A sütés és a sütizgetés nélkül elképzelhetetlen a karácsony. Azonban a legtöbb sütemény vajjal készül, így ha az ünnepek alatt többet fogyasztunk belőlük, könnyen felszaladhat pár pluszkiló! A megoldás nem az, ha megvonod magadtól a finomságokat: próbáld ki, hogy vaj helyett az alábbi három zsiradékkal készíted őket!
1. Almaszósz
Az almaszósszal gyakran helyettesítik az olajat, de a vajat is szuperül pótolja. Gyümölcskenyerekben, muffinokban érdemes leginkább használni, a receptbe leírt vaj felét kiváltva vele. Ha nem bánod a szaftosabb állagot, akár az összes vajat is lecserélheted rá!
2. Avokádó
Az avokádó nemcsak a kalóriák számát csökkenti a sütikben, de mennyeien krémes állagot is biztosít! Akár az egész vajmennyiség helyett tehetsz a süteménybe pürésített avokádót, így a tejérzékenyek is bátran fogyaszthatják őket!
3. Görög joghurt
Lehet, hogy meglepően hangzik, de a vajat görög joghurttal is helyettesítheted: a receptben leírt vajmennyiség egynegyede vagy fele helyett tégy 10%-os zsírtartalmú görög joghurtot a süteménybe, és nem fogsz csalódni benne, se ízek, se állag tekintetében! Az olyan sütikben, mint amilyen a banánkenyér, akár az összes vajat görög joghurtra cserélheted.