nlc.hu
Mézeskalács

Különleges karácsonyi kekszek

3 egyáltalán nem hagyományos karácsonyi keksz, amit vétek lenne kihagyni

A karácsony nem is lehet igazi ünnep, ha nem esszük degeszre magunkat finom kekszekkel és sütikkel.

A kekszek, omlós tészták, sütemények pont annyira részei a karácsonynak, mint maga a karácsonyfa vagy a csicsás díszítés. A következőkben különleges karácsonyi kekszeket mutatunk, melyeket vétek lenne kihagyni idén. De a receptek előtt lássunk egy kekszes kisokost arról, hogy a hagyományos ünnepi kekszeket mikor érdemes elkészíteni és meddig lehet tárolni. A legjobb az, ha ütemtervet készítünk a sütéséhez, hogy ne egyszerre szakadjon a nyakunkba az összes keksz december 23-án.

Kisokos a kekszekhez

Mézeskalács: A legkorábban elkészíthető karácsonyi keksz, aminek még jót is tesz, ha néhány napig pihenteted egy fedeles fémdobozban, és ha almát is teszel mellé, akkor még puhább lesz a mézeskalács. Két héttel karácsony előtt már nyugodtan készítsd el, csak arra vigyázz, hogy karácsonyig ne falja fel a család.

Omlós kekszek: Az omlós tészták, mint az isler, hókifli vagy a linzer kicsit kényesebbek tárolás szempontjából, jól záródó dobozra lesz szükséged, és az egymásra pakolt rétegek közé jó, ha teszel zsírpapírt is. Már karácsony előtt öt nappal megsüthetők, dobozban tárolva négy hétig is elállnak, az idő előrehaladtával egyre puhábbá válnak.

Habcsók: A habcsók elkészítésének időpontja teljesen attól függ, milyen céllal készíted. Ha szeretnéd a fára akasztani, ezért a habcsókból karikák lesznek, akkor hetekkel a díszítés előtt már meg lehet sütni. Ha viszont enni akarja a család a habcsókot, akkor maximum két nappal fogyasztás előtt készítsd, és tárold jól záródó dobozban, miután teljesen kihűlt a habcsókod. Nagyjából egy hétig eláll így, de egyre keményebb lesz, ahogy a dobozban várakozik.

A bejgli

Bár nem keksz, de annyira karácsonyi sütemény, hogy nem lehet kihagyni a bejglit: fogyasztás előtt maximum négy nappal készítsd el, majd tárold száraz helyen, szobahőmérsékleten, letakarva konyharuhával vagy alufóliával, így akár szilveszterig is finom marad. Tilos a hűtőben, nedves helyen vagy nejlonban tárolni a bejglit, mert megpenészedhet a töltelék hamar.

Karácsonyi kekszek, ha eltérnél a hagyományoktól

A karácsony persze főleg a hagyományos ételekből áll, de néha már unalmas minden évben ugyanazt a lekváros linzert enni, és kicsit más ízre is vágyunk mellette. Hoztunk ezért három olyan ünnepi kekszet, amit más nemzeteknél szokás karácsonykor enni, és amit ki kell próbálni idén a saját ünnepünkön.

Ricciarelli, az olasz keksz

A ricciarelli keksz kicsit olyan, mint az olasz macaron, már ami az állagát illeti, mert elkészíteni fele olyan macerás. Ha szereted a mandulás, ropogós, belül mégis puha kekszeket, akkor ez a kedvenced lesz.

Ünnepi keksz receptek

Karácsonyra készüljön olasz keksz! (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 1,5 bögre mandulaforgács
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • ½ bögre porcukor
  • 1 nagy tojásfehérje
  • csipet só
  • ¼ teáskanál vaníliaaroma

Elkészítése:

  1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy sütőpapírral kibélelt tepsiben aranybarnára pirítjuk a mandulaforgácsot öt-nyolc perc alatt.
  2. A mandulát, citromhéjat és a porcukor felét darálóban finommá őröljük, hozzáadjuk a vaníliaaromát is. Egy másik tálban a tojásfehérjét a sóval és a maradék porcukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a mandulás keverékkel. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe evőkanállal kis halmokat teszünk a tésztából, kézzel megformázzuk, kicsit lapítjuk, gyémánt formájúra igazítjuk. 30 percig pihentetjük.
  3. A 180 fokos sütőbe tolva 10-12 percig sütjük a kekszeket, amíg világos aranybarnára nem sülnek. Vastagon megszórjuk egy szita segítségével porcukorral mindet.

