is belekeverhetjük a megpárolt almát, de tálaláskor is ráhalmozhatjuk ízlésesen az adagokra. Mézzel, porcukorral vagy vaníliasodóval tálaljuk.
Mákosguba-felfújt
Hozzávalók kb. 6 adaghoz:
- 3 ek. cukor
- 4-5 dl tej
- 2 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 15 dkg mák
- 4 (szikkadt) kifli
Hab:
- 2 ek. cukor
- forma kikenéséhez vaj
- 2 tojásfehérje
- forma kikenéséhez zsemlemorzsa
- fél üveg (kb. 20 dkg) meggybefőtt
Elkészítése:
A 3 evőkanál cukrot habosítsuk fel a tojássárgájával, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a meglangyosított tejet. A karikára vágott kifliket mártsuk meg benne, forgassuk a mákba, majd tegyük egy tálba.
A habhoz a 2 evőkanál cukrot és a tojásfehérjét verjük kemény habbá, és keverjük a karikákhoz. A masszát tegyük a vajjal kikent, morzsával megszórt formába, és szórjunk közé ízlés szerinti mennyiségű meggyet, de ne púpozzuk meg a formát, különben kifolyhat belőle. 180 fokos sütőben kb. 15 percig süssük. (Érdemes fogyasztás előtt frissen sütni, de 1-2 órával előtte elkészíthető.) Akkor jó, ha szépen felemelkedett. Melegen tálaljuk.
Hagyományos mákos guba receptje
Hozzávalók 4 főre:
- 10 kifli
- 5 dl tej
- 5 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 dkg vaj
Elkészítése:
A lehetőleg 1-2 napos kiflit vastagon felkarikázzuk. Ha friss, akkor meleg sütőben 20 perc alatt megszárítjuk. A tejet a cukrokkal felforraljuk, és a kiflire öntjük. Ha nem szívná magába az összeset, lecsepegtetjük. A darált mákkal elkevert porcukorral megszórjuk, vajat morzsolunk rá, és forró sütőben 15 perc alatt megsütjük.