Tipp

Akkor tökéletes a ricciarelli, ha kívül ropogós, belül egy kicsit puha marad. Fémdobozban tárolva két hétig is remekül eláll.

A tökéletes mogyoróvajas keksz

Attól lesz ez a mogyoróvajas keksz tökéletes, hogy kétszer pörköljük meg a sós mogyorót hozzá.

Hozzávalók:

  • ½ bögre pörkölt, sós mogyoró
  • ¼ bögre + 2 evőkanál vaj
  • ¾ bögre liszt
  • ¾ teáskanál só
  • ½ teáskanál sütőpor
  • ¼ teáskanál szódabikarbóna
  • 1 nagy tojás + 1 nagy tojássárgája
  • ¼ bögre víz
  • ¾ bögre kristálycukor
  • ½ bögre barna cukor
  • 450 gramm mogyoróvaj 
Készíts ünnepi kekszeket!

A mogyoróvajas keksz igazán különleges az ünnepre (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

  1. 180 fokra előmelegítjük a sütőt, majd hat-nyolc percig egy sütőpapírral kibélelt tepsiben pirítjuk benne a sós mogyorót.
  2. A vajat közepes lángon feltesszük olvadni egy lábasban, addig hagyjuk bugyogni, míg enyhe barna színt nem kap (négy-hat perc kell hozzá), majd levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
  3. A lisztet, sót, sütőport és szódabikarbónát összekeverjük, egy másik tálban mixerrel felverjük a tojást és a plusz tojássárgát a kétféle cukorral, hozzáadjuk a vizet és két percig keverjük.
  4. A habverőt levesszük alacsony fokozatra és a cukros-tojásos keverékhez adagoljuk a száraz hozzávalókat, a végén egy percig magas fokozaton verjük. Ehhez adjuk a mogyoróvajat, a pörkölt mogyorót és a barna vajat, majd lassan eresztjük rá a habverőt. Szobahőmérsékleten 10 percet pihentetjük a tésztát.
  5. A tésztát 20 kis halomra osztjuk, kilapítjuk körformára, és villával lenyomkodjuk a széleit a sütőpapírral kibélelt tepsiben. Hagyjuk pihenni egy órát.
  6. Megszórjuk a kekszeket sóval és cukorral, majd betoljuk a sütőbe és 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Készítsd el előre!

A keksz tésztáját akár egy hónappal az ünnep előtt elkészítheted, ugyanis jól fagyasztható nyersen. A mélyhűtőből kivéve egy órát hagyd szobahőmérsékleten pihenni, és máris sütheted.

Matcha poros, fehércsokis keksz

A matcha por használata egyre trendibb a süteményeknél is, ráadásul zöld színe remekül illik a karácsonyhoz.

Hozzávalók:

  • ¾ bögre kristálycukor
  • ½ teáskanál + 2 evőkanál matcha por
  • 2 bögre liszt
  • ¾ teáskanál szódabikarbóna
  • ½ teáskanál só
  • 1 bögre + 2 evőkanál vaj
  • ½ bögre barna cukor
  • 1½ evőkanál méz
  • 1 nagy tojás + 1 tojássárgája
  • 2 teáskanál reszelt citromhéj
  • 100 gramm fehér csokoládé
Jöhetnek az ünnepi kekszek!

A karácsonyi zöld kekszet mindenki imádni fogja (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

  1. Fél bögre kristálycukrot összekeverünk fél teáskanál matcha porral, félretesszük.
  2. Összekeverjük a lisztet, sütőport, sót és a két evőkanál matcha port. A barna cukrot felverjük habverővel a vajjal, mézzel és a maradék kristálycukorral együtt, hozzáadjuk az egész tojást és az egy tojássárgáját, a reszelt citromhéjat és nagyjából négy percig verjük a keveréket. A végén a fehér csokoládét apró darabokra törve beleöntjük a tésztába.
  3. A tésztát folpackba tekerve pihentetjük a hűtőben legalább két órát, de akár öt napig is üldögélhet a hidegben.
  4. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, kibéleljük a tepsiket sütőpapírral. Süthetjük úgy is, hogy teáskanállal halmokat teszünk a sütőpapírra egymástól két centire, és kicsit lenyomjuk a tetejüket, így szabálytalan kekszeket kapva. De választhatjuk azt is, hogy kinyújtjuk a tésztát, és formákat vágunk ki belőle. A sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.
  5. Még forrón megforgatjuk a kekszeket az elején félretett matcha poros kristálycukorban.

Tárolás

Két napig tárolható jól záródó dobozban, szobahőmérsékleten.

Forrás

Mutatunk sós sütiket is karácsonyra:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